Branko Pirc (levo) je zatrdil, da je vse nepravilnosti odpravil, v sedmih občinah Zgornje Gorenjske z njim želijo sodelovati še naprej. / Foto: Gorazd Kavčič

Župani podprli zavetišče Perun

Branko Pirc vendarle ne bo zaprl zavetišča za zapuščene živali Perun na Lipcah, saj mu je vseh sedem zgornjegorenjskih županov izreklo podporo. Nekatere občine s spodnjega dela Gorenjske pa že iščejo druga zavetišča.

V ozadju gonje proti zavetišču Perun naj bi bili dve posameznici, zaščitnici živali. Po Pirčevem mnenju imata interes, da bi odprli svoje zavetišče. Žal pa delujeta anonimno in tako smo tudi na našo redakcijo prejeli zapis o domnevnih nepravilnostih v zavetišču Perun s pripisom, da mora ime pošiljateljice ostati »zaupno«.

Jesenice, Kranj, Cerklje, Šenčur – Zavetišče za zapuščene živali Perun na Lipcah najverjetneje le ne bo zaprlo vrat. Lastniku zavetišča Branku Pircu je na včerajšnji novinarski konferenci na Jesenicah podporo izreklo sedem županov Zgornje Gorenjske: Jesenic, Žirovnice, Gorij, Bleda, Kranjske Gore, Radovljice in Bohinja. Župani so bili enotni, da zavetišče dela dobro, da pritožb na delo Branka Pirca doslej ni bilo in da si občine z njim želijo sodelovati še naprej. Napoved, da bo zavetišče zaprl, jim je nakopala kar nekaj skrbi, saj so občine dolžne skrbeti za zapuščene in izgubljene živali; nekatere imajo to urejeno s koncesijami, druge s pogodbami. Kot je dejal jeseniški župan Blaž Račič, so pregledali tudi inšpekcijske zapisnike, v katerih so navedene določne nepravilnosti pri delu zavetišča. A ker je lastnik zavetišča zagotovil, da je nepravilnosti odpravil, to pa je pokazal tudi naknadni inšpekcijski nadzor, župani ne vidijo razloga, da bi sodelovanje prekinili. Vseh sedem županov je zatrdilo, da s strani občanov v vseh letih niso prejeli nobene pritožbe zoper delo zavetišča Perun. Poleg tega je pomembno, da je izvajalec storitve domačin, na voljo je 24 ur na dan, za živali poskrbi v najkrajšem času. Če bi skrb za zapuščene živali prevzelo kakšno drugo zavetišče od daleč, bi to ne nazadnje prineslo tudi bistveno višje stroške. Žirovniški župan Leopold Pogačar je denimo dejal, da zagotovo ne bi imeli sklenjene pogodbe z nekom, ki slabo skrbi za živali. Župan Gorij Peter Torkar pa je dodal, da si je nedavno nenapovedano prišel ogledat zavetišče in po njegovem mnenju je za živali poskrbljeno bolje kot v marsikaterem domu.

Novinarske konference se je udeležil tudi Branko Pirc, ki je dejal, da sta v ozadju celotne medijske gonje dve posameznici, zaščitnici živali, ki da mu povzročata težave že vrsto let. V zadnjem obdobju so bili tako on kot njegova žena in hči deležni groženj po telefonu. »Postal sem kriminalec,« je dejal. Zavetišče ima že 19 let, na Jesenicah je imel prvi pasji hotel in pasjo šolo, šolal je pse za policijo in carino. Pirc je zagotovil, da so vse nepravilnosti, ki jih je odkrila inšpekcija, odpravili. Zlasti je poudaril, da je večina mačk, za katere poskrbijo, divjih, zato jih po sterilizaciji oziroma kastraciji vrnejo nazaj na mesto, kjer so jih našli, saj niso primerne za oddajo novim lastnikom. »Ne pobiramo mačk iz naročij,« je dejal, pritrdili pa so mu tudi župani, češ da gre za mačke, ki živijo v vaseh in jih hranijo po različnih hišah.

Glede na enotno podporo županov Zgornje Gorenjske je Pirc pripravljen to delo opravljati še naprej. Doslej je imel sklenjene pogodbe s sedemnajstimi gorenjskimi občinami. Nekatere občine s spodnjega dela Gorenjske, ki se jim pogodbe iztekajo, pa zaradi zapleta že razmišljajo tudi o drugih rešitvah.

Dolgoročni cilj skupno zavetišče

Ker se Mestni občini Kranj pogodba z zavetiščem Perun za opravljanje storitev pomoči, oskrbe in namestitve zapuščenih živali izteče 31. januarja, so v Društvu za zaščito živali Kranj pred dnevi v javnem pismu župana Matjaža Rakovca povprašali, kako bo odtlej v Kranju problematika zapuščenih živali, še posebej pa zapuščenih mačk, urejena. Iz kabineta župana so za Gorenjski glas pojasnili, da bo mestni svet na prvi naslednji seji 29. januarja odločal o neposredni podelitvi koncesije za izvajanje javne službe zavetišča za zapuščene živali za naslednje petletno obdobje javnemu zavodu Živalski vrt Ljubljana, ki ima organizirano notranjo organizacijsko enoto javnega zavoda Zavetišče za živali Ljubljana (na Gmajnicah). Glede javnega pisma Društva za zaščito živali Kranj pa so odgovorili, da je urad za gospodarstvo in gospodarske javne službe MOK 17. januarja društvo obvestil o predlaganih rešitvah glede nadaljnjega izvajanja javne službe zavetišča za zapuščene živali za območje Mestne občine Kranj. »Novo zavetišče za živali pa je smiselno in ekonomsko upravičeno vzpostaviti v okviru celotne gorenjske regije, zato je to še vedno dolgoročni cilj,« so še poudarili.

V Cerkljah ponujajo lokacijo

Brez pogodbe z zavetiščem za zapuščene živali Perun bodo s februarjem ostali tudi v občini Cerklje. Kot nam je povedal župan Franc Čebulj, so bili z delovanjem zavetišča na Blejski Dobravi zadovoljni in niso občutili nobenih težav, a jim lastnik zavetišča Branko Pirc možnosti za kakršna koli pogajanja ni dal, tako da v teh dneh intenzivno iščejo rešitev nastale situacije. »Trenutno se pogovarjamo in usklajujemo pogodbo z Zavetiščem za zapuščene živali Horjul. Tisti, ki so kritizirali Zavetišče Perun, niso ponudili nobene rešitve in se ne zavedajo, da tovrstnih zavetišč v Sloveniji ni veliko, ta dejavnost ni kar na prostem trgu, prav tako se zavetišč ne da vzpostaviti kar čez noč,« nam je povedal župan, ki si želi, da bi se občine spodnjega dela Gorenjske pri iskanju rešitev v zvezi z zavetiščem bolj povezale med seboj. Prav zato Čebulj razmišlja, da bi tovrstno zavetišče uredili kar na območju občine Cerklje, v prostorih nekdanje fazanerije, ki je sicer v lasti Zavoda za gozdove. Stavba ima idealno lokacijo, zato se županu zdi smiselno začeti pogovore v tej smeri.

Preddvor: odločitev naj bo skupna

Novo možnost za oskrbo zapuščenih ali izgubljenih živali po odpovedi pogodbe z zavetiščem Perun iščejo tudi v občini Šenčur. »Priporočilo je, da bi bilo alternativa zavetišče v Horjulu, ki pa bo gotovo dražje, kot je bilo doslej, saj je menda tudi oskrba živali tam na zelo visoki ravni. V prejšnjem zavetišču je oskrba zapuščenih živali Občino Šenčur letno stala od osem do deset tisoč evrov,« je povedal župan Ciril Kozjek. Brez pogodbe z zavetiščem ostajajo tudi v občini Preddvor. Župan rok Roblek o iskanju rešitve pravi: »Trenutno rešitve še ni, se pa s sosednjimi občinami dogovarjamo, da bi bila odločitev skupna, saj smo skupaj lahko boljši pogajalec. Zavetišče v Ljubljani se nam zdi drago, zanimivo za nas utegne biti zavetišče Horjul. Bili pa smo tudi v povezavi z zasebnikom, ki bi bil pripravljen graditi zavetišče na Gorenjskem.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

pretežno jasno
vlažnost: 78 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

0/11

četrtek

1/10

petek

-6/10

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

IZLETI / Kranj, 27. februar 2020

Pohod na Grmado

PRIREDITVE / Gorenjska, 27. februar 2020

Za otroke

PRIREDITVE / Škofja Loka, 27. februar 2020

Predavanje o okolju in film Smeti

PRIREDITVE / Tržič, 27. februar 2020

Predstava za vsako priložnost

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. februar 2020

Za otroke

DELAVNICE / Mavčiče, 28. februar 2020

Pomen in možnosti ohranjanja arhitekturne podobe vasi ob Savi

OBVESTILA / Šenčur, 28. februar 2020

Zbor članov Društva upokojencev Šenčur

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk oz. zimski pohod na Možica

 

 
 

 

 
 
 

Goljufi lahko tudi pozvonijo / 09:21, 27. februar

Mam jest za take fičfiriče vratarja, pasme nemški ovčar !

Poškodovan most na Mlinem / 08:01, 27. februar

Mogoče je to priložnost, da Bled postane zelena prestolnica turizma., Kraj brez tovornega in avtobusnega prometa. Čestitam.

Koronavirus že prav blizu nas / 22:12, 26. februar

Ko ni cepiva, je pomembna higiena. Ko je cepivo, higiena ni na prvem mestu. Oboje je izum medicine, vendar od higiene nima skoraj nihče nič ...

Koronavirus že prav blizu nas / 12:42, 26. februar

Slovenci delajo zaloge hrane medtem, ko prvega uradno okuženega koronavirusnika sploh še ni !
Ob tem je v zadnjem času v Sloveniji zaradi gripe umrlo 160 ljudi ! Logika, adijo pamet.

Drugačen pogled na starejše / 11:52, 26. februar

Najprej glede domov za starejše. Precejšen del oskrbovancev bi lahko še živel doma, če bi bilo domače okolje za to prilagojeno. Niso vsi osk...

Zmagovalka Eme 2020 je Ana Soklič / 09:32, 26. februar

Ljudje iščejo bližnjice. Zato tuneli.
Ni bližnjic,ni tunelov, ni luči na koncu tunela, in ne nazadnje ni potrebe po Kristusu.

Drugačen pogled na starejše / 08:27, 26. februar

Konkreten primer, ki ne pomaga k reševanju trajne oskrbe starejši: ministrica Klampfer je tik pred odhodom namenila 1,2M€ za izvedbo projek...