Monografijo so predstavili profesor Blaž Repe, Eva Ulčnik in profesor Matej Ogrin. / Foto: Maša Likosar

Monografija Jezerskega

V dvorani Korotan so trije od devetih avtorjev, in sicer Eva Ulčnik, Matej Ogrin in Blaž Repe, predstavili strokovno monografijo z naslovom Fizična geografija Jezerskega z dolino Kokre. Predavanje je postreglo z odgovori na vprašanja o eni naših najlepših alpskih dolin.

»O Jezerskem je bilo v preteklosti napisanega sorazmerno malo, kljub temu da gre za zelo unikatno, lepo, pestro visokogorsko pokrajino, ki je vredna preučevanja in predvsem skrbi, da bo takšna, kot je danes, ostala tudi v prihodnje,« je dejal urednik monografije profesor Blaž Repe.

Zgornje Jezersko – Monografija je rezultat dela terenskih vaj študentov in sodelavcev Oddelka za geografijo Filozofske fakultete, ki so v študijskih letih od 2012/2013 do 2014/2015 na Jezerskem opravljali fizičnogeografske terenske vaje. »Ukvarjali smo se s procesi, ki se navezujejo na naravne pojave, podatke pa smo pridobivali z opazovanjem, meritvami in kartiranjem,« je pojasnila tedaj sodelujoča študentka Eva Ulčnik. Monografija je izšla lani pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete, v njej pa so razložene pestre naravnogeografske poteze jezerske pokrajine. »O Jezerskem je bilo v preteklosti napisanega sorazmerno malo, kljub temu da gre za zelo unikatno, lepo, pestro visokogorsko pokrajino, ki je nedvomno vredna preučevanja in predvsem skrbi, da bo takšna, kot je danes, ostala tudi v prihodnje,« je dejal profesor Blaž Repe, tudi urednik omenjenega dela.

Avtorji so v petih poglavjih obravnavali različna področja. Eva Ulčnik in Karel Natek sta se najprej dotaknila recentnih geomorfnih procesov, med katere sodijo tudi izgonske struge, ki so posebnost Jezerske kotlinice. Naslednje poglavje, ki ga je napisal Uroš Stepišnik, obravnava posledice delovanja ledenika, ki se je vil izpod najvišjih okoliških vrhov. V nadaljevanju so predstavljene še lokalno podnebje in klimatske razmere avtorjev Darka in Mateja Ogrina, Tanje Koželj in Miroslava Vysoudila – gostujočega profesorja iz Češke. »Jezersko izmed slovenskih gorskih območij izkazuje enega največjih trendov upada snežne odeje in zgodbe o renesansah zimskega turizma, kot smo ga bili navajeni, so obsojene na propad,« je dejal profesor Matej Ogrin in dodal: »Zaradi podnebnih sprememb bo vedno večji naval in beg ljudi pred vročino v višje ležeče pokrajine, kot je tudi Jezersko, ki je po ozki dolini izredno dostopno in posledično še bolj privlačno.«

Trajan Trobec je pripravil temeljito hidrogeografsko analizo Kokre s pritoki ter same kotline, za zaključek pa je na voljo podroben prikaz razprostranosti prsti ter obravnava rastlinstva skozi prizmo višinskih pasov avtorja Blaža Repeta. Na predstavitvi je opozoril na tujerodne invazivne vrste. »Še pred desetletjem se je predvidevalo, da je alpski svet varen pred temi vrstami. Glede na to, da Jezersko s tem še ni tako zaznamovano, je moj nasvet, da bi te rastline, kolikor se da, odstranili, saj bi lahko kasneje prizadele naravno rastlinstvo te okolice,« je pojasnil Repe in sklenil: »Jezersko pa ni le narava, so tudi ljudje – in za celovit geografski pregled bi morali proučiti tudi njihovo vedenje, medsebojno součinkovanje in vplive na pokrajino. Ta naloga ostaja neopravljena in čaka prihodnje geografe, da se ponovno podajo na Jezersko.« Za konec se je Repe zahvalil vsem domačinom, ki so kakorkoli pomagali pri terenskem raziskovanju.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

jasno
vlažnost: 18 %
veter: V, hitrost: 29 km/h

-3/19

torek

-3/20

sreda

-2/22

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

OBVESTILA / Jesenice, 7. april 2020

Gornjesavski muzej Jesenice vabi

OBVESTILA / Kranj, 7. april 2020

V Moravske Toplice četrtega oktobra

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

V pripravi že novi ukrepi / 15:10, 7. april

Prejemniki socialne pomoči bodo prejeli solidarnostni dodatek??
Resno?

Imamo več kot tisoč obolelih / 15:03, 7. april

To kar se dogaja v domovih za ostarele je sramota in vse bolj kaže na to, da nekdo želi namerno povzročiti kaos.
Včeraj je od 35 potrjenih, 33 prišlo iz teh ustanov.

Trideset let Radia Ga Ga / 10:10, 7. april

Ena boljših oddaj, vsaka čast ekipi !

p.s. Na obletnici bo tudi Serpentinšek?

Hvala vsem, ki nesebično pomagate / 11:47, 6. april

Ostanite pozitivni še naprej in vse bo OK, vse naše sanje se lahko uresničijo, če imamo dovolj poguma, da jim sledimo! Naj vas vedno in povsod spremlja sreča, lp.

Kako graditi malo hidroelektrarno / 15:27, 5. april

Kakšno je stanje na tem področju sedaj 2020? So bile kakšne spremembe?Bi lahko kakšen raziskovalni novinar vzel gradnjo malih hidro elektrar...

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.