Stavba iz 16. stoletja je kulturni spomenik državnega pomena in je bila nazadnje obnovljena med letoma 1972 in 1976. V potresu leta 1998 je bila močno poškodovana. Občina je postopoma pridobivala dokumentacijo za obnovo, celovita obnova se je začela predlani.

Potrebna tudi obnova ostrešja

Pri obnovi Bucelleni-Ruardove graščine se je izkazalo, da je potrebna tudi celovita obnova ostrešja. Dela se bodo zavlekla do novembra, dodatni stroški pa so ocenjeni na 413 tisoč evrov.

Obnova celotnega območja Stare Save se je začela leta 1996. Doslej so obnovili Kasarno, Kolpern, tri trge, zidove plavža in pudlovke. Vrednost dosedanjih vlaganj v območje je okrog štiri milijone evrov, od tega so pridobili skoraj polovico sredstev sofinanciranja.

Jesenice – Ena največjih investicij ta čas v jeseniški občini je obnova Bucelleni-Ruardove graščine. Izvajalec je Kolektor Koling, ki je dela začel predlani. Po prvotnih načrtih bi se obnova morala zaključiti v prvih mesecih letošnjega leta, a se bodo dela zavlekla. Izkazalo se je namreč, da je tudi ostrešje graščine tako dotrajano, da bo potrebna celovita obnova, ta čas se pripravljajo na izvedbo novega lesenega ostrešja. Po novem terminskem planu naj bi se tako investicija zaključila novembra, dodatni stroški pa so ocenjeni na nekaj več kot 413 tisoč evrov. Prvotno je bila investicija ocenjena na 2,2 milijona evrov, pri tem pa je Občini Jesenice uspelo pridobiti sofinanciranje s strani Evropske unije iz Kohezijskega sklada v višini 152 tisoč evrov ter dodatnih 165 tisoč evrov sofinanciranja s strani Republike Slovenije.

V sklopu del bodo poskrbeli za statično sanacijo in ojačitev obstoječe nosilne konstrukcije, izboljšanje energetske učinkovitosti objekta, obenem pa izvedli konservatorsko-restavratorska dela. Vsa dela so usklajena z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Kranj.

»Cilj investicije je obnova objekta, ki bo omogočala kvalitetno ureditev muzejskih prostorov in delovanja Gornjesavskega muzeja Jesenice, hkrati pa tudi ohranitev in predstavitev čim bolj avtentičnega stanja objekta, ki je v jeseniški zgodovini še kako pomemben. To njegovo pomembnost – ne le za lokalno okolje, temveč tudi širše – je prepoznala tudi država, ki je v preteklem letu celotno fužinarsko naselje Stara Sava razglasila za kulturni spomenik državnega pomena,« so povedali na Občini Jesenice.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

pretežno oblačno
vlažnost: 54 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

7/19

četrtek

6/18

petek

8/17

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Nova realnost v turizmu / 18:20, 28. maj

Jelko pravi, da če bo v jeseni virus mutiral si bo obvezno umivati tudi noge !

Podaljšali rok oprostitve najemnin / 16:49, 27. maj

Po seji pa gredo v gostilno in skupaj sedijo za isto mizo !
FAKINGBULŠIT

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 10:20, 27. maj

Pa dobr, če vas je Tito tolk sovražil pa tolk potamanil, kdaj se vas je tolk nakotil?

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 08:04, 27. maj

gledam; pravilno si ocenil, da so Nemci dobrodošli, Slovenci so pa sprti za vse večne čase. Nemci niso nikoli bili problem za komuniste; Slo...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 23:11, 26. maj

Partizani trdijo, da so pobiti v povojnih pobojih izdajalci. Glede na veliko število grobišč po naši državi in tudi na veliko število umorje...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 15:06, 26. maj

Ne pozabi vzroka. V kolikor ne bi okupator napadel takratno Jugoslavijo in če ne bi nekateri ljudje stopili v pomoč okupatorju z izdajanjem ...

Poleti bom šla v Prekmurje / 14:16, 26. maj

Nisem še prepričan, če je ta gesta ravno za pozdraviti, ker nekaj nam ne bo šenkal nihče, ampak smo vedno plačniki državljani. Sliši se pa r...