O varni rabi interneta in mobilnih telefonov starši lahko najdejo strokovne informacije. / Foto: Gorazd Kavčič

Varna raba interneta

Minuli torek, na dan varne rabe interneta, so na točki ozaveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru Centra za varnejši internet na Fakulteti za družbene vede, začeli kampanjo, s katero želijo starše opozoriti na pretirano rabo mobilnih telefonov.

Kranj – Za namen ozaveščanja so na Fakulteti za družbene vede pripravili plakat, ki ga bodo brezplačno prejeli slovenski pediatri in vrtci ter šole in drugi, ki bodo plakate naročili. V sklopu kampanje so na Safe.si izdali tudi priročnik »Mami, a mi daš telefon?«, ki nudi staršem predšolskih otrok nasvete, kako naj na ustrezen in varen način vpeljejo otroke v uporabo tablic, mobilnih telefonov in računalnikov. V kratkem bodo izdali še priročnik za vzgojitelje predšolskih otrok na temo varne rabe digitalnih naprav in interneta.

Straši so zgled

Dejstvo je, da so sestavni del življenja današnjih staršev mobilni telefoni, ki jim omogočajo dostop do informacij, komunikacijo in zabavo. Pozitivni učinki teh naprav so veliki, vendar pa mobilni telefoni in storitve, ki jih omogočajo, skrivajo tudi številne pasti in tveganja.

»Številne starše skrbi, da njihovi otroci ne bi predolgo uporabljali mobilnih telefonov, tablic in računalnikov, pri tem pa pozabljajo, da tudi sami prepogosto uporabljajo digitalne naprave. Medtem ko svojim otrokom omejujejo in prepovedujejo uporabo, sami mobilne telefone uporabljajo med kosilom, večerjo, zvečer v postelji, med igro in pogovorom z otroki, celo med vožnjo in med mnogimi drugimi dejavnostmi. S tem dajejo otrokom po eni strani slab zgled, po drugi strani pa jim zaradi tega ne nudijo pozornosti in druženja, ki si ju otroci želijo in tudi nujno potrebujejo,« pravijo na Centru za varnejši internet na Fakulteti za družbene vede in dodajajo, da ne smemo pozabiti tudi na vidik uveljavljanja pravil pri uporabi mobilnih naprav, kar je še posebej pomembno, ko se otrok bliža ali pa vstopi v najstniška leta. »Uveljavljanje pravil bo veliko težje, če se starši pravil ne držijo. Zato če se dogovorijo, da otrok ne sme imeti mobilnega telefona v svoji sobi, naj ga tudi starši ne imajo v spalnici,« priporočajo na Safe.si. Na to problematiko skušajo opozoriti s kampanjo, ki so jo poimenovali »Imata starša raje svoj telefon kot mene?«.

(Pre)zgodnja uporaba telefona in tablic

Starši že zelo zgodaj, številni bistveno prezgodaj, izročijo otrokom v uporabo mobilne telefone ali tablice. Zaradi živosti barv, hitrega dogajanja in interaktivnosti jih otroci zelo hitro usvojijo, naprave pa jih lahko tudi zasvojijo.

Staršem predšolskih otrok je pogosto težko najti ustrezne informacije ali nasvete, kako naj otroke vpeljujejo v digitalni svet. V pomoč staršem predšolskih otrok so na Safe.si pripravili kratek priročnik z naslovom »Mami, a mi daš telefon?«, ki ponuja deset praktičnih nasvetov, kako naj na ustrezen in varen način vpeljejo otroke v digitalni svet. Gre za prevod priročnika, ki ga je pripravila avstrijska točka ozaveščanja o varni rabi interneta. Priročnik bodo starši dobili brezplačno na predavanjih za starše predšolskih otrok Safe.si, ki jih bodo organizirali vrtci, elektronska oblika pa je dostopna na spletni strani www.safe.si.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

pretežno jasno
vlažnost: 33 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-6/16

petek

1/15

sobota

-1/16

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 11:15, 3. april

Primož, če se bo zgodilo to, kar je predstavljeno v videu, noben, še tako odličen zapis ne bo pomagal:

https://www.youtube.com/watch?v=cd21tmvCP0o

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 10:04, 3. april

Odličen zapis, bravo !

Domovi za starejše žarišča okužb / 10:02, 3. april

Zakaj se jih ne loči in osami po domovih? Se jih preseli v prazne hotele? Malomarnost, da ji ni para ! Celo dvomim že v to, da so tako nesposobni..

Virus ustavil gradnjo druge cevi / 09:59, 3. april

Zna se zgodit to kar napoveduje župan Račič, če ne zaženemo gospodarstva bo tale covid-19 navaden pichkin dim v primerjavi s tem kar sledi.....

Večja zbiranja in igranje nogometa v Završnici / 17:18, 2. april

Jeseničanom težko razložiš kaj je karantena.

Bitka s covidom-19 se bije v domovih za starejše / 09:20, 1. april

Stanovalce domov naj naselijo v prazne hotele kar naj plača država. Tako bodo uvedli manjšo koncetracijo ljudi in pomagali SLO turizmu.

Ne vem, kje sem se okužil / 14:04, 31. marec

Primer od danes, grem na malico, ura poldan, v trgovini se pri sadju drenjata dve mamci in izbirata med parimi sortami jabolk, sicer sta rok...