Želijo si Bohinj brez pločevine

V Bohinju si bodo tudi letos prizadevali, da čim več avtomobilov spravijo stran od jezerske sklede in obiskovalcem omogočijo obisk Bohinja z javnimi prevoznimi sredstvi.

Promet za zdaj umirjajo z višjo parkirnino v bližini jezera, možnostjo parkiranja stran od najbolj občutljivih območij in zagotavljanjem čim učinkovitejšega javnega prevoza. V prihodnje, pravi župan, pa bodo morda razmišljali tudi o gradnji parkirne hiše.

Bohinjska Bistrica – Bohinjski občinski svet je še pred koncem leta v prvi obravnavi potrdil novi občinski odlok o prometnem režimu. Odlok bo nadomestil starega, ki so ga v zadnjem desetletju večkrat spreminjali in dopolnjevali, ter vzpostavil temeljne smernice za oblikovanje prometnega režima ne le na območju Bohinjskega jezera, temveč na celotnem območju občine.

Kot je poudaril župan Jože Sodja, si v Bohinju že dlje časa prizadevajo, da bi čim več prometa spravili stran od jezerske sklede in da bi kar se le da veliko obiskovalcev za transport po Bohinju uporabljalo javni prevoz. Tako so že lani poleti na parkiriščih neposredno ob obali jezera zvišali parkirnino, s čimer so obiskovalce želeli spodbuditi k uporabi drugih prevoznih sredstev namesto osebnih avtomobilov ter parkiranju čim dlje proč od jezera.

Uvedli so tudi dodatne vsakodnevne brezplačne organizirane prevoze z bolj oddaljenih in cenejših parkirišč, pozitivno pa je bil sprejet tudi promocijski dan umirjanja prometa, ko so za en dan za osebna vozila popolnoma zaprli cesto med Ribčevim Lazom in Ukancem. Kot pravi župan, bodo takšne in podobne aktivnosti nadaljevali tudi letos. »Ker gre za državne ceste, se moramo pri tem seveda dogovarjati tudi z državo. Eden od projektov v letošnjem letu bo tako dogovor glede režima na cesti od Ukanca do parkirišča pri slapu Savica, kjer je poleti promet tako gost in parkirišče tako polno, da avtobusi pogosto na njem niti ne morejo obrniti.«

Kot še pravi, bi seveda na dolgi rok največ prometa želeli zadržati že v Bohinjski Bistrici in prevoze za obiskovalce urediti tako, da bi bilo v Bohinju čim manj avtomobilov. Zadeve tako za zdaj urejajo z višjo parkirnino v bližini jezera, možnostjo parkiranja stran ob najbolj občutljivih območij in zagotavljanjem čim učinkovitejšega javnega prevoza, v prihodnje, pravi župan, pa bodo morda razmišljali tudi o gradnji parkirne hiše.

Novi odlok o prometnem režimu bodo svetniki v drugem branju obravnavali na eni od prihodnjih sej. Do takrat bo občinska uprava pripravila tudi cenik parkirnin, ki bodo, kot napoveduje župan, tudi v letošnjem letu nekaj višje kot lani.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

jasno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

4/18

nedelja

8/23

ponedeljek

9/24

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Strahinj, Duplje, 31. maj 2020

Pohod po Udin borštu

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:53, 29. maj

Z prijateljico še srečava vsak drugi dan seveda negre Brez poljubov, še bolj sva zdrava kot pred Corono.

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:51, 29. maj

Ljudje božji kako ste naivni kakšno Korona,neki če nebi bilo te epidemije bi isto toliko Ljudi umrlo,Jaz delam pri potrebujem zavodu v Nemči...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 18:22, 29. maj

Sivolasi brezzobi debeluh iz NIJZ -ja ne ve, da je Zdravc nabavil preveč mask in dokler zaloga rahlo ne poide, Jelko vztraja, da so maske obvezne...+ umivanje nog !
TOP LISTA NADREALISTA :)

Nova realnost v turizmu / 18:20, 28. maj

Jelko pravi, da če bo v jeseni virus mutiral si bo obvezno umivati tudi noge !

Podaljšali rok oprostitve najemnin / 16:49, 27. maj

Po seji pa gredo v gostilno in skupaj sedijo za isto mizo !
FAKINGBULŠIT