Praktikante v podjetju Optiweb obravnavajo enako kot svoje zaposlene. / Foto: arhiv podjetja Optiweb

S prakso do kadrov

V škofjeloškem podjetju Optiweb študentom nudijo delovno prakso, v okviru katere lahko pridobijo konkretne izkušnje in kompetence, ki jih bodo potrebovali za določeno delovno mesto.

"Pogosto se dogaja, da se posamezniki pri opravljanju prakse v podjetjih ukvarjajo s stvarmi, ki nimajo nobene povezave z delom, ki naj bi ga opravljali v prihodnje, recimo kuhajo kavo ali kopirajo dokumente. Pri nas pa delajo točno tisto, zaradi česar so prišli na prakso," je bistvo njihove inovativne delovne prakse, ki so jo poimenovali Let's boost!, strnila menedžerka za srečo v podjetju Urška Stanovnik. Prakso so v tej obliki doslej izvedli štirikrat, v tem času pa se je na praksi v njihovem podjetju zvrstilo 16 oseb. To se je izkazalo za učinkovit način pridobivanja novih kadrov. "Z osmimi posamezniki nadaljujemo sodelovanje, pri čemer smo štiri že zaposlili pri nas."

Na prakso študente sprejmejo dvakrat na leto, spomladi in poleti, traja pa tri mesece. Praktikanti, navadno jih je od dva do pet, v podjetju preživijo osem ur na dan, tako da jih obravnavajo kot svoje zaposlene. V času prakse opravljajo natanko tista dela, za katera je bila tudi razpisana praksa, v njihovem primeru je to programiranje, digitalni marketing, prodaja in vodenje projektov. "Naš cilj je namreč na ta način pridobiti kader, s katerim bomo lahko sodelovali na dolgi rok," je pojasnila Urška Stanovnik. Za praktikante vnaprej pripravijo program in jim dodelijo mentorja, omogočijo pa jim tudi izkušnjo z realnim projektom. "Zato smo si omislili brezplačni projekt izdelave spletne strani za eno od nevladnih organizacij, ki jo izdelajo praktikanti sami ob podpori mentorjev," je razložila Urška Stanovnik in dodala, da to praktikantom prinaša zelo dober občutek, ker lahko dejansko vidijo rezultate svojega dela.

Prvi teden prakse je namenjen uvajanju, ko praktikanti najprej spoznajo podjetje ter vodje oddelkov in delo po posameznih oddelkih. "Organiziramo tudi več delavnic, skozi katera pridobijo znanja, ki jih na fakultetah ne nudijo, kot je recimo upravljanje s časom, upravljanje s stresom, vodenje sestankov, komunikacija s strankami in druge delovno specifične zadolžitve." Nato jih razporedijo po posameznih oddelkih, kjer dobijo mentorja in program dela. "Zelo se potrudimo, da ves čas dobivajo povratne informacije o svojem delu, enkrat na mesec tudi pisno. Obenem pa nam praktikanti redno predstavljajo tudi svoja pričakovanja," je razložila Urška Stanovnik. Tovrstna praksa je po njenem prepričanju dober način, da že vnaprej preizkusijo potencialne sodelavce in preverijo njihovo motiviranost, obenem pa imajo tudi praktikanti v treh mesecih dovolj časa, da ugotovijo, ali jim ustreza delo v njihovem podjetju. V marcu bodo na prakso znova sprejeli dva kandidata, in sicer na področju programiranja, poleti pa naj bi se jim pridružili trije kandidati še na drugih področjih.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

pretežno oblačno
vlažnost: 56 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-1/16

sobota

-2/16

nedelja

0/19

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 13:30, 3. april

Kritika svetnika iz stranke SD. Brez komentarja.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 11:15, 3. april

Primož, če se bo zgodilo to, kar je predstavljeno v videu, noben, še tako odličen zapis ne bo pomagal:

https://www.youtube.com/watch?v=cd21tmvCP0o

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 10:04, 3. april

Odličen zapis, bravo !

Domovi za starejše žarišča okužb / 10:02, 3. april

Zakaj se jih ne loči in osami po domovih? Se jih preseli v prazne hotele? Malomarnost, da ji ni para ! Celo dvomim že v to, da so tako nesposobni..

Virus ustavil gradnjo druge cevi / 09:59, 3. april

Zna se zgodit to kar napoveduje župan Račič, če ne zaženemo gospodarstva bo tale covid-19 navaden pichkin dim v primerjavi s tem kar sledi.....

Večja zbiranja in igranje nogometa v Završnici / 17:18, 2. april

Jeseničanom težko razložiš kaj je karantena.

Bitka s covidom-19 se bije v domovih za starejše / 09:20, 1. april

Stanovalce domov naj naselijo v prazne hotele kar naj plača država. Tako bodo uvedli manjšo koncetracijo ljudi in pomagali SLO turizmu.