Kampiranje na črno - tristo evrov

V žirovniški občini želijo zaustaviti kampiranje na črno, zato so pripravili spremembe odloka o javnem redu in miru.

Kot je dejal žirovniški župan Leopold Pogačar, pa se v občini zavedajo, da je avtodomarski turizem vse bolj priljubljen. Zato načrtujejo, da bodo v prostorskem planu omogočili ureditev počivališča za avtodome, kjer bodo obiskovalci z avtodomi lahko legalno parkirali in imeli na voljo tudi vso potrebno infrastrukturo.

Žirovnica – V žirovniški občini v zadnjih letih opažajo čedalje več kampiranja na črno, zlasti z avtodomi, ki v poletni sezoni napolnijo dolino Završnice, Piškovice, gozdičke pri golfskem igrišču, celo parkirišče pod Prešernovo rojstno hišo v Vrbi. O tem, kje je mogoče brezplačno kampirati oziroma parkirati avtodome, se menda popotniki obveščajo kar prek spletnih forumov.

Da je bilo črnega kampiranja v lanski poletni sezoni res ogromno, zlasti na območju med blejsko in žirovniško občino, je potrdil tudi novi vodja Medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica Gregor Jarkovič. Kot je dejal, so inšpektorji in redarji v juliju in avgustu pogosto delo začeli že ob štirih ali petih zjutraj, pogosto tudi v sodelovanju z nadzorniki TNP in policijo. A to področje ureja zgolj zastarel državni predpis, to je Zakon o javnem redu in miru, v katerem so globe določene še v tolarjih in znašajo 20.000 tolarjev (okrog 80 evrov). Glede na ceno nočitve v kampu so po Jarkovičevih besedah mnogi hitro izračunali, da raje tvegajo plačilo globe in enostavno kampirajo na črno. Poleg tega je zakon v določenih delih nedorečen, zato je medobčinski inšpektorat vsem štirim občinam, katerih območje pokriva, predlagal, da to področje uredijo z bolj natančnimi občinskimi odloki.

V kranjskogorski občini so tako odlok že sprejeli, zdaj spremembe pripravljajo tudi v žirovniški občini.

Predlog sprememb in dopolnitev odloka o javnem redu in miru v Občini Žirovnica je ta čas v javni obravnavi. Po predlogu naj bi v odlok dodali nov člen, iz katerega izhaja, da je »zaradi varstva zunanjega videza naselij in zelenih površin prepovedano postaviti šotore, bivalnike, avtodome ali avtomobilske prikolice za bivanje ali kako drugače prenočevati ali bivati na javnih prometnih površinah, javnih zelenih površinah in na drugih zemljiščih, ki niso za to določena«.

Globa za kršitelje naj bi znašala 300 evrov za posameznika oziroma 2500 evrov za pravno osebo oziroma samostojnega podjetnika.

Sprejem podobnih občinskih odlokov je inšpektorat predlagal tudi občinama Jesenice in Gorje. Po Jarkovičevih besedah namreč tudi v letošnji poletni sezoni pričakujejo, da bodo na tem področju imeli ogromno dela.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

jasno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

4/18

nedelja

8/23

ponedeljek

9/24

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Strahinj, Duplje, 31. maj 2020

Pohod po Udin borštu

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:53, 29. maj

Z prijateljico še srečava vsak drugi dan seveda negre Brez poljubov, še bolj sva zdrava kot pred Corono.

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:51, 29. maj

Ljudje božji kako ste naivni kakšno Korona,neki če nebi bilo te epidemije bi isto toliko Ljudi umrlo,Jaz delam pri potrebujem zavodu v Nemči...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 18:22, 29. maj

Sivolasi brezzobi debeluh iz NIJZ -ja ne ve, da je Zdravc nabavil preveč mask in dokler zaloga rahlo ne poide, Jelko vztraja, da so maske obvezne...+ umivanje nog !
TOP LISTA NADREALISTA :)

Nova realnost v turizmu / 18:20, 28. maj

Jelko pravi, da če bo v jeseni virus mutiral si bo obvezno umivati tudi noge !

Podaljšali rok oprostitve najemnin / 16:49, 27. maj

Po seji pa gredo v gostilno in skupaj sedijo za isto mizo !
FAKINGBULŠIT