V klubu Whisky A Go-Go sta igrala tako Jimi Hendrix kot Jim Morrison s svojimi The Doors. Klub še stoji, Jimi počiva v Seattlu, Jim v Parizu.

Kako je bilo v Ameriki

Amerika od Jimija do Jima (15)

Ko so me po vrnitvi s potovanja po zahodu ZDA spraševali, kako je bilo kaj v Ameriki, sem običajno imel na voljo deset odgovorov.

1. Amerika je res velika, pravzaprav ogromna v vseh pogledih – od Velikega kanjona do dolgih ravnih cest, ki vodijo tja, veliki so marketi, kjer v poplavi večjih pakiranj komaj najdeš malo pivo, preveliki so osebni avtomobili, dolge so vlakovne kompozicije s tremi »lokomotivami« in več kot petdesetimi vagoni, ogromna so letališča in široke so ulice do tja. Američani tudi v komunikaciji pogosto uporabljajo presežnike za vsako še tako običajno stvar (amazing, incredible, huge - neverjetno, veliko). Zato, gospod predsednik, Ameriki ni treba postati spet velika, ker to že je.

2. Ljudje so zares prijazni in komunikativni, tudi v nepričakovanih situacijah: blagajnik v marketu, šofer avtobusa, taksist, receptor v hotelu, starejši prostovoljci, vse našteto velja tudi za ženske.

3. Spoštovanje različnosti. V večjih mestih lahko nosiš kokoš na glavi, pa te bo komaj kdo opazil. Kitajci imajo svoje četrti, ki so prava paša za oči in okus, vsak komunicira z vsakim, ne glede na podobo, ki jo nekdo kaže navzven.

4. Temu primerno so ljudje serijsko samozavestni in jih nič ne skrbi, kaj bodo drugi rekli o njih. Taki pač so. Ponosni so nase in na svoj okoliš, mesto, poklic, državo.

5. Vseeno pa se srečujemo s številnimi kontrasti. Razlike med bogatimi in revnimi so velike od zasilnih šotorov na majhnih zaplatah zemlje ob vpadnicah v mesta do vil v gričih nad mestom angelov. Je mesto in ne-mesto, ko ulični vrvež velikega mesta po sto kilometrih vožnje ven iz njega zamenjaš z »sredi ničesar«. Na velikih plakatih ponujajo zdravila, veliko oglašujejo različne cerkve, po radiu odvetniške družbe, ki te rešijo globe, tudi če si vozil pijan (za denar seveda). Vse manj plačane poklice opravljajo praviloma Azijci, Latinoameričani in črnci.

6. Čudovite naravne lepote, naravni parki in živali na dlani – pa niso zaprte v živalskih vrtovih.

7. Promet je zelo stresen. Z enega konca velemesta na drugega v velikih kolonah potrebuješ tudi uro. Obračanje v križiščih je dovoljeno, ponekod tudi vožnja skozi rdečo, če je prosto in zavijaš desno. Uber je poceni in funkcionira neverjetno dobro.

8. Ameriška prehrana v popolnosti izpolnjuje stereotip. Kalorij ne manjka, piščanec je kralj živali, kava je draga, vodena, ljudje pa jo najraje pijejo med vožnjo ali hojo na ulici.

9. Možnosti za zabavo ne manjka. S slabim Američani hitro opravijo, dobro pri njih traja.

10. Poznavanje Slovenije je med Američani slabo. Deželo, od koder je Luka Dončić, sem v drugem tednu zamenjal za domovino prve dame Melanije, pa so kaj več kot »Aha, Slovenija« zmogli le redki. Biti turist v Ameriki je lepo, živeti pa je lepše doma, v Sloveniji. (Konec)

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

delno oblačno
vlažnost: 69 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

7/19

torek

6/22

sreda

6/22

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

DELAVNICE / Škofja Loka, 29. september 2020

Rokodelska doživetja

DELAVNICE / Radovljica, 29. september 2020

Delavnica izdelave copat iz filca

PRIREDITVE / Jesenice, Radovljica, 29. september 2020

Ob Dnevih evropske kulturne dediščine

IZLETI / Kranj, 29. september 2020

Kolesarski izlet

DELAVNICE / Škofja Loka, 30. september 2020

Rokodelska doživetja

PRIREDITVE / Brode, 30. september 2020

Vodenje po čebelarski razstavi

IZLETI / Kranj, 1. oktober 2020

Na Jelenkamen

IZLETI / Naklo, 1. oktober 2020

S kolesom do Trstenika

 

 
 

 

 
 
 

V nesreči niso ostali sami / 15:04, 29. september

Kaj ni absurd, da vsak v nesreči najprej rešuje dokumente? Ker VEMO, da bo dobit nove največja muka in vse poti do uradnih okencev. :( Ne...

Na šoli je zelena streha / 14:36, 29. september

Zelo skeptična sem v zvezi teh zelenih streh. In kako so zagotovili, da jim ne bo zamakalo v spodnje prostore?Od oktorbra do maja je ta stre...

V soboto potrdili 159 okužb z novim koronavirusom, umrl en bolnik s covidom-19 / 19:24, 27. september

Umrlo ni 147 bolnikov zaradi korone!!!!!!!!!!! Je pa bil virus prisoten in skrajšal agonijo!!!

Uredili lepotni center / 19:20, 27. september

Je kje objavljen cenik? Vau, kakšne storitve. Pa še svetovanje........ kupi to in to, heheh. Jaz se s tremi frendicami dobim doma. Se pob...

Preplet čipke in fotografije / 19:05, 27. september

Ena sama stara jajca! Vauu, kakšno neverjetno ustvarjanje.
No ja, vsak ima svoje veselje.

Uredili lepotni center / 08:39, 26. september

Primož, da ne bi šel, preč vržen denar.

Ob polletju negativno / 17:56, 25. september

" neizbrani kandidat je namreč vložil tožbo, ker da naj izbrani kandidat ne bi izpolnjeval razpisnih pogojev."

Trenutno je edini rapisni pogoj, da si član SDS-a !