Predsednik Rotary kluba Tržič Naklo Jožef Perne z avtorji Aleksom Leom Vestom, Alenko Puhar in Ivanom Čukom / Foto: Tina Dokl

Košček dobe, ki jo je doživel Štukelj

Na muzejskem večeru v Pollakovem salonu Tržiškega muzeja so avtorji Ivan Čuk, Alenka Puhar in Aleks Leo Vest predstavili knjigo Gospod Leon Štukelj in Tovariši.

Leon Štukelj sicer ni bil Gorenjec, a kot je dejala direktorica Tržiškega muzeja Jana Babšek, predstavitev njegove knjige nedvomno sodi ravno v Tržič, saj to mesto velja za mesto z največ udeleženci olimpijskih iger na število prebivalcev.

O telovadnih uspehih Leona Štuklja je bilo v pozni jeseni njegovega življenja povedano toliko lepega, da je o njem nastala javna podoba človeka, ki je bil telovadec svetovnega slovesa, kot osebnost pa zadržan in previden.

Tržič – Esejistična študija o izrednem sokolu Leonu Štuklju je napisana na podlagi njegovih zapisov, korespondenc, dnevnikov in arhivskih listin. Bil je slovenski izobraženec, človekoljub, svetovljan, rotarijec, vrhunski telovadec in športnik, ki je v svojih skritih spominih opisal tiste doživljaje, ki mu jih prej v Socialistični federativni republiki Jugoslaviji očitno niso želeli objaviti, sam pa si tega ni upal storiti niti kasneje v Republiki Sloveniji. Knjigo je oktobra lani izdala Fakulteta za šport Univerze v Ljubljani, v njej pa so zapisani zamolčani in pozabljeni spomini Leona Štuklja na čas do druge svetovne vonje, med njo in po njej, njegova sodniška pot, kazenski pregon, na samem začetku pa nam odstre vpogled v osebnost Leona Štuklja v temi nečastne sodbe. Odpira številna vprašanja, o katerih se doslej ni razpravljalo in so obenem odraz časa, ki ga je Štukelj živel in ga tudi sooblikoval.

Leon Štukelj sicer ni bil Gorenjec, a kot je dejala direktorica Tržiškega muzeja Jana Babšek, predstavitev njegove knjige nedvomno sodi ravno v Tržič, saj to mesto velja za mesto z največ udeleženci olimpijskih iger na število prebivalcev. »Prepričana sem, da so se številni tržiški športniki navdihovali pri tako veliki osebnosti, kot je bil Leon Štukelj,« je poudarila Babškova. Štukelj je bil rojen leta 1898 v Novem mestu in že pri devetih letih postal član Sokola Novo mesto. Bil je študent pravnih fakultet na Dunaju, v Zagrebu in Ljubljani. Leta 1924, ko je tudi diplomiral na Pravni fakulteti v Ljubljani, je osvojil zlato odličje na olimpijskih igrah (OI) v Parizu v mnogoboju in na drogu. Štiri leta kasneje je na OI v Amsterdamu osvojil zlato odličje na krogih in bronasto odličje z izbrano vrsto in v mnogoboju, leta 1936 pa še srebrno odličje na krogih na OI v Berlinu. O njegovih telovadnih uspehih je bilo v pozni jeseni njegovega življenja povedano toliko lepega in napisanih toliko hvalnic, da je o njem nastala javna podoba človeka, ki je bil predvsem telovadec svetovnega slovesa, kot osebnost pa zadržan in previden. Njegovo življenje se je končalo leta 1999 in šele dvajset let po njegovi smrti lahko preko omenjene knjige končno simbolično izreče tisto, kar mu je ležalo na duši, pa si ni upal objaviti. Kaj mu je preprečevalo, da bi o določenih spominih javno spregovoril, se natančno ne ve, tega tudi ni zapisal, je pa v malo sivo knjižico napisal posvetilo, ki pravi: »Naj bodo ti zapisi v spomin na očeta hčerki Lidiji, morda jih bo lahko uporabil tudi kronist, ki bo želel osvetliti košček dobe, ki sem jo doživljal, slednjič pa tudi moja poslednja volja in želja.« To kratko, a bistveno sporočilo je avtorje Ivana Čuka, profesorja na Fakulteti za šport, Alenko Puhar, znano publicistko, novinarko in pisateljico, ter Aleksa Lea Vesta, politika in športnika, spodbudilo, da Štuklju izpolnijo poslednjo željo in voljo.

Muzejski večer, ki ga je organiziral Rotary klub Tržič Naklo, povezoval pa njihov aktualni predsednik Jožef Perne, se je dotaknil predvsem dejstev, ki so o Štuklju, njegovih sodobnikih, družbenem in političnem dogajanju manj znana. Avtorji so pripovedovali o zgodovini društva Sokol, o delovanju Leona Štuklja in njegovem pogledu na sokole in kako je oblast gledala nanj. Omenili so tudi Viktorja Murnika, ki naj bi ga zgodovina neupravičeno zamol­čala, saj je ravno on postavil dejavnost Sokola na klasične sokolske temelje. Leon Štukelj je bil med drugim tudi rotarijec. Od leta 1936 je bil član Rotary kluba Maribor, najstarejšega Rotary kluba v Sloveniji. Po njem so poimenovali fundacijo, ki podeljuje štipendije mladim športnikom.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

zmerno oblačno
vlažnost: 57 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

0/11

četrtek

1/10

petek

-6/10

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

IZLETI / Kranj, 27. februar 2020

Pohod na Grmado

PRIREDITVE / Gorenjska, 27. februar 2020

Za otroke

PRIREDITVE / Škofja Loka, 27. februar 2020

Predavanje o okolju in film Smeti

PRIREDITVE / Tržič, 27. februar 2020

Predstava za vsako priložnost

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. februar 2020

Za otroke

DELAVNICE / Mavčiče, 28. februar 2020

Pomen in možnosti ohranjanja arhitekturne podobe vasi ob Savi

OBVESTILA / Šenčur, 28. februar 2020

Zbor članov Društva upokojencev Šenčur

GLEDALIŠČE / Podbrezje, Predoslje, 28. februar 2020

Spustite me pod kovter, gospa Markham

 

 
 

 

 
 
 

Zimske počitnice / 16:08, 27. februar

Prehitro sem pritisnil enter. Še tole:" Zgodnja smuka takoj zjutraj, ko drugih smučarjev še ni, mi odtehta skoraj celodnevno potrebo po viju...

Zimske počitnice / 15:58, 27. februar

"Odveč mi je počivati v gostilnah, kjer je redko kakšna ponudba dobra."
------------------------
Kako pa ti to veš?

Po sporu z bivšo ženo še s kolom nad policista / 14:26, 27. februar

Tega so pa ornk zjezal..

Goljufi lahko tudi pozvonijo / 09:21, 27. februar

Mam jest za take fičfiriče vratarja, pasme nemški ovčar !

Poškodovan most na Mlinem / 08:01, 27. februar

Mogoče je to priložnost, da Bled postane zelena prestolnica turizma., Kraj brez tovornega in avtobusnega prometa. Čestitam.

Koronavirus že prav blizu nas / 22:12, 26. februar

Ko ni cepiva, je pomembna higiena. Ko je cepivo, higiena ni na prvem mestu. Oboje je izum medicine, vendar od higiene nima skoraj nihče nič ...

Koronavirus že prav blizu nas / 12:42, 26. februar

Slovenci delajo zaloge hrane medtem, ko prvega uradno okuženega koronavirusnika sploh še ni !
Ob tem je v zadnjem času v Sloveniji zaradi gripe umrlo 160 ljudi ! Logika, adijo pamet.