Na Kranjski smenj je, ob lepem vremenu, v soboto prišlo blizu trideset tisoč obiskovalcev od blizu in daleč. / Foto: Primož Pičulin

Prešerno vzdušje v Vrbi in v Kranju

Ob slovenskem kulturnem prazniku se je na Gorenjskem zvrstilo veliko število dogodkov, še posebej prešerno je bilo v Vrbi in v Kranju. V Kranju je Prešernov smenj znova privabil množico obiskovalcev.

Sobotni obisk v Vrbi je bil rekorden, našteli so štiri tisoč obiskovalcev, ki so jim predstavili bogato kulturno dediščino, čebelarsko tradicijo, kulinariko in naravne lepote vasi pod Stolom. Po Poti kulturne dediščine se je podalo več kot 1600 pohodnikov, je povedal Matjaž Koman, direktor Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica.

Vrba, Kranj – Sončen in topel februarski dan, več tisoč obiskovalcev, rekordno število pohodnikov po Poti kulturne dediščine, številni tekači in prešerno vzdušje – vse to je zaznamovalo osrednjo slovesnost ob kulturnem prazniku v Vrbi. Slavnostna govornica je bila umetnica Lara Jankovič, ki je svoj nagovor naslovila Na krilih kulture. Kot je menila, smo žal na teh krilih obstali, celo začeli padati. Med drugim je opozorila, da drvimo v tujost, razprodajamo vse, kar je slovensko, tujcem. »A ta tujec ne bo imel nikoli pravega odnosa do naše kulture in jezika,« je opozorila. V mnogih podjetjih govorijo v tujem jeziku, mladi se bolje izražajo v angleškem jeziku, zaradi tehnologije je pol mladih tako rekoč nepismenih; ker tipkajo, ne znajo več pisanih črk. Tudi umetnost po njenem mnenju postaja industrija nizkotnih produktov zgolj za plitko zabavo množic, ki po trenutnem užitku pustijo človeka še bolj izpraznjenega. To zabavo pa množice potrebujejo, ker so »same, prav tako kot umetnost in kultura, vklenjene in upognjene pod težo demagogije te neoliberalne kapitalistične družbe, ki nudi suh kruh in slabih iger. Morda pa moramo spet odkrivati lepote kulture in spoštovati njene dragocenosti, kot moramo iskati in negovati lepoto v sebi, ter spoštovati sebe in sočloveka.« Prešernovo poezijo je recitirala Tina Gorenjak, nastopili sta skupina Katalena in Mešana pevska skupina dr. France Prešeren Žirovnica - Breznica.

Ob tem velja omeniti, da je bila letošnja prireditev v Vrbi prva, odkar sta občina in ministrstvo za kulturo lani od sosedov Prešernove hiše odkupila nepremičnine v neposredni bližini Prešernove rojstne hiše. Tako so letos lahko razširili prizorišče, neoviran je bil tudi prehod do cerkvice sv. Marka. Kot je dejal žirovniški župan Leopold Pogačar, »smo tako našli mir vsi: mi, ki skrbimo za Prešernovo dediščino, obiskovalci Vrbe in bivša lastnika«. V sodelovanju z ministrstvom bodo, je napovedal župan, v naslednjih dveh letih uredili objekte, jih namenili predstavitvi kulturne dediščine ter poskrbeli za ponudbo in dobro počutje obiskovalcev Vrbe. Ko bo zgrajena še obvoznica, ki bo speljala promet stran od kulturnih spomenikov, bodo s tem pridobili kakovosten prostor za kulturno-turistični razvoj Vrbe, je dejal.

Prešernov smenj je polnoleten

Prešernov smenj v Kranju je z leti postala ena najbolj prepoznavnih prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku. »Danes pričakujemo med dvajset in trideset tisoč obiskovalcev. Ne le iz Kranja in Slovenije, temveč iz celega sveta. Danes je v Kranju resnično velik praznik, ki ga složno soustvarjamo številne organizacije in posamezniki,« je v pozdravu obiskovalcem letošnjega Prešernovega smnja poudaril direktor Zavoda za kulturo in turizem Kranj Tomaž Štefe in dodal, da je bilo za organizacijo takšnega dogodka potrebno veliko truda, pri prireditvi pa sodeluje več kot sto petdeset organizacij in več kot sedemsto posameznikov. »Danes so odprti vsi kulturni hrami v mestu, ob sprehodu v mestu si je moč ogledati preko sto dvajset stojnic z različnimi ponudbami, udeležiti se je moč vodenih ogledov, oditi v rove in pokusiti dobrote iz domače kuhinje,« je ponudbo Prešernovega smnja opisal Tomaž Štefe, kranjski župan Matjaž Rakovec pa je poudaril, da ob slovenskem kulturnem prazniku Kranj doživi takšne utrip, kot bi si ga želeli vedno.

»Ta dan vse poti vodijo in vabijo v Kranj. Bogati sejemski ponudbi smo dodali vrsto prireditev, ki Kranj polepšajo in naredijo za kulturno središče Slovenije,« je poudaril Matjaž Rakovec in dodal: »Rad bi se zahvalil vsem ustvarjalcem, ki so omogočili, da v Kranju dobro v srcu mislimo, da v Kranju združujemo prešerne ljudi, kajti Kranj je in bo vedno ostal prešerno mesto. Prav tako bi rad povedal, da kulturne ustvarjalnosti ne potekajo samo danes, ampak vsak dan in to je največje bogastvo in moč Kranja, ki se bo, skupaj s celotno Gorenjsko, potegoval za laskavi naziv Evropska prestolnica kulture leta 2025.«

Obiskovalci, med njimi tudi častni pokrovitelj dogodka, predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor, so preko celega dneva lahko obiskali številne kulturne dogodke, tudi letos pa je bilo veliko zlasti v Mestni knjižnici Kranj, kjer je bila tiskarna Jožefa Blaznika, potekala je Prešerna ustvarjalnica za otroke, v nabiti polni dvorani pa je navdušila bitka pesnikov, improvizirana predstava KUD Kiks, v kateri je na koncu z gromkim aplavzom zmagal Janez Meglič - Štef oziroma Kristjan Kolar in prejel nagrado poet leta.

Slovesnosti ob kulturnem prazniku so se nato nadaljevale v Galeriji Prešernovih nagrajencev, kjer so sprejeli Prešernove nagrajence ter nagrajence Prešernovega sklada. Na ogled je bila tudi fotografska razstava Toneta Stojka »Portreti Prešernovih nagrajencev 2020«. Sledil je program v Prešernovem gledališču, kjer so pripravili pogovor z nagrajenci, Shod muz na kranjskem Parnasi pa se je zaključil s sprejemom in druženje delavcev v kulturi ter ljubitelji kulture.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

oblačno
vlažnost: 100 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

12/22

torek

14/21

sreda

12/23

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. september 2020

Zaljubljeni v ustvarjalnost

IZLETI / Cerklje, 22. september 2020

Ogled razvalin gradu Kamen v Adergasu

OBVESTILA / Radovljica, 22. september 2020

Prost vstop v Muzej talcev

IZLETI / Kranj, 22. september 2020

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Milje, 22. september 2020

Tehnična delavnica

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. september 2020

Zaljubljeni v ustvarjalnost

OBVESTILA / Kranj, 23. september 2020

Predstavitev medicinskih in ortopedskih pripomočkov

OBVESTILA / Kranj, 23. september 2020

Predstavitev medicinskih pripomočkov

 

 
 

 

 
 
 

Tujcev je v Kranju preveč / 09:21, 22. september

Če se na isti naslov prijavi več ljudi, kot je zmogljivost nastanitvenega objekta, bi se morala na UE prižgati rdeča luč. Tam imajo vpogled ...

Tujcev je v Kranju preveč / 08:44, 22. september

marker1,
Ne bluzi, zakon jim to omogoča, tega pa ne oblikuje in sprejema občina, to menda veš?

Vsak dan dva metra globlje v Karavanke / 08:35, 22. september

Glede na to, da se v Avstriji dosledno spoštuje delovno pravna zakonodaja, pri nas pač ne, je zelo verjetno, da Turki jodlarje vseeno ujamejo pri dokončanju del !

Tujcev je v Kranju preveč / 08:29, 22. september

Ja Branko, klap klap, končno en pameten predlog !!

Tujcev je v Kranju preveč / 08:12, 22. september

Najprej jih vabite, sedaj pa naj te težave rešuje država. Ni pošteno.

Komenda slavi zgodovinsko zmago Tadeja Pogačarja / 22:03, 21. september

ti bi rabu še nagobčnik :)

Komenda slavi zgodovinsko zmago Tadeja Pogačarja / 20:36, 21. september

Ela, maske niso obvezne in so nepotrebne oz. škodljive. Kdor na prostem nosi masko je totalni debil !!