Oporekajo dovoljenju Ekologiji

Občina Škofja Loka je vložila pritožbo zoper decembra lani izdano odločbo Agencije RS za okolje (ARSO) o izdaji okoljevarstvenega dovoljenja podjetju Ekologija, ki dovoljuje povečanje obsega skladiščenja nevarnih in nenevarnih odpadkov. Na odločitev še čakajo.

»Po opravljeni analizi se je izkazalo, da podjetje Ekologija skladišči največjo količino nevarnih kemikalij na območju naše občine.«

Škofja Loka – Podjetje Ekologija, ki na Trati skladišči in predeluje odpadke, že nekaj časa vznemirja občane. Na težave v zvezi s podjetjem opozarja civilna iniciativa, zdaj pa se je po sklepu občinskega sveta Agenciji RS za okolje (ARSO) pritožila še občinska uprava.

Okoliščine, zaradi katerih so vložili pritožbo, na občini pojasnjujejo takole: »Z leta 2014 sprejeto trajnostno Strategijo razvoja občine Škofja Loka 2025+ v naši občini poudarjamo skrb za naravne vire ter zdravo in varno naravno in bivalno okolje. Prav zato pričakujemo, da tudi naše gospodarstvo, ki je vse bolj dinamično in propulzivno, sledi sprejeti strategiji trajnostnega razvoja. Občina je v letu 2017 pripravila prvi register podjetij v občini, ki ravnajo oziroma hranijo nevarne kemikalije. V mesecu oktobru 2019 je bil na naslove podjetij ponovno poslan vprašalnik, s katerim smo preverjali stanje oz. način skladiščenja nevarnih kemikalij, vrsto in količino nevarnih kemikalij ter izvedene ukrepe v primeru razlitja in požarne ogroženosti. Po opravljeni analizi se je izkazalo, da podjetje Ekologija skladišči največjo količino nevarnih kemikalij na območju naše občine. Zaradi ugotovljene velike količine uskladiščenih kemikalij pa je to podjetje treba obravnavati posebej tudi z vidika ustreznega ravnanja z nevarnimi kemikalijami in varstva pred požari. Zato nas je neprijetno presenetila odločba ARSO, ki je decembra 2019 izdala odločbo o izdaji okoljevarstvenega dovoljenja podjetju Ekologija, s katero jim dovoljuje povečanje obsega predhodnega skladiščenja, in sicer 369 ton nevarnih odpadkov na dan in 145 ton nenevarnih odpadkov na dan. Z izdanim dovoljenjem se jim povečuje tudi zmogljivost predelave in odstranjevanja odpadkov v skupni količini 14,2 tone odpadkov na dan.«

Občinski svet je na decembrski seji obravnaval omenjeno analizo in znova opozoril na problem, občinski upravi pa naložil, da v roku vloži pritožbo na prejeto odločbo o izdaji okoljevarstvenega dovoljenja omenjenemu podjetju. Občina Škofja Loka je v odprtem pritožbenem roku (23. decembra 2019) na ARSO podala pritožbo na izdano odločbo. Na odločitev pritožbenega organa še čakajo, so pojasnili.

»Občinski svet je glede na podatke iz analize ter izdano odločbo ARSO sprejel tudi sklep, da je treba preveriti, ali ima podjetje Ekologija status SEVESO obrata. Sprejeta varnostna direktiva SEVESO zagotavlja, da podjetje zagotavlja varnostne standarde pri skladiščenju nevarnih snovi in je sprejelo ustrezne zaščitne ukrepe za zmanjšanje tveganj za nastanek nesreč in omejevanja njihovih posledic,« poudarjajo na občini. Dodajajo, da je občinski svet tudi sklenil, da o problematiki podjetja Ekologija obvesti pristojnega ministra za okolje in prostor ter ga zaradi večjega pojava požarov in ekoloških nesreč v obratih za obdelavo in skladiščenje nevarnih odpadkov pozove k ustreznemu ukrepanju.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

zmerno oblačno
vlažnost: 73 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-1/16

sobota

-2/16

nedelja

0/19

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 13:30, 3. april

Kritika svetnika iz stranke SD. Brez komentarja.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 11:15, 3. april

Primož, če se bo zgodilo to, kar je predstavljeno v videu, noben, še tako odličen zapis ne bo pomagal:

https://www.youtube.com/watch?v=cd21tmvCP0o

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 10:04, 3. april

Odličen zapis, bravo !

Domovi za starejše žarišča okužb / 10:02, 3. april

Zakaj se jih ne loči in osami po domovih? Se jih preseli v prazne hotele? Malomarnost, da ji ni para ! Celo dvomim že v to, da so tako nesposobni..

Virus ustavil gradnjo druge cevi / 09:59, 3. april

Zna se zgodit to kar napoveduje župan Račič, če ne zaženemo gospodarstva bo tale covid-19 navaden pichkin dim v primerjavi s tem kar sledi.....

Večja zbiranja in igranje nogometa v Završnici / 17:18, 2. april

Jeseničanom težko razložiš kaj je karantena.

Bitka s covidom-19 se bije v domovih za starejše / 09:20, 1. april

Stanovalce domov naj naselijo v prazne hotele kar naj plača država. Tako bodo uvedli manjšo koncetracijo ljudi in pomagali SLO turizmu.