Most v Piškovici ni več varen, od torka je zato promet prepovedan. Tako bo verjetno ostalo vse do konca prihodnjega leta, ko naj bi bil zgrajen nov most.

Most se lahko poruši

Ker je voda odnesla skoraj ves beton z opornika, je stanje kritično, vsak trenutek lahko pride do porušitve mostu čez Savo v Piškovici. Žirovniški župan je zato v torek izdal sklep o popolni zapori mostu. Zgradili bodo nov most, vse dotlej je promet po starem prepovedan.

Most, ki povezuje žirovniško in blejsko občino, so uporabljali zlasti domačini, da so se poleti izognili zastojem na glavni cesti proti Bledu.

Breznica – Žirovniški župan Leopold Pogačar je v torek izdal sklep o popolni zapori občinske ceste, ki pelje po mostu čez Savo v Piškovici. Most je namreč tako dotrajan, da se lahko vsak trenutek poruši, so pokazale raziskave konstrukcije.

Žirovniška občina je novembra lani pri inštitutu za preskušanje materialov in konstrukcij naročila pregled mostu, čez katerega vodi občinska cesta. »Po pregledu podvodnih delov mostu je bilo ugotovljeno alarmantno stanje enega izmed opornikov v vodi. Tretji vmesni opornik s strani Žirovnice nima več jeklene čelne zaščite na gorvodni strani opornika. Ker je voda odnesla skoraj ves beton, opornik skoraj v celoti stoji le še na palicah. Stanje ocenjujejo kot kritično, saj lahko vsak trenutek pride do porušitve omenjenega opornika, posledično pa tudi mostu,« je zapisal župan v sklepu o popolni zapori občinske ceste čez most.

In do kdaj bo veljala popolna zapora? Kot je pojasnil Pogačar, vse do izgradnje novega mostu; projekt je pripravljen, predvidoma naj bi se gradnja začela v drugi polovici letošnjega leta in zaključila konec naslednjega leta. Gre za skupen projekt žirovniške in blejske občine.

Investicija je ocenjena na 580 tisoč evrov, od tega naj bi Občina Žirovnica prispevala šestdeset odstotkov, Občina Bled pa štirideset odstotkov.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

jasno
vlažnost: 76 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-6/17

petek

3/15

sobota

-1/17

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Večja zbiranja in igranje nogometa v Završnici / 17:18, 2. april

Jeseničanom težko razložiš kaj je karantena.

Bitka s covidom-19 se bije v domovih za starejše / 09:20, 1. april

Stanovalce domov naj naselijo v prazne hotele kar naj plača država. Tako bodo uvedli manjšo koncetracijo ljudi in pomagali SLO turizmu.

Ne vem, kje sem se okužil / 14:04, 31. marec

Primer od danes, grem na malico, ura poldan, v trgovini se pri sadju drenjata dve mamci in izbirata med parimi sortami jabolk, sicer sta rok...

O problematiki jezera / 16:39, 30. marec

Pritoki vsebujejo precej dodatkov s katerimi kmetje plemenitijo svojo zemljo za višji in boljši pridelek. To povzroča cvetenje jezera.

O problematiki jezera / 09:56, 30. marec

Na izpitu je nepripravljenega študenta profesor vprašal, kaj je to evtrofikacija.
Reku študent:
ah,qurc, drek je drek.

Prepoved gibanja zunaj občine / 07:50, 30. marec

14 dni nazaj so nas strokovnjakinje iz NIJZ- a učile in nam dopovedovale, da maske nimajo učinka in so nepotrebne, zdaj so že obvezne !
Zemlja je še okrogla ali je že ploščata?

Okužen tudi stanovalec nakelskega doma / 16:14, 29. marec

Kaj klobasaš, kaj ima to opraviti z vlado. Pol vlade je iste kot prej, sploh pa ni Janše nihče silil v to koalicijo, Šarec je pozival na pre...