Odpovedali so se obnovi mostu

Na januarski seji je občinski svet na Jezerskem sprejel proračun za letos. Ker vanj ne bo načrtovanega priliva od države, so se za letos odpovedali obnovi Julnovega mostu.

Jezersko – Na prihodkovni strani jezerski proračun za leto 2020 znaša 1,3 milijona, odhodkov načrtujejo za 1,5 milijona. Po mesecu dni, kar je bil proračun od prvega branja v javni obravnavi, občinska uprava ni prejela nobene pripombe niti amandmaja. Upoštevali pa so pripombo s prve proračunske seje glede večjega obsega sredstev za kmetijska stanovska združenja. Med spremembami od decembrskega branja je bila najbolj šokantna, da po spremembi zakonodaje na področju izravnave iz državnega proračuna ne bodo dobili načrtovanih 80 tisoč evrov. Iz tega naslova bodo prejeli le malenkostno povišanje v primerjavi z lani. Ni jim v tolažbo, da so enako prikrajšane ostale vse slovenske občine. »Zaradi tega smo se odpovedali načrtovani investiciji v obnovo Julnovega mostu,« je pojasnil župan Andrej Karničar, prepričan, da so zlasti manjše občine v tem primeru spet prikrajšane. Na odhodkovni strani proračuna so tako za 30 tisočakov zmanjšana sredstva za investicijsko vzdrževanje cest.

Lahko pa računajo na 34 tisoč evrov več denarja iz virov Evropske unije, gre za nepovratna sredstva za medgeneracijski center. Urejajo ga v kulturnem domu Korotan. Nekaj več denarja, kot je bilo v osnutku proračuna, pa namenjajo za izvedbo druge faze vodovoda Kanonir in za ureditev ultravijolične filtracije za vodovod. Ena od naložb bo tudi povečanje šole, kjer jim zaradi večjega števila otrok v šoli in vrtcu manjka prostora. Svetnikom je jasno, da si česa večjega z zgolj 1,3 milijona vrednim proračunom, kjer je velik del razporejen že vnaprej, ne morejo privoščiti, poleg tega odplačujejo še 90 tisoč evrov domačega dolga. Svetnica Metoda Karničar je bila edina svetnica, ki je ob proračunu na upravo naslovila več vprašanj. Ob znesku, ki ga občina plačuje za finančne storitve, pa jo je tudi zanimalo, ali bi bilo mogoče naloge s tega področja združiti še s katero od občin, da bi bilo ceneje. Župan Karničar je odgovoril, da so že v prejšnjem mandatu razmišljali o povezovanje občinskih uprav Jezerskega in Preddvora. Na začetku leta 2020 so ti pogovori spet oživeli med manjšimi občinami na območju bivše kranjske občine. »Če se dobro organiziramo, lahko pridemo tudi do dobre polovice državnega financiranja. Delamo na tem, to velja za računovodstvo in za inšpektorat, smo pa zainteresirani za sodelovanje s partnerji, s katerimi se lahko odkrito pogovarjamo,« je dejal Karničar, ki meni, da bi si lahko manjše občine pomagale tudi na ta način, da v razvoju ne bi zaostajale.

V svojem poročilu svetnikom pa je župan poročal o svetu ustanoviteljev Komunale Kranj in napovedal, da se obeta od 10- do 15-odstotna podražitev vode. Način določanja cene odvajanja in čiščenja odpadnih voda ostaja enak, želja občin pa je, da bi bile tudi te cene enotne, kot velja za vodo. V primerjavi z večjimi občinami imajo na Jezerskem visoko ceno teh komunalnih storitev. Da je za občane vzdržna, pa zagotavljajo s subvencijo iz proračuna.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

jasno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

4/18

nedelja

8/23

ponedeljek

9/24

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Strahinj, Duplje, 31. maj 2020

Pohod po Udin borštu

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:53, 29. maj

Z prijateljico še srečava vsak drugi dan seveda negre Brez poljubov, še bolj sva zdrava kot pred Corono.

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:51, 29. maj

Ljudje božji kako ste naivni kakšno Korona,neki če nebi bilo te epidemije bi isto toliko Ljudi umrlo,Jaz delam pri potrebujem zavodu v Nemči...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 18:22, 29. maj

Sivolasi brezzobi debeluh iz NIJZ -ja ne ve, da je Zdravc nabavil preveč mask in dokler zaloga rahlo ne poide, Jelko vztraja, da so maske obvezne...+ umivanje nog !
TOP LISTA NADREALISTA :)

Nova realnost v turizmu / 18:20, 28. maj

Jelko pravi, da če bo v jeseni virus mutiral si bo obvezno umivati tudi noge !

Podaljšali rok oprostitve najemnin / 16:49, 27. maj

Po seji pa gredo v gostilno in skupaj sedijo za isto mizo !
FAKINGBULŠIT