Močan veter je v ponedeljek preglavice povzročal predvsem v vzhodni polovici države (fotografija je simbolična). / Foto: Gorazd Kavčič

Celo smrtna žrtev vetra

Potem ko je pretekli teden narava pokazala svojo moč predvsem na Gorenjskem, je v ponedeljek močan veter pustošil še po severovzhodni polovici države.

Veter odkrival strehe, podiral drevesa

Viharno vreme je v preteklih dneh povzročalo nevšečnosti po vsej Evropi in je prizadelo tudi nekatere slovenske kraje. Močan veter – sunki vetra so ponekod tudi po nižinah dosegali blizu sto kilometrov na uro – je v ponedeljek predvsem v vzhodni polovici države razkrival strehe in podiral drevesa, kar je povzročalo težave tudi v prometu in pri oskrbi z elektriko. Pri kraju Podvelka je drevo, ki je padlo na cesto, pod seboj pokopalo voznika, ki je na kraju nesreče umrl.

Praznik kulture

Ob slovenskem kulturnem prazniku so minuli konec tedna po vsej Sloveniji pripravili številne prireditve, na katerih so se spomnili pesnika Franceta Prešerna in slovenske kulture. Na državni proslavi v Cankarjevem domu so v petek podelili tudi najvišja slovenska priznanja v kulturi. Prešernovi nagradi za življenjsko delo sta prejela fotograf Stojan Kerbler ter koreograf in baletni plesalec Milko Šparemblek. V predsedniški palači je Prešernove nagrajence na slovenski kulturni praznik gostil tudi predsednik države Borut Pahor. Ta dan so v predsedniški palači pripravili tudi dan odprtih vrat, ki se ga je udeležilo več kot tisoč obiskovalcev. V imenu Prešernovih nagrajencev jih je nagovoril Stojan Kerbler, ki je mlade spodbudil k potrpežljivosti pri razvijanju in negovanju talenta.

Sestavljanje nove vlade se nadaljuje

V teh dneh naj bi v strankah SMC in DeSUS sprejeli odločitev glede nadaljevanja pogajanj s SDS pri oblikovanju nove koalicije v tej sestavi državnega zbora, medtem pa je izvršilni odbor NSi na torkovem večernem zasedanju predsedniku stranke Mateju Toninu že podelil poln mandat, da se naprej pogaja o vsebinskih in kadrovskih zadevah v morebitni novi vladi s SDS, SMC in DeSUS. Ob tem so se že pojavila razhajanja v SMC, kar je sprožilo ugibanja, da naj bi nekateri poslanci v primeru koalicije z Janezom Janšo zapustili poslansko skupino. Iz stranke je v preteklih dneh že izstopila podpredsednica in ministrica Ksenija Klampfer, v vladi z Janezom Janšo pa stranke ne vidi niti prvi predsednik SMC Miro Cerar. O izstopu iz SMC naj bi razmišljala še nekdanja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Ponudbo LMŠ za sodelovanje na volitvah, po kateri bi stranki SMC prepustili tretjino mest na kandidatni listi, pa je vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič označil za nesprejemljivo.

Novo sodno leto

Ob simboličnem odprtju novega sodnega leta je predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič delo slovenskega sodstva v lanskem letu označil za uspešno. Po njegovih besedah so se nadaljevali pozitivni trendi preteklih let; število nerešenih zadev oziroma zadev v delu se je ob koncu lanskega leta v primerjavi z letom prej spet znižalo, in sicer za približno osem odstotkov, v primerjavi z letom 2014 pa kar za 54 odstotkov. Obenem se je tudi skrajšalo povprečno trajanje postopkov. Opozoril je na pomanjkljivo sodelovanje z zakonodajno vejo oblasti, med prednostne naloge pa je uvrstil družinsko in kazensko področje ter upravno sodstvo. Zbrane na odprtju sodnega leta je nagovoril tudi predsednik država Borut Pahor, ki je poudaril, da je uspešnost poslovanja slovenskega sodstva razvidna tudi iz različnih mednarodnih primerjav. »Za Slovenijo in njene prebivalce je izjemno pomembno, da se je v povprečju zmanjšalo število nerešenih zadev, skrajšala sta se pričakovani čas rešitve zadev ter povprečni čas reševanja zadev, znižala pa se je tudi povprečna starost nerešenih zadev.« Zaupanje v sodstvo je po njegovih besedah temelj pravičnosti, pa tudi uspešnosti države, nezaupanje vanj pa skrajno tvegano.

Sistemska ureditev dolgotrajne oskrbe

Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji in Gospodarska zbornica Slovenije sta v torek pripravila konferenco na temo dolgotrajne oskrbe, na kateri so pozvali k nujni sistemski ureditvi dolgotrajne oskrbe, ki bi kakovostno in učinkovito povezala zdravstveni in socialni sistem v novo socialno pravico. Ob tem so razpravljavci izrazili razočaranje, da Slovenija pri urejanju tega področja že desetletje stopica na mestu, padec vlade pa je znova ustavil pripravo zakonskih rešitev.

Na poslovilni obisk v Slovenijo

Predsednik Republike Borut Pahor se je v sredo delovno in neformalno sestal s predsednico Republike Hrvaške Kolindo Grabar - Kitarović. To je bil njen zadnji poslovilni obisk v tujini ob koncu mandata. Po enostranski odločitvi Hrvaške, da odstopi od arbitražnega sporazuma, sta po Pahorjevih besedah njuna prizadevanja pomagala ohraniti dialog med državama.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

jasno
vlažnost: 76 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-6/17

petek

3/15

sobota

-1/17

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Večja zbiranja in igranje nogometa v Završnici / 17:18, 2. april

Jeseničanom težko razložiš kaj je karantena.

Bitka s covidom-19 se bije v domovih za starejše / 09:20, 1. april

Stanovalce domov naj naselijo v prazne hotele kar naj plača država. Tako bodo uvedli manjšo koncetracijo ljudi in pomagali SLO turizmu.

Ne vem, kje sem se okužil / 14:04, 31. marec

Primer od danes, grem na malico, ura poldan, v trgovini se pri sadju drenjata dve mamci in izbirata med parimi sortami jabolk, sicer sta rok...

O problematiki jezera / 16:39, 30. marec

Pritoki vsebujejo precej dodatkov s katerimi kmetje plemenitijo svojo zemljo za višji in boljši pridelek. To povzroča cvetenje jezera.

O problematiki jezera / 09:56, 30. marec

Na izpitu je nepripravljenega študenta profesor vprašal, kaj je to evtrofikacija.
Reku študent:
ah,qurc, drek je drek.

Prepoved gibanja zunaj občine / 07:50, 30. marec

14 dni nazaj so nas strokovnjakinje iz NIJZ- a učile in nam dopovedovale, da maske nimajo učinka in so nepotrebne, zdaj so že obvezne !
Zemlja je še okrogla ali je že ploščata?

Okužen tudi stanovalec nakelskega doma / 16:14, 29. marec

Kaj klobasaš, kaj ima to opraviti z vlado. Pol vlade je iste kot prej, sploh pa ni Janše nihče silil v to koalicijo, Šarec je pozival na pre...