V Aleji zaslužnih Ločanov kip Marije Bračko

V Aleji zaslužnih Ločanov bodo prihodnji teden odkrili doprsni kip zdravnici dr. Mariji Bračko, ki je postavila temelje organiziranemu zdravstvu v Škofji Loki. Prva ženska med zaslužnimi Ločani.

Dr. Bračkova je postavila temelje škofjeloškemu osnovnemu zdravstvu, v stroki pa je bila cenjena zaradi strokovne razgledanosti in organizacijskih sposobnosti. Za svoje delo je prejela številna priznanja in leta 1992 postala častna občanka občine Škofja Loka.

Škofja Loka – Marija Bračko je po študiju medicine v Ljubljani in Beogradu, kjer je diplomirala leta 1939, na Dunaju specializirala pediatrijo. Je prva ženska iz Selške doline, ki je doštudirala medicino in se zaposlila kot zdravnica. Zdravniški poklic je v Škofji Loki začela opravljati leta 1945, v času, ko sta na Škofjeloškem delovala samo dva zdravnika. Delo je potekalo v izjemno skromnih in zahtevnih razmerah, primanjkovalo je zdravil in sanitetnega materiala, delovnik je trajal od jutra do večera in se pogosto podaljšal tudi v noč. Doktorica Bračkova je skrbela za zdravje vseh ljudi, ne glede na njihovo starost. Vsak dan je sprejela do sto bolnikov in jih obiskovala tudi na domu. S svojim delom in pobudo je spodbudila gradnjo novega zdravstvenega doma v Škofji Loki, ki se je začela leta 1946 in se končala šest let pozneje. Postala je prva upravnica novega zdravstvenega doma in v njem pridobila rentgen, laboratorij, zobozdravstvene in druge specialistične storitve ter reševalno službo. Opravljala je tudi delo zdravnice v Centru slepih in slabovidnih. Dr. Bračkova je postavila trdne temelje škofjeloškemu osnovnemu zdravstvu, v stroki pa je bila cenjena zaradi svoje strokovne razgledanosti in organizacijskih sposobnosti. Za svoje delo je prejela številna priznanja in leta 1992 postala častna občanka občine Škofja Loka.

V Aleji zaslužnih Ločanov, kjer so postavljeni doprsni kipi samih moških, bo tako dr. Bračkova prva dobila doprsni kip. Odkrili ga bodo na slovesnosti v četrtek, 23. januarja, ob 17. uri, ko bodo o njenem delu spregovorili: Nina Arnuš iz Zavoda Tri, zavoda za trajnostne skupnostne prakse, Aleksander Stepanović, direktor Zdravstvenega doma Škofja Loka, in Špela Justin, direktorica občinske uprave. Avtor doprsnega kipa je akademski kipar Metod Frlic. V kulturnem programu bosta nastopila Katarina Juvančič in Dejan Lapanja.

V nadaljevanju bo v restavraciji Pr' Pepet potekal pogovor ob pravkar izdani knjigi Neustrašne – Portreti neuklonljivih žensk, ki prinaša zgodbe tujih junakinj, ob njej pa se bodo spomnili tudi dr. Marije Bračko in njenih dosežkov. Gostja literarnega pogovora bo Anja Golob, urednica knjige ter glavna urednica Zavoda VigeVageKnjige. Pogovor bo povezovala Monika Tavčar.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

zmerno oblačno
vlažnost: 62 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-1/16

sobota

-2/16

nedelja

0/19

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 13:30, 3. april

Kritika svetnika iz stranke SD. Brez komentarja.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 11:15, 3. april

Primož, če se bo zgodilo to, kar je predstavljeno v videu, noben, še tako odličen zapis ne bo pomagal:

https://www.youtube.com/watch?v=cd21tmvCP0o

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 10:04, 3. april

Odličen zapis, bravo !

Domovi za starejše žarišča okužb / 10:02, 3. april

Zakaj se jih ne loči in osami po domovih? Se jih preseli v prazne hotele? Malomarnost, da ji ni para ! Celo dvomim že v to, da so tako nesposobni..

Virus ustavil gradnjo druge cevi / 09:59, 3. april

Zna se zgodit to kar napoveduje župan Račič, če ne zaženemo gospodarstva bo tale covid-19 navaden pichkin dim v primerjavi s tem kar sledi.....

Večja zbiranja in igranje nogometa v Završnici / 17:18, 2. april

Jeseničanom težko razložiš kaj je karantena.

Bitka s covidom-19 se bije v domovih za starejše / 09:20, 1. april

Stanovalce domov naj naselijo v prazne hotele kar naj plača država. Tako bodo uvedli manjšo koncetracijo ljudi in pomagali SLO turizmu.