Miranda Rumina v Oceanu neizpolnjenih želja

Steklo, barva in vonj

V Galeriji Layerjeve hiše je na ogled umetniška postavitev večmedijske ustvarjalke Mirande Rumina.

Kranj – Najnovejšo postavitev umetnice Mirande Rumina, v prednovoletnem času je z instalacijo Simfonija v črno-belem gostovala v Avli zavarovalnice Triglav v Kranju, si od prejšnjega tedna pa vse do 4. februarja lahko ogledate tudi v Galeriji Layerjeve hiše. Postavitev, ki zajema več sklopov, pri vseh pa je v ospredju avtoričin najljubši element steklo, ima naslov Reduce, Reuse, Recycle/Zmanjšuj, uporabi ponovno, recikliraj. Rumina namreč postavitev reciklira iz preteklih instalacij na ekstemporu Eko Drava v Mariboru, Festivalu stekla v Hrastniku, v galeriji Kerubin v Izoli …

Že v predprostoru nas avtorica pozdravi z delom iz prej omenjene razstave – posodama z ogljem in soljo, ki nas spominjata na črno in belo. Ob vstopu v galerijski prostor pa nas objamejo različni vonji. Ustvarjeni iz več dišav nas vodijo iz ene sobe v drugo.

Tako imenovana Layerjeva soba na desni nas popelje v Ocean neizpolnjenih želja. Tla so »preplavljena« s steklenimi koščki sestavljanke (»puzzli«), ki so napolnjeni z vodo, obarvano v različnih odtenkih modre z dodano belo. »V življenju imamo kopico neizpolnjena želja, nekatere si želimo uresničiti, druge, nemogoče, pustimo, da gredo naprej. Instalacija je interaktivna, saj obiskovalci lahko na listek napišete željo, jo zmečkate in vržete v stekleno posodo v ''oceanu''. Kasneje jih bomo, ne da bi jih odprli, žrtvovali oceanu, jih izničili na ognjišču na dvorišču,« pojasnjuje avtorica.

V sobi na drugi strani pristopimo k postavitvi z naslovom Zelena modrina. Na sredi so steklene posode z vodo v odtenkih zelene in modre. Miranda tu predstavlja knjigo pesmi o morju, ki sta jo ustvarili skupaj s prijateljico Smiljano Jurečič. Rumina je pesmi povezala z makro fotografijami stekla, ki so na ogled tudi po stenah, na videu pa si ogledamo pronicanje barv v vodo. Instalaciji bi lahko rekli knjiga v prostoru.

V sredini osrednjega prostora galerije je instalacija Mavrična piramida. »V Sloveniji je še vedno veliko homofobije, zato sem to raznobarvno piramido posvetila preganjanju strahov pred drugačnim, pred tistim, česar ne razumemo. Mavrična piramida v osmih barvnih odtenkih kliče k strpnosti,« izvem. Po stenah so kolaži slik s trakovi, ki ustvarjajo novo kompozicijo. Prvič jih je predstavila na Tajskem leta 2000, kasneje v Ljubljani, zdaj v Kranju. V vogal sobe je dodala še postavitev, imenovano Več luči.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

pretežno oblačno
vlažnost: 89 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

0/11

četrtek

-1/9

petek

-6/11

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

IZLETI / Kranj, 27. februar 2020

Pohod na Grmado

PRIREDITVE / Gorenjska, 27. februar 2020

Za otroke

PRIREDITVE / Škofja Loka, 27. februar 2020

Predavanje o okolju in film Smeti

PRIREDITVE / Tržič, 27. februar 2020

Predstava za vsako priložnost

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. februar 2020

Za otroke

DELAVNICE / Mavčiče, 28. februar 2020

Pomen in možnosti ohranjanja arhitekturne podobe vasi ob Savi

OBVESTILA / Šenčur, 28. februar 2020

Zbor članov Društva upokojencev Šenčur

GLEDALIŠČE / Podbrezje, Predoslje, 28. februar 2020

Spustite me pod kovter, gospa Markham

 

 
 

 

 
 
 

Zimske počitnice / 16:08, 27. februar

Prehitro sem pritisnil enter. Še tole:" Zgodnja smuka takoj zjutraj, ko drugih smučarjev še ni, mi odtehta skoraj celodnevno potrebo po viju...

Zimske počitnice / 15:58, 27. februar

"Odveč mi je počivati v gostilnah, kjer je redko kakšna ponudba dobra."
------------------------
Kako pa ti to veš?

Po sporu z bivšo ženo še s kolom nad policista / 14:26, 27. februar

Tega so pa ornk zjezal..

Goljufi lahko tudi pozvonijo / 09:21, 27. februar

Mam jest za take fičfiriče vratarja, pasme nemški ovčar !

Poškodovan most na Mlinem / 08:01, 27. februar

Mogoče je to priložnost, da Bled postane zelena prestolnica turizma., Kraj brez tovornega in avtobusnega prometa. Čestitam.

Koronavirus že prav blizu nas / 22:12, 26. februar

Ko ni cepiva, je pomembna higiena. Ko je cepivo, higiena ni na prvem mestu. Oboje je izum medicine, vendar od higiene nima skoraj nihče nič ...

Koronavirus že prav blizu nas / 12:42, 26. februar

Slovenci delajo zaloge hrane medtem, ko prvega uradno okuženega koronavirusnika sploh še ni !
Ob tem je v zadnjem času v Sloveniji zaradi gripe umrlo 160 ljudi ! Logika, adijo pamet.