Gorski reševalci, vodniki reševalnih psov in policisti so zadovoljni zaradi uspešnega razpleta iskalne akcije na območju Blegoša. / Foto: PU Kranj

Šaka zvesto čakala ob Roku

V sredo so na območju Blegoša našli pogrešanega 39-letnega Roka Puclja, ki je na reševalce v mrazu čakal v družbi svoje psičke Šake. Drugo psičko so že dan prej našli pri njegovem avtomobilu.

Volaka – Več kot trideset gorskih reševalcev, vodnikov reševalnih psov in policistov je v sredo od zgodnjih jutranjih ur pregledovalo širše območje Blegoša, kjer naj bi se po njihovih predvidevanjih nahajal 39-letni Rok Pucelj iz Poljanske doline. Iskali so ga že v torek med 20. uro in 2. uro ponoči, potem ko so njegovi svojci policiste obvestili, da se ni vrnil z Blegoša, kamor se je podal s svojima psičkama Šako in Missy. Pred sestopom se je svojcem oglasil po telefonu. Prvi večer so na izhodiščnem mestu na parkirišču Črni kal pod Blegošom našli le psičko Missy, naslednji dan ob 13.15 pa tudi pogrešanega, ob katerem je zvesto čakala druga psička Šaka. Pucelj je bil precej poškodovan in podhlajen, zato so ga z vojaškim helikopterjem odpeljali v bolnišnico, močno utrujena pa je bila tudi Šaka, vendar nepoškodovana, je pojasnil tiskovni predstavnik Policijske uprave Kranj Bojan Kos.

»Vztrajanje psičke Šake pri poškodovanem lastniku je temu gotovo dvigovalo moralo in je zato v precejšnjem mrazu lažje zdržal do prihoda reševalcev. Opogumljalo ga je najbrž tudi zavedanje, da je druga psička Missy odšla naprej v dolino in da so jo verjetno našli ter tako ugotovili, da se je nekaj zgodilo,« je povedal Matjaž Bolka iz Kluba vodnikov reševalnih psov Kranj, ki je v iskalni akciji skrbel za vodenje sodelujočih vodnikov reševalnih psov.

Obsežno torkovo iskanje pogrešanega Puclja je sicer potekalo na zelo velikem, strmem in pomrznjenem terenu, ki sta ga na višini nad 1400 metrov močno ovirala tudi zelo gosta megla in močan veter. »Na težkem terenu je skoraj vsak iskalec prehodil razdaljo do okoli 10 kilometrov. Pregledovale so se markirane poti, bližnjice in vsa možna brezpotja. Pogrešani je bil najden na povsem drugem koncu v Javorjevi dolini tik nad vasjo Volaka. Gre za lokacijo, ki je bila zajeta v območje iskanje,« je še razložil Bojan Kos.

Policisti bodo okoliščine nastanka poškodb ugotavljali, ko se bo poškodovani dovolj opomogel, prvi podatki pa kažejo, da je šlo za nesrečo. Pogrešani je bil sicer ustrezno opremljen, so še pojasnili policisti, ki planince opozarjajo, naj opozorila o nevarnih in težkih razmerah v gorah jemljejo resno in jih tudi upoštevajo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

jasno
vlažnost: 66 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-3/19

torek

-3/18

sreda

-2/21

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

OBVESTILA / Jesenice, 7. april 2020

Gornjesavski muzej Jesenice vabi

OBVESTILA / Kranj, 7. april 2020

V Moravske Toplice četrtega oktobra

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Hvala vsem, ki nesebično pomagate / 11:47, 6. april

Ostanite pozitivni še naprej in vse bo OK, vse naše sanje se lahko uresničijo, če imamo dovolj poguma, da jim sledimo! Naj vas vedno in povsod spremlja sreča, lp.

Kako graditi malo hidroelektrarno / 15:27, 5. april

Kakšno je stanje na tem področju sedaj 2020? So bile kakšne spremembe?Bi lahko kakšen raziskovalni novinar vzel gradnjo malih hidro elektrar...

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.

Življenje v domači občini / 13:45, 4. april

Omejitev gibanja v domači občini je super, končno mav gmaha pred žabarji !

Življenje v domači občini / 12:12, 4. april

Bravo!
Treba se je prilagajat ( biti discipliniran) in ohranit optimizem.
Gospa Jasna, super !

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 09:07, 4. april

Zelo vas peče, ker vi niste na oblasti. Še bolj vas pa peče, ker trenutna vlada dobro obvladuje situacijo. Zato ji je treba metati polena pod noge.