Marko Drofenik in Jernej Prevc sta v Tržiču predstavila razpis za podporo mikro, malim in srednje velikim podjetjem s področja turizma. / Foto: Tina Dokl

Razpis za energetsko učinkovitost

V Tržiču je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo predstavilo razpis za podporo mikro, malim in srednje velikim podjetjem s področja turizma za povečanje snovne in energetske učinkovitosti. Mogoča je le elektronska prijava.

Tržič – Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je lani objavilo javni razpis Podpora mikro, malim in srednje velikim podjetjem s področja turizma za povečanje snovne in energetske učinkovitosti. S tem želijo izboljšati konkurenčnost teh podjetij s spodbujanjem ukrepov za rabo obnovljivih virov energije in zmanjšanje rabe energije in snovi. Predstavitev v Tržiču je bila že deveta po vrsti, pred tem so razpis predstavili v ostalih delih Slovenije, kjer bodo podpirali ta podjetja. Do sofinanciranja iz evropskega regionalnega sklada bodo upravičena območja celotne kohezijske regije Vzhodna Slovenija, na zahodnem delu pa le nekatera, predvsem obmejna. V treh letih bo na razpisih razdeljenih 21,5 milijona evrov prijaviteljem, ki se ukvarjajo z gospodarsko dejavnostjo na področju turizma in so organizirani kot gospodarske družbe, samostojni podjetniki posamezniki ali zadruge z omejeno odgovornostjo, če bodo zadostili vsem pogojem.

Kot je v Tržiču povedal direktor direktorata za regionalni razvoj Marko Drofenik, ki je skupaj z Jernejem Prevcem predstavil razpis, so tega dne predstavitvi opravili že v Murski Soboti in v Celju. Gre za enega redkih razpisov, kjer vloge ni mogoče oddati v fizični obliki, pač pa je v celoti digitalen. Kandidatom, ki so se zanimali za razpisana sredstva, so tako predstavili tudi aplikacijo, ki omogoča elektronsko prijavo na razpis.

»Prvi razpis je bil objavljen 6. decembra, rok za oddajo vlog je 20. januar za začetek financiranja v tem letu. Razpisana sredstva bodo namreč razdeljena v treh letih,« je povedal Jernej Prevc z ministrstva. Na Gorenjskem lahko za razpisana sredstva kandidirajo podjetja iz šestih občin: Tržiča, Preddvora, Jezerskega, Gorij, Bohinja in Kranjske Gore, delež sofinanciranja je 70 odstotkov upravičenih stroškov. Dodeljena sredstva za sofinanciranje posamezne operacije lahko znašajo od 50 do 200 tisoč evrov. Predstavnika ministrstva sta pojasnila, kaj morajo prijavitelji predložiti na razpis, od dokazil, da izvajajo turistično nastanitveno dejavnost, do potrebne dokumentacije, predstavila sta merila in točkovanje posameznih ciljev in tudi spletni obrazec, ki jim omogoča prijavo.

Razpis podpira zlasti uvajanje ukrepov snovne in energetske učinkovitosti oziroma rabe obnovljivih virov energije. To so denimo celovita energetska obnova stavb, obnova posameznih elementov ali celotnega zunanjega ovoja stavb, nakup in vgradnja naprav za proizvodnjo toplote iz obnovljivih virov energije, nakup in vgradnja naprav za samooskrbo z električno energijo iz obnovljivih virov energije, nakup in vgradnja energetsko učinkovitejše razsvetljave, zamenjava kurilne naprave z energetsko učinkovitejšo, zamenjava sistema ogrevanja in/ali hlajenja z energetsko učinkovitejšim, vgradnja sistemov za izkoriščanje odpadne toplote, ukrepi za zmanjšanje porabe pitne in sanitarne vode (na primer vgradnja varčnih sanitarnih armatur, namestitev sistema za zbiranje in uporabo deževnice ali za zmanjšanje količin nastalih odpadkov (na primer nakup posod za ločeno zbiranje odpadkov, nakup stiskalnice odpadkov, nakup kompostnika).

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

zmerno oblačno
vlažnost: 62 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-1/16

sobota

-2/16

nedelja

0/19

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 13:30, 3. april

Kritika svetnika iz stranke SD. Brez komentarja.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 11:15, 3. april

Primož, če se bo zgodilo to, kar je predstavljeno v videu, noben, še tako odličen zapis ne bo pomagal:

https://www.youtube.com/watch?v=cd21tmvCP0o

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 10:04, 3. april

Odličen zapis, bravo !

Domovi za starejše žarišča okužb / 10:02, 3. april

Zakaj se jih ne loči in osami po domovih? Se jih preseli v prazne hotele? Malomarnost, da ji ni para ! Celo dvomim že v to, da so tako nesposobni..

Virus ustavil gradnjo druge cevi / 09:59, 3. april

Zna se zgodit to kar napoveduje župan Račič, če ne zaženemo gospodarstva bo tale covid-19 navaden pichkin dim v primerjavi s tem kar sledi.....

Večja zbiranja in igranje nogometa v Završnici / 17:18, 2. april

Jeseničanom težko razložiš kaj je karantena.

Bitka s covidom-19 se bije v domovih za starejše / 09:20, 1. april

Stanovalce domov naj naselijo v prazne hotele kar naj plača država. Tako bodo uvedli manjšo koncetracijo ljudi in pomagali SLO turizmu.