Stečajni upravitelj Janez Pustatičnik

Adrijina dovoljenja kupil Rastoder

Družba Air Adriatic poslovneža Izeta Rastoderja je letalska dovoljenja in spričevalo Adrie Airways na javni dražbi kupila za 45 tisoč evrov.

Zgornji Brnik – Letalska dovoljenja in spričevalo Adrie Airways v stečaju je na včerajšnji javni dražbi po izklicni ceni 45 tisoč evrov kupila lani ustanovljena družba Air Adriatic ljubljanskega poslovneža Izeta Rastoderja, največjega dobavitelja banan v Sloveniji. Kupec mora v treh dneh podpisati pogodbo, kupnino pa plačati v mesecu dni. Na dražbi sta sicer sodelovali še podjetji Komforia, ki je v lasti istoimenske družbe iz hrvaškega Čakovca, njen direktor pa je Janez Sever, in Dedal Aero, katere direktor je nekdanji Adrijin pilot Dejan Slodej. Omenjena dražitelja cene nista skušala dvigovati, smo izvedeli. Ruskih vlagateljev, ki so se omenjali v zadnjih dneh, pa ni bilo med dražitelji.

Predstavnica Air Adriatica po končani dražbi ni bila na voljo za izjavo, v preteklosti pa so mediji poročali, da želi Rastoder z novo letalsko družbo vstopiti na trg poslovnega najema letal. A dovoljenja in spričevalo Adrie Airways bo novi lastnik lahko uporabljal le, če bo pravočasno, do konca septembra, odpravil neskladja, ki so nastala po preklicu operativne licence in začetku stečajnega postopka.

Stečajni upravitelj Janez Pustatičnik je pojasnil, da je bila predmet včerajšnje prodaje poslovna celota s spričevalom in dokumenti, ki bodo kupcu po odpravi neskladij omogočili letenje oziroma nadaljevanje letalskih operacij. Gre predvsem za pridobitev ustreznega kadra in pripravo vsega potrebnega za vzdrževanje letal in drugih operacij, ki so za letalske prevoznike zelo specifični.

»Kupec ne more zdaj nikjer pristati, ker ne leti. Najprej mora vzpostaviti vse potrebno. Skrajni rok, da se v Nemčijo sporoči, ali se bo poletna sezona izvajala, je do 31. januarja, enako tudi na Nizozemsko,« je razložil Pustatičnik. Ali bo izkoristil članstva, ki jih je imela Adria Airways v različnih organizacijah, bo odločitev kupca, ki bo imel tudi možnost najema preostalega premoženja Adrie (blagovna znamka, poslovna stavba, oprema), dokler to ne bo prodano, je dodal.

Eden od dražiteljev, nekdanji Adrijin pilot Dejan Slodej, je po končani dražbi povedal, da so imeli v družbi Dedal Aero interes za nakup Adrijinih dovoljenj, a ne po tako visoki ceni. »Če se primerjamo z Litvo, tam delujeta dve letalski družbi, ki sta večji od bivše Adrie Airways. Delujeta zelo pozitivno, ena od družb je eden boljših zaposlovalcev,« je dejal. Z drugačnim poslovanjem bi bila lahko po njegovem mnenju uspešna tudi Adria. Denarni tok je velik, marža je sicer zelo majhna, tako da je treba biti pazljiv, a prepričani so, da se da, je dejal. »Adria je bila samopostrežna, zadnje čase pa zelo v akciji,« je še dodal.

Stečajni upravitelj Janez Pustatičnik je napovedal, da je prva naslednja naloga priprava otvoritvenega poročila in načrta poteka stečajnega postopka, v teku pa je tudi preizkus terjatev. Samo prednostnih terjatev je lahko za dvanajst milijonov evrov, če so jih vsi zaposleni prijavili v obsegu, kot se pričakuje, je razložil. Ko bodo vse prijavljene terjatve, teh je okoli 2800, pregledane in preizkušene ter bo nedvomno, da ni kakšne zastavne pravice, potem bo šla v prodajo tudi blagovna znamka, do tedaj pa jo kupec dovoljenj lahko najame in uporablja.

Glede preostale stečajne mase je Pustatičnik ocenil, da sta stavba Adrie Airways in stavbna pravica vredni več milijonov evrov, uradna cenitev pa sicer še ni znana. Vrednost simulatorja letenja je ocenjena na 95 tisoč evrov, na prodaj bo tudi veliko rezervnih delov, ki se nahajajo na različnih lokacijah po svetu, po internih ocenah pa je njihova vrednost višja od milijona evrov. »Precej je seveda odvisno, kaj bo pokazal trg. Zanimanje so nekateri že pokazali,« je dejal. Adria ima tudi precej svojih terjatev do upnikov, kar nekaj – več kot milijon evrov – jih je stečajni upravitelj s sodelavci tudi že izterjal.

Pustatičnik pričakuje, da bo stečajni postopek, ki se je začel 30. septembra lani, dolgo potekal, odvisno je tudi od vloženih tožb in prerekanja terjatev. »Zagotovo ne bo stečaj končan v letu dni, ampak saj vidite, da gre že po obsegu terjatev za enega večjih stečajev v zadnjem obdobju, če ne že največjega.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

pretežno jasno
vlažnost: 66 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

0/11

četrtek

1/10

petek

-6/10

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

IZLETI / Kranj, 27. februar 2020

Pohod na Grmado

PRIREDITVE / Gorenjska, 27. februar 2020

Za otroke

PRIREDITVE / Škofja Loka, 27. februar 2020

Predavanje o okolju in film Smeti

PRIREDITVE / Tržič, 27. februar 2020

Predstava za vsako priložnost

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. februar 2020

Za otroke

DELAVNICE / Mavčiče, 28. februar 2020

Pomen in možnosti ohranjanja arhitekturne podobe vasi ob Savi

OBVESTILA / Šenčur, 28. februar 2020

Zbor članov Društva upokojencev Šenčur

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk oz. zimski pohod na Možica

 

 
 

 

 
 
 

Goljufi lahko tudi pozvonijo / 09:21, 27. februar

Mam jest za take fičfiriče vratarja, pasme nemški ovčar !

Poškodovan most na Mlinem / 08:01, 27. februar

Mogoče je to priložnost, da Bled postane zelena prestolnica turizma., Kraj brez tovornega in avtobusnega prometa. Čestitam.

Koronavirus že prav blizu nas / 22:12, 26. februar

Ko ni cepiva, je pomembna higiena. Ko je cepivo, higiena ni na prvem mestu. Oboje je izum medicine, vendar od higiene nima skoraj nihče nič ...

Koronavirus že prav blizu nas / 12:42, 26. februar

Slovenci delajo zaloge hrane medtem, ko prvega uradno okuženega koronavirusnika sploh še ni !
Ob tem je v zadnjem času v Sloveniji zaradi gripe umrlo 160 ljudi ! Logika, adijo pamet.

Drugačen pogled na starejše / 11:52, 26. februar

Najprej glede domov za starejše. Precejšen del oskrbovancev bi lahko še živel doma, če bi bilo domače okolje za to prilagojeno. Niso vsi osk...

Zmagovalka Eme 2020 je Ana Soklič / 09:32, 26. februar

Ljudje iščejo bližnjice. Zato tuneli.
Ni bližnjic,ni tunelov, ni luči na koncu tunela, in ne nazadnje ni potrebe po Kristusu.

Drugačen pogled na starejše / 08:27, 26. februar

Konkreten primer, ki ne pomaga k reševanju trajne oskrbe starejši: ministrica Klampfer je tik pred odhodom namenila 1,2M€ za izvedbo projek...