Facebook iniciativa Gorenjska potrebuje novo zavetišče je v soboto popoldne pripravila protest na Čufarjevem trgu na Jesenicah. Navzočim je spregovorila Jadranka Juras, aktivistka za zaščito živali, sicer znana tudi kot pevka.

Protestirali ljubitelji živali

Na Čufarjevem trgu na Jesenicah je v soboto popoldne potekal shod Za nujno izgradnjo zavetišča, ki bo delalo ZA živali. Zavetišče Perun kljub podpori županov zapira vrata.

Branko Pirc nam je povedal, da se je kljub podpori, ki so mu jo izrazili zgornjegorenjski župani, odločil, da zavetišče vseeno zapre. Pritiski in celo grožnje so bili preveliki, je dejal. »Grozijo ženi, hčerki, na Facebooku je prava gonja, fotografirajo in sledijo vozilu, prerezali so transparent ... Najbolj pa me boli, da želijo prikazati, kot da sem neke vrste kriminalec,« nam je dejal.

Na Občini Jesenice so potrdili, da so prejšnji teden s strani Branka Pirca prejeli uradno obvestilo o odpovedi koncesijske pogodbe za izvajanje gospodarske javne službe zavetišča za zapuščene živali. »V nadaljevanju bo Občina Jesenice pristopila k pogovorom s koncesionarjem v zvezi s sporazumno prekinitvijo koncesijske pogodbe, ki sicer velja do konca leta, in k iskanju nadaljnjih rešitev za izvajanje omenjene gospodarske javne službe. Pirc kot razlog za odpoved sicer navaja nameravano opustitev poslovne dejavnosti iz poslovnih in osebnih razlogov,« so pojasnili.

Jesenice – Nekaj več kot petdeset ljudi je v soboto popoldne sodelovalo na shodu, ki ga je na Čufarjevem trgu na Jesenicah pripravila Facebook iniciativa Gorenjska potrebuje novo zavetišče. Prvotno so nameravali protestirati proti zavetišču Perun, ki so ga imenovali kar »plačano mučenje živali«. A potem ko se je izvedelo, da je Branko Pirc prekinil pogodbe tudi z zgornjegorenjskimi občinami in bo zavetišče zaprl, so shod preimenovali in je potekal pod geslom Za nujno izgradnjo zavetišča, ki bo delalo ZA živali.

Navzočim na shodu (nekateri so s seboj pripeljali tudi štirinožne pasje prijatelje) je spregovorila Jadranka Juras, aktivistka za zaščito živali iz društva Lajka, ki je med drugim poudarila, da je neprimerno, da zavetišča za živali vodijo samostojni podjetniki, ki jih vodi profitna naravnanost. Namesto tega bi zavetišča morala delovati po načelu socialnega podjetništva. Udeleženci so bili enotni, da leto 2020 mora biti leto lepšega ravnanja s tistimi, ki so popolnoma nemočni. Ena od udeleženk je denimo dejala, da je žalostno, da gradimo nove in nove trgovske centre, ki zgolj siromašijo ljudi, namesto da bi država in občine skrbeli za ranljive skupine prebivalstva in tudi za živali.

Kot je v imenu organizatorjev shoda dejal Borut Fic, so zadovoljni, da je Branko Pirc prekinil pogodbe tudi z zgornjegorenjskimi občinami in bo zavetišče zaprl. Zdaj si želijo, da bi Gorenjska dobila novo, moderno zavetišče za živali. Idejne zasnove obstajajo že nekaj časa, Mestna občina Kranj je naročila projektno dokumentacijo, lokacija pa je izbrana. »Torej je pomemben korak do realizacije le še investiranje občin v gradnjo. In to naj se zgodi čim prej! Dokler živali ne bodo imele kvalitetnega zavetja na Gorenjskem, ne bomo tiho!« so še poudarili protestniki. »Gorenjska potrebuje novo zavetišče! Sram naj vas bo v dno duše! Ko mačke obmol­knejo!« je med drugim pisalo na njihovih transparentih.

Na Občini Jesenice so potrdili, da so prejšnji teden s strani Branka Pirca prejeli uradno obvestilo o odpovedi koncesijske pogodbe. »V nadaljevanju bo Občina Jesenice pristopila k pogovorom s koncesionarjem v zvezi s sporazumno prekinitvijo koncesijske pogodbe, ki sicer velja do konca leta, in k iskanju nadaljnjih rešitev za izvajanje omenjene gospodarske javne službe. Pirc kot razlog za odpoved sicer navaja nameravano opustitev poslovne dejavnosti iz poslovnih in osebnih razlogov,« so pojasnili.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

oblačno
vlažnost: 84 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

4/5

ponedeljek

-3/8

torek

-4/9

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 30. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

PRIREDITVE / Kranj, 1. april 2020

Predstavitev medicinskih in ortopedskih pripomočkov

RAZSTAVE / Radovljica, 2. april 2020

Mlada ilustracija 2020

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 4. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 5. julij 2020

V Romunijo

 

 
 

 

 
 
 

Okužen tudi stanovalec nakelskega doma / 16:14, 29. marec

Kaj klobasaš, kaj ima to opraviti z vlado. Pol vlade je iste kot prej, sploh pa ni Janše nihče silil v to koalicijo, Šarec je pozival na pre...

Ali je kupljen kruh varen / 06:27, 29. marec

Bojim se zaostrenih ukrepov.
Tako kot se razvija korona zadeva, kaže, bomo morali prenehat z dihanjem.

Maske v vsako gospodinjstvo v Mengšu / 09:21, 28. marec

Bravo. To pa je delo za ljudi. V naši občini smo ravno včeraj dobili občinski časopis ali županov časopis. To je verjetno tudi vse kar lahko od njega pričakujemo. Župana namreč.

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:22, 27. marec

Tole v podkrepitev govoric:

https://revijazarja.si/clanek/mnenja/5aa7e56560105/ste-za-referendum-o-rtv-nikar

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:19, 27. marec

Primož, sva že bližje. Te že vidim na desni..........................mal heca.Tole se govori:"....... da velika večina odgovornih in resnih ...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 08:55, 27. marec

Izginilo bo na stotine ur dokumentarnega programa in vsebin, ki se ukvarjajo s kulturo, mladimi, glasbo, znanostjo, zabavo, športom in bog v...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 20:48, 26. marec

Kar razloži.