Ob doprsnem kipu Marije Bračko njena družina, slavnostni govorniki in avtor kipa / Foto: Tina Dokl

Prva ženska v Aleji

Vztrajne predlagateljice so dosegle, da je po dvanajstih moških, ki so jim doslej postavili doprsne kipe v Aleji zaslužnih Ločanov, tam dobila kip tudi prva zaslužna Ločanka. To je zdravnica dr. Marija Bračko, utemeljiteljica osnovnega zdravstva v Škofji Loki.

Škofja Loka – Predlagatelj postavitve kipa dr. Marije Bračko v Aleji zaslužnih Ločanov je bil Zavod Tri, zavod za trajnostne skupnostne prakse Škofja Loka, s podporo Zdravstvenega doma Škofja Loka. Preden je škofjeloški občinski svet aprila 2018 potrdil predlog, se je zvrstilo več prizadevanj, da bi pri zaslugah za lokalno okolje upoštevali tudi ženske.

Kot je v nagovoru ob odkritju kipa povedala Nina Arnuš iz Zavoda Tri, so ob spoznanju, da so dosežki žensk tudi v današnjem času še vedno spregledani, leta 2015 postavile svojo Alejo znamenitih Ločank in tako nastavile zrcalo družbi, ki postavlja obeležja samo moškim. Zatem so v izložbe in pred vhode v mesto skupnosti na ogled postavile silhuete znamenitih Ločank, med temi je bila tudi Marija Bračko. "Da je zdaj dobila svoje mesto v Aleji, nas navdaja s ponosom, lahko pa nas je tudi malo sram, da se je zgodilo šele zdaj," je spomnila Nina Arnuš in nadaljevala: "Kip pomeni pomembno sporočilo skupnosti, da globoko spoštuje svoje člane in članice in jim to spoštovanje tudi javno izraža. Zdravnica s svojim predanim delom predstavlja zgled za vse nas, deklicam pa lahko pomeni spodbudo pri izbiri življenjske poti. Ob tem se je treba zavedati, da kip ni dovolj. Neprestano si moramo kot skupnost prizadevati, da nikogar ne pustimo zadaj, da vsakemu omogočimo takšno odrivno mesto na življenjski poti, da bo lahko živel svoje sanje."

O Mariji Bračko (1914–2004), prvi stalni zdravnici v Škofji Loki, zaslužni tudi za gradnjo Zdravstvenega doma Škofja Loka, ki je vrsto let sama skrbela za zdravje skoraj 15 tisoč prebivalcev vseh starosti na tem območju, je spregovoril tudi dr. Aleksander Stepanovič, direktor zdravstvenega doma. Njen delavnik se je raztezal od jutra do večera, pogosto tudi ponoči. Zjutraj je sprejemala paciente v ambulanti, kamor je vsak dan prišlo od petdeset do sto bolnikov, ob popoldnevih je obiskovala bolnike na domu, ponoči pa sprejemala nujne primere. Dr. Marija Bračko je postavila trdne temelje za strokovni in organizacijski razvoj loškega zdravstva.

Kot je dejal govornik, ki je obudil zgodovino zdravstvenega doma od začetkov, ki jih je spodbudila dr. Marija Bračko, tudi danes 130 zaposlenih v zdravstvenem domu pri njej še vedno najde navdih za svoje delo.

Tretja govornica pa je bila Špela Justin, direktorica občinske uprave. Ne le zato, ker je odkritje kipa prvi ženski v Aleji dobra priložnost, da spregovorijo ženske, pač pa tudi zaradi službene odsotnosti župana Tineta Radinje, je povedala Justinova. Izrazila je zadovoljstvo ob tem, da je v Aleji ob dvanajstih moških dobila kip tudi ženska, in sicer zato, ker so bile ženske v preteklosti kljub svojemu delu in velikem vložku svoje kreativnosti pogosto prezrte. "Enakovredno soustvarjamo družbo, nekatere med nami so še bolj pogumne in neustrašne, med njimi Marija Bračko, ki je s svojim delom pustila globoko sled in katere prehojena pot je lahko vsem za vzor," je dejala Justinova.

Ob odkritju kipa, ki ga je tako kot ostale izdelal akademski kipar Metod Frlic, je bila navzoča tudi družina Marije Bračko, sin Janko in hči Margareta. Margareta Bračko se je zahvalila vsem, ki so prepoznali pomen njihove mame, loške zdravnice Marije Bračko. Glasbeno sta dogodek obogatila glasbenika Katarina Juvančič in Dejan Lapanja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

pretežno oblačno
vlažnost: 56 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-1/16

sobota

-2/16

nedelja

0/19

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 13:30, 3. april

Kritika svetnika iz stranke SD. Brez komentarja.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 11:15, 3. april

Primož, če se bo zgodilo to, kar je predstavljeno v videu, noben, še tako odličen zapis ne bo pomagal:

https://www.youtube.com/watch?v=cd21tmvCP0o

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 10:04, 3. april

Odličen zapis, bravo !

Domovi za starejše žarišča okužb / 10:02, 3. april

Zakaj se jih ne loči in osami po domovih? Se jih preseli v prazne hotele? Malomarnost, da ji ni para ! Celo dvomim že v to, da so tako nesposobni..

Virus ustavil gradnjo druge cevi / 09:59, 3. april

Zna se zgodit to kar napoveduje župan Račič, če ne zaženemo gospodarstva bo tale covid-19 navaden pichkin dim v primerjavi s tem kar sledi.....

Večja zbiranja in igranje nogometa v Završnici / 17:18, 2. april

Jeseničanom težko razložiš kaj je karantena.

Bitka s covidom-19 se bije v domovih za starejše / 09:20, 1. april

Stanovalce domov naj naselijo v prazne hotele kar naj plača država. Tako bodo uvedli manjšo koncetracijo ljudi in pomagali SLO turizmu.