Muzej na prostem z deli protitankovskih zapor in po novem tudi informativnimi tablami / Foto: arhiv Zgodovinskega društva Rapalska meja

V spominskem parku še informativne table

Spominski park s protitankovskimi ovirami Rupnikove linije, ki stojijo pod Zalim Logom, je po novem opremljen tudi z informativnimi tablami.

Vsebino na treh informativnih tablah so pripravili član Muzejskega društva Železniki Bojan Rihtaršič, zgodovinar Vincencij Demšar in kustosinja Muzeja Železniki Katja Mohorič Bonča.

Železniki – Pod vasjo Zali Log, natančneje pri davškem mostu, je predlansko jesen začel nastajati muzej na prostem, v katerega so umestili protitankovske ovire, postavljene tik pred drugo svetovno vojno v okviru Rupnikove linije, sedaj pa ga opremili z informativnimi tablami. Nad urejanjem spominskega parka bdi občinska komisija za delo na področju Rupnikove linije in rapalske meje, ki je nastala pod okriljem Javnega zavoda Ratitovec in kasneje prešla pod okrilje Občine Železniki. Ta je lani za delovanje komisije namenila tri tisoč evrov, s pomočjo katerih so v parku postavili še tri informativne table. Njihovo vsebino so pripravili član Muzejskega društva Železniki Bojan Rihtaršič in zgodovinar Vincencij Demšar, ki sta tudi člana omenjene komisije, ter kustosinja Muzeja Železniki Katja Mohorič Bonča.

Rihtaršič, ki je bil še posebej vpet v postavitev tabel, se je dotaknil dolinske zapore pred Zalim Logom in njene razsežnosti, o kateri priča tudi prikazana stara fotografija. Za objavo na tabli je izdelal tudi 3D-rekonstrukcijo cestne protitankovske zapore pri davškem mostu, ki je preprečevala prehod proti Železnikom, njeni ostanki pa stojijo v spominskem parku. Del zapor je do aprila 2016 stal ob regionalni cesti, zaradi njene rekonstrukcije pa so začeli iskati drugo lokacijo in jo dobili le streljaj stran, ob davškem mostu. Dve od treh razstavljenih ovir sta repliki, ena pa je originalna in jim jo je uspelo ohraniti po Demšarjevi zaslugi. Ta je vsebino informativnih tabel obogatil z opisom Rupnikove linije, Katja Mohorič Bonča pa se je posvetila rapalski meji in Alpskemu zidu v navezavi na Soriško planino. Pozornost pritegnejo tudi fotografije ohranjenih objektov Rupnikove linije in rapalske meje na Selškem ter kartografsko gradivo, ki ga je pripravilo Zgodovinsko društvo Rapalska meja.

Rihtaršič, sicer arhitekt, je table namestil na jeklene traverze, ki jih je našel pri hiši v okolici in so bile po vsej verjetnosti nekoč del zapore. Traverze, tako kot včasih, stojijo v nagibu. Tabele so zasnovali v podobni vizualni podobi, kot jo imajo v Poljanski dolini.

V spominski park so umestili tudi klop, zvarjeno iz ostanka traverz. Kot pravi Rihtaršič, območje omogoča nadaljnji razvoj parka, ki ga je možno dopolniti tudi z morebitnimi novimi najdbami.

Iz parka je po nedavni sanaciji cestne ožine pri davškem mostu lepo viden tudi bunker nad cesto ob davškem mostu. Eden ključnih ciljev omenjene komisije je sicer ureditev tematskih poti ob objektih Rupnikove linije in rapalske meje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

8/10

ponedeljek

5/20

torek

8/20

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

DELAVNICE / Škofja Loka, 28. september 2020

Rokodelska doživetja

DELAVNICE / Radovljica, 28. september 2020

Delavnica izdelave copat iz filca

PRIREDITVE / Jesenice, Radovljica, 28. september 2020

Ob Dnevih evropske kulturne dediščine

DELAVNICE / Škofja Loka, 29. september 2020

Rokodelska doživetja

DELAVNICE / Radovljica, 29. september 2020

Delavnica izdelave copat iz filca

PRIREDITVE / Jesenice, Radovljica, 29. september 2020

Ob Dnevih evropske kulturne dediščine

IZLETI / Kranj, 29. september 2020

Kolesarski izlet

DELAVNICE / Škofja Loka, 30. september 2020

Rokodelska doživetja

 

 
 

 

 
 
 

V soboto potrdili 159 okužb z novim koronavirusom, umrl en bolnik s covidom-19 / 19:24, 27. september

Umrlo ni 147 bolnikov zaradi korone!!!!!!!!!!! Je pa bil virus prisoten in skrajšal agonijo!!!

Uredili lepotni center / 19:20, 27. september

Je kje objavljen cenik? Vau, kakšne storitve. Pa še svetovanje........ kupi to in to, heheh. Jaz se s tremi frendicami dobim doma. Se pob...

Preplet čipke in fotografije / 19:05, 27. september

Ena sama stara jajca! Vauu, kakšno neverjetno ustvarjanje.
No ja, vsak ima svoje veselje.

Uredili lepotni center / 08:39, 26. september

Primož, da ne bi šel, preč vržen denar.

Ob polletju negativno / 17:56, 25. september

" neizbrani kandidat je namreč vložil tožbo, ker da naj izbrani kandidat ne bi izpolnjeval razpisnih pogojev."

Trenutno je edini rapisni pogoj, da si član SDS-a !

Pivčevo čaka interpelacija, Hojs ostaja minister / 17:53, 25. september

Ena za specialno izdajo Alana Forda ! ( Tarča 24.9.2020)Žnidaršič: g, Krek, ali imate podatke koliko okužb v zadnjem času je iz gostinskih ...

Včerajšnje številke so slabe, daleč najslabše ... / 14:49, 25. september

Še ena začela pametovat?