Facebook iniciativa Gorenjska potrebuje novo zavetišče je v soboto popoldne pripravila protest na Čufarjevem trgu na Jesenicah. Navzočim je spregovorila Jadranka Juras, aktivistka za zaščito živali, sicer znana tudi kot pevka.

Protestirali ljubitelji živali

Na Čufarjevem trgu na Jesenicah je v soboto popoldne potekal shod Za nujno izgradnjo zavetišča, ki bo delalo ZA živali. Zavetišče Perun kljub podpori županov zapira vrata.

Branko Pirc nam je povedal, da se je kljub podpori, ki so mu jo izrazili zgornjegorenjski župani, odločil, da zavetišče vseeno zapre. Pritiski in celo grožnje so bili preveliki, je dejal. »Grozijo ženi, hčerki, na Facebooku je prava gonja, fotografirajo in sledijo vozilu, prerezali so transparent ... Najbolj pa me boli, da želijo prikazati, kot da sem neke vrste kriminalec,« nam je dejal.

Na Občini Jesenice so potrdili, da so prejšnji teden s strani Branka Pirca prejeli uradno obvestilo o odpovedi koncesijske pogodbe za izvajanje gospodarske javne službe zavetišča za zapuščene živali. »V nadaljevanju bo Občina Jesenice pristopila k pogovorom s koncesionarjem v zvezi s sporazumno prekinitvijo koncesijske pogodbe, ki sicer velja do konca leta, in k iskanju nadaljnjih rešitev za izvajanje omenjene gospodarske javne službe. Pirc kot razlog za odpoved sicer navaja nameravano opustitev poslovne dejavnosti iz poslovnih in osebnih razlogov,« so pojasnili.

Jesenice – Nekaj več kot petdeset ljudi je v soboto popoldne sodelovalo na shodu, ki ga je na Čufarjevem trgu na Jesenicah pripravila Facebook iniciativa Gorenjska potrebuje novo zavetišče. Prvotno so nameravali protestirati proti zavetišču Perun, ki so ga imenovali kar »plačano mučenje živali«. A potem ko se je izvedelo, da je Branko Pirc prekinil pogodbe tudi z zgornjegorenjskimi občinami in bo zavetišče zaprl, so shod preimenovali in je potekal pod geslom Za nujno izgradnjo zavetišča, ki bo delalo ZA živali.

Navzočim na shodu (nekateri so s seboj pripeljali tudi štirinožne pasje prijatelje) je spregovorila Jadranka Juras, aktivistka za zaščito živali iz društva Lajka, ki je med drugim poudarila, da je neprimerno, da zavetišča za živali vodijo samostojni podjetniki, ki jih vodi profitna naravnanost. Namesto tega bi zavetišča morala delovati po načelu socialnega podjetništva. Udeleženci so bili enotni, da leto 2020 mora biti leto lepšega ravnanja s tistimi, ki so popolnoma nemočni. Ena od udeleženk je denimo dejala, da je žalostno, da gradimo nove in nove trgovske centre, ki zgolj siromašijo ljudi, namesto da bi država in občine skrbeli za ranljive skupine prebivalstva in tudi za živali.

Kot je v imenu organizatorjev shoda dejal Borut Fic, so zadovoljni, da je Branko Pirc prekinil pogodbe tudi z zgornjegorenjskimi občinami in bo zavetišče zaprl. Zdaj si želijo, da bi Gorenjska dobila novo, moderno zavetišče za živali. Idejne zasnove obstajajo že nekaj časa, Mestna občina Kranj je naročila projektno dokumentacijo, lokacija pa je izbrana. »Torej je pomemben korak do realizacije le še investiranje občin v gradnjo. In to naj se zgodi čim prej! Dokler živali ne bodo imele kvalitetnega zavetja na Gorenjskem, ne bomo tiho!« so še poudarili protestniki. »Gorenjska potrebuje novo zavetišče! Sram naj vas bo v dno duše! Ko mačke obmol­knejo!« je med drugim pisalo na njihovih transparentih.

Na Občini Jesenice so potrdili, da so prejšnji teden s strani Branka Pirca prejeli uradno obvestilo o odpovedi koncesijske pogodbe. »V nadaljevanju bo Občina Jesenice pristopila k pogovorom s koncesionarjem v zvezi s sporazumno prekinitvijo koncesijske pogodbe, ki sicer velja do konca leta, in k iskanju nadaljnjih rešitev za izvajanje omenjene gospodarske javne službe. Pirc kot razlog za odpoved sicer navaja nameravano opustitev poslovne dejavnosti iz poslovnih in osebnih razlogov,« so pojasnili.

Oddajte svoj komentar

Kranj 24°

pretežno jasno
vlažnost: 44 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

10/26

sreda

13/30

četrtek

15/32

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 8. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 9. julij 2020

Pohod na Grmado

OBVESTILA / Gorenjska, 9. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Naklo, 9. julij 2020

S kolesom na Jezersko

OBVESTILA / Gorenjska, 10. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 11. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

OBVESTILA / Gorenjska, 11. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 12. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Iz tržiškega v jeseniški dom? / 14:58, 8. julij

Zanima me, zakaj je ga Arko morala že po enem letu, kot direktorica Doma Petra Uzarje v Tržiču zapustiti vodenje zavoda.. Očitno je nad zapo...

Ko je brat ubijal brata / 09:12, 8. julij

Poudarek je na "baje".

Pisarna zavoda za kulturno dediščino / 09:09, 8. julij

Odpira se novo nepotrebno delovno mesto za izbranca, na račun davkoplačevalcev.

Predlagajo novo lokacijo doma / 18:04, 7. julij

In Župan, daj priznaj, da ste ta dovoz pri bazenu tudi falili. Pa ne mi govorit, da nimaš nič pri tem!! In falili ste tudi obnovo bazena!! ...

Predlagajo novo lokacijo doma / 17:02, 7. julij

In zahtevamo odgovor, kam je šel ali gre denar od izterjanih kazni v 'coni 30'. Gre za denarce, čez 60 000 € na sezono. Če kdo to vprašnj...

Domovi za starejše med ogrožena območja / 15:17, 7. julij

Ekonomija se pa krči kak meduza na sunci.

Predlagajo novo lokacijo doma / 14:28, 7. julij

In pazite to! župan&company predlaga novo lokacijo, čeprav bi se dela že morala začet. Vam povem epilog? Vse bo šlo v tri krasne, od EU n...