Muzej na prostem z deli protitankovskih zapor in po novem tudi informativnimi tablami / Foto: arhiv Zgodovinskega društva Rapalska meja

V spominskem parku še informativne table

Spominski park s protitankovskimi ovirami Rupnikove linije, ki stojijo pod Zalim Logom, je po novem opremljen tudi z informativnimi tablami.

Vsebino na treh informativnih tablah so pripravili član Muzejskega društva Železniki Bojan Rihtaršič, zgodovinar Vincencij Demšar in kustosinja Muzeja Železniki Katja Mohorič Bonča.

Železniki – Pod vasjo Zali Log, natančneje pri davškem mostu, je predlansko jesen začel nastajati muzej na prostem, v katerega so umestili protitankovske ovire, postavljene tik pred drugo svetovno vojno v okviru Rupnikove linije, sedaj pa ga opremili z informativnimi tablami. Nad urejanjem spominskega parka bdi občinska komisija za delo na področju Rupnikove linije in rapalske meje, ki je nastala pod okriljem Javnega zavoda Ratitovec in kasneje prešla pod okrilje Občine Železniki. Ta je lani za delovanje komisije namenila tri tisoč evrov, s pomočjo katerih so v parku postavili še tri informativne table. Njihovo vsebino so pripravili član Muzejskega društva Železniki Bojan Rihtaršič in zgodovinar Vincencij Demšar, ki sta tudi člana omenjene komisije, ter kustosinja Muzeja Železniki Katja Mohorič Bonča.

Rihtaršič, ki je bil še posebej vpet v postavitev tabel, se je dotaknil dolinske zapore pred Zalim Logom in njene razsežnosti, o kateri priča tudi prikazana stara fotografija. Za objavo na tabli je izdelal tudi 3D-rekonstrukcijo cestne protitankovske zapore pri davškem mostu, ki je preprečevala prehod proti Železnikom, njeni ostanki pa stojijo v spominskem parku. Del zapor je do aprila 2016 stal ob regionalni cesti, zaradi njene rekonstrukcije pa so začeli iskati drugo lokacijo in jo dobili le streljaj stran, ob davškem mostu. Dve od treh razstavljenih ovir sta repliki, ena pa je originalna in jim jo je uspelo ohraniti po Demšarjevi zaslugi. Ta je vsebino informativnih tabel obogatil z opisom Rupnikove linije, Katja Mohorič Bonča pa se je posvetila rapalski meji in Alpskemu zidu v navezavi na Soriško planino. Pozornost pritegnejo tudi fotografije ohranjenih objektov Rupnikove linije in rapalske meje na Selškem ter kartografsko gradivo, ki ga je pripravilo Zgodovinsko društvo Rapalska meja.

Rihtaršič, sicer arhitekt, je table namestil na jeklene traverze, ki jih je našel pri hiši v okolici in so bile po vsej verjetnosti nekoč del zapore. Traverze, tako kot včasih, stojijo v nagibu. Tabele so zasnovali v podobni vizualni podobi, kot jo imajo v Poljanski dolini.

V spominski park so umestili tudi klop, zvarjeno iz ostanka traverz. Kot pravi Rihtaršič, območje omogoča nadaljnji razvoj parka, ki ga je možno dopolniti tudi z morebitnimi novimi najdbami.

Iz parka je po nedavni sanaciji cestne ožine pri davškem mostu lepo viden tudi bunker nad cesto ob davškem mostu. Eden ključnih ciljev omenjene komisije je sicer ureditev tematskih poti ob objektih Rupnikove linije in rapalske meje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

jasno
vlažnost: 55 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-3/19

torek

-3/18

sreda

-2/21

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

OBVESTILA / Jesenice, 7. april 2020

Gornjesavski muzej Jesenice vabi

OBVESTILA / Kranj, 7. april 2020

V Moravske Toplice četrtega oktobra

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Hvala vsem, ki nesebično pomagate / 11:47, 6. april

Ostanite pozitivni še naprej in vse bo OK, vse naše sanje se lahko uresničijo, če imamo dovolj poguma, da jim sledimo! Naj vas vedno in povsod spremlja sreča, lp.

Kako graditi malo hidroelektrarno / 15:27, 5. april

Kakšno je stanje na tem področju sedaj 2020? So bile kakšne spremembe?Bi lahko kakšen raziskovalni novinar vzel gradnjo malih hidro elektrar...

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.

Življenje v domači občini / 13:45, 4. april

Omejitev gibanja v domači občini je super, končno mav gmaha pred žabarji !

Življenje v domači občini / 12:12, 4. april

Bravo!
Treba se je prilagajat ( biti discipliniran) in ohranit optimizem.
Gospa Jasna, super !

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 09:07, 4. april

Zelo vas peče, ker vi niste na oblasti. Še bolj vas pa peče, ker trenutna vlada dobro obvladuje situacijo. Zato ji je treba metati polena pod noge.