Deset evrov več za komunalo

Stroški komunalnih storitev se bodo v jeseniški občini precej povišali. Podražitev bo v veljavo stopila v dveh delih, po dvigu naj bi se položnice štiričlanske družine zvišale za dobrih deset evrov.

Za včeraj napovedano stavko v Jeko je stavkovni odbor preklical, v petek je namreč svet ustanoviteljev podpisal soglasje direktorju za sklenitev aneksa k Podjetniški kolektivni pogodbi in s tem za dvig plač.

Jesenice – Komunalne storitve na Jesenicah se bodo podražile. Jeseniški občinski svetniki so potrdili predlog podražitve, ki bo v veljavo stopila v dveh delih, prvi del 1. marca, drugi del pa 1. januarja prihodnje leto. Po dvigu cen naj bi se položnice (pri štiričlanski družini) zvišale za dobrih deset evrov.

Zvišale se bodo cene gospodarskih javnih služb odvajanja odpadne vode, zbiranja odpadkov in oskrbe s pitno vodo. Predlog je povzročil kar nekaj razburjenja med občinskimi svetniki, na januarski seji so podražitev tako po burni razpravi zavrnili. Tudi tokrat so nekateri člani občinskega sveta menili, da je podražitev nesprejemljiva, saj da je javno komunalno podjetje Jeko v prejšnjih letih poslovalo pozitivno.

Direktor podjetja Jeko Uroš Bučar je pojasnil, da je podjetje res poslovalo uspešno, da pa mora biti vsak proces pozitiven, štiri dejavnosti pa so že nekaj let negativne. Spremembe so zato potrebne, ker obstoječe cene ne omogočajo nadaljnjega pozitivnega poslovanja gospodarske javne službe.

Jeseniški župan Blaž Račič je pojasnil, da podjetje izgubo iz nekaterih dejavnosti krije s tem, da več odlaga na deponijo, zaradi česar se ta hitreje polni. »To prehitro polnjenje moramo ustaviti, na ta način pa se izgubi prihodek, ki bi ga lahko porabili za pokrivanje izgube, ki nastaja,« je dejal. Kot je dodal, bi do uskladitve cen moralo priti že v preteklih letih. Osnovna dilema pri tem pa je, ali dvigniti ceno občanom na položnicah ali pa naj občina iz proračuna zagotavlja sredstva za pokrivanje prihodnjih izgub podjetja.

Nekateri občinski svetniki so ob tem tudi menili, da je nesprejemljivo, da zvišujejo cene komunalnih storitev, medtem ko se Jeseničani še vedno soočajo s smradom z deponije Mala Mežakla. Na koncu so večinsko podprli podražitev, ki je bila potrebna tudi zaradi povečanja stroškov plač zaposlenih v komunalnem podjetju.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

delno oblačno
vlažnost: 90 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

8/20

ponedeljek

8/19

torek

7/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 21:55, 21. maj

Partizanska bolnica? Jaz bi vam svetoval, da vsi ki so bili v vojni, priznajo svoje zločine, potem pa lahko govorimo o spravi, največ Sloven...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:39, 21. maj

Drugače takim ljudem ne boste prišli do živela.

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:37, 21. maj

A ste že gdaj slišal za Video nadzor,obstajajo Video kamere ki reagirali na premik in snemajo tudi v temi, mislim da bi se izplačalo że v einem tedna.

Bo zdaj spet vse po starem? / 13:36, 20. maj

Res, to da se otroci ne smejo igrati na igralih (tudi v vrtcih) je bedarija. Nekateri ukrepi NIJZ-ja so res birokratska neumnost, ki s strok...

Umrla je dr. Aleksandra Kornhauser Frazer / 11:51, 20. maj

To so Slovenci(ke), na katere smo lahko iskreno ponosni! Počivajte v miru, cenjena Gospa!

Bo zdaj spet vse po starem? / 11:46, 20. maj

Septembra prihaja nova verzija Covid-20 in Covid-20 Pro!

Ena oseba pozitivna, znova brez umrlih / 08:15, 20. maj

Hmm, poročilo NIJZ -ja pravi, da je bilo stanje včeraj : 21 aktivno okuženih od tega 24 v bolnišnici !??
Torej so 3 je preveč al kako?