DeSUS in Erjavec

Kar poldrugo desetletje je Karl Erjavec poosebljal DeSUS, demokratično stranko upokojencev, po sobotnem kongresu pa je dolgoletnega predsednika prepričljivo porazila Aleksandra Pivec. Po sedmih predsednikih, od katerih je bil Karl Erjavec v sedlu štiri mandate, zdaj vajeti prevzema ženska, članica stranke pet let, sicer pa aktualna ministrica za kmetijstvo v vladi Marjana Šarca.

Stranka DeSUS ima 29-letno tradicijo, od leta 1990 so jo pred Karlom Erjavcem vodili Ivan Sisinger, Rado Lipič, Jože Globačnik, Janko Kušar in Anton Rous. Nobeden od njih ni bil tako prepoznaven kot Karl Erjavec. Stranka se je pod njegovim vodenjem vsakokrat prebila v parlament, on sam pa je od leta 2004 sodeloval tudi v vseh dosedanjih vladah. Veljal je za zelo trdoživega politika, v šali so ga omenjali tudi kot »teflonskega« politika, saj se je v petnajstih letih obdržal v vseh vladah, preživel interpelacijo, tudi kadar je odstopil, se je znova vrnil v naslednjo vlado. V prvi vladi Janeza Janše je bil obrambni minister, ko je tudi dokončal mandat, čeprav je takrat javnost začela pretresati afera Patria. V naslednji vladi, ki jo je vodil Borut Pahor, je bil minister za okolje. Odstopil je, ko so ugotovili nepravilnosti glede ločevanja odpadkov, sam se je pogosto pošalil, da so ga iz te vlade odnesle »kante«. Njegov naslednji ministrski položaj je bil v resorju zunanje politike, v zdajšnji vladi Marjana Šarca je ponovno obrambni minister. Kazalo je, da se mu je položaj zamajal zaradi predčasnega odhoda slovenskih vojakov iz Iraka po iranskem bombnem napadu na vojaško bazo, kjer so delovali, vendar je Erjavec, še preden naj bi se o tem z njim pogovoril premier Šarec, napovedal, da bo po porazu na kongresu stranke DeSUS odstopil tudi kot minister. Špekulacije, ali bo morda po nezaupanju na kongresu ustanovil svojo stranko, je zanikal in zagotovil, da bo stranki DeSUS ostal zvest še naprej, umaknil pa naj bi se iz javnega življenja.

Če bo ostalo pri tem, se je Erjavčeva doba s porazom na kongresu iztekla. A kako to, da je izgubil v stranki? Ga je imelo članstvo dovolj, se jim je zdelo, da je že predolgo na vrhu stranke, je razklanost v DeSUSu nakazovala potrebo po spremembi? Vsemu temu bi lahko pritrdili. Nemara je del odgovora tudi v tretjem igralcu na kongresni sceni, Jeseničanu Borutu Stražišarju, ki je bil v dvoboju med Erjavcem in Pivčevo videti kot nepomembna stranska oseba. Toda da se je pojavil kot kandidat, ki so ga podprli gorenjski odbori, kaže na to, da je Erjavec tudi doma, na Gorenjskem, izgubil zaupanje in da stranka ni bila več zadovoljna z njegovim delom.

Oddaj svoj komentar

Kranj 3°

oblačno
vlažnost: 59 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

0/11

četrtek

-1/9

petek

-6/11

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

IZLETI / Kranj, 27. februar 2020

Pohod na Grmado

PRIREDITVE / Gorenjska, 27. februar 2020

Za otroke

PRIREDITVE / Škofja Loka, 27. februar 2020

Predavanje o okolju in film Smeti

PRIREDITVE / Tržič, 27. februar 2020

Predstava za vsako priložnost

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. februar 2020

Za otroke

DELAVNICE / Mavčiče, 28. februar 2020

Pomen in možnosti ohranjanja arhitekturne podobe vasi ob Savi

OBVESTILA / Šenčur, 28. februar 2020

Zbor članov Društva upokojencev Šenčur

GLEDALIŠČE / Podbrezje, Predoslje, 28. februar 2020

Spustite me pod kovter, gospa Markham

 

 
 

 

 
 
 

Zimske počitnice / 16:08, 27. februar

Prehitro sem pritisnil enter. Še tole:" Zgodnja smuka takoj zjutraj, ko drugih smučarjev še ni, mi odtehta skoraj celodnevno potrebo po viju...

Zimske počitnice / 15:58, 27. februar

"Odveč mi je počivati v gostilnah, kjer je redko kakšna ponudba dobra."
------------------------
Kako pa ti to veš?

Po sporu z bivšo ženo še s kolom nad policista / 14:26, 27. februar

Tega so pa ornk zjezal..

Goljufi lahko tudi pozvonijo / 09:21, 27. februar

Mam jest za take fičfiriče vratarja, pasme nemški ovčar !

Poškodovan most na Mlinem / 08:01, 27. februar

Mogoče je to priložnost, da Bled postane zelena prestolnica turizma., Kraj brez tovornega in avtobusnega prometa. Čestitam.

Koronavirus že prav blizu nas / 22:12, 26. februar

Ko ni cepiva, je pomembna higiena. Ko je cepivo, higiena ni na prvem mestu. Oboje je izum medicine, vendar od higiene nima skoraj nihče nič ...

Koronavirus že prav blizu nas / 12:42, 26. februar

Slovenci delajo zaloge hrane medtem, ko prvega uradno okuženega koronavirusnika sploh še ni !
Ob tem je v zadnjem času v Sloveniji zaradi gripe umrlo 160 ljudi ! Logika, adijo pamet.