Nastja Merc in Nuša Černe s skupino mladih, vključenih v program PUM-O / Foto: Gorazd Kavčič

Dvajset let podpore mladim

PUM-O, zelo uspešen program projektnega učenja mlajših odraslih, v okviru Ljudske univerze Radovljica deluje že dvajset let. Predana in strokovno izurjena ekipa mentoric za pomoč mladim.

»Mladim je pomembno, da zaključijo šolo, pa če še tako vztrajno trdijo drugače. Občutek, da nekaj zmorejo, jim daje moči za naprej.«

Radovljica – »Prišla sem kot izgubljena najstnica, zmedena hči in drzna upornica. Danes se vračam na obisk kot najdena odrasla, ponosna mama in odgovorna oseba. Na Pumu sem našla del sebe. Spoznala sem, kaj vse me veseli in v čem sem dobra,« je svojo izkušnjo s programom Projektno učenje mlajših odraslih (PUM-O) opisala ena od nekdanjih uporabnic. V dvajsetih letih, odkar program, v katerega so vključeni mladi, ki niso zaposleni oziroma so prekinili šolanje, deluje v okviru Ljudske univerze Radovljica, so v njem našli novo moč in življenjske veščine številni mladi z Gorenjske. Samo lani je bilo v program vključenih 36 uporabnikov, trenutno jih v prostore Mladinskega centra Kamra prihaja osemnajst, njihova povprečna starost pa je sedemnajst let.

»Mladi, s katerimi delamo, so najbolj ranljiva populacija. To so tisti, ki izpadejo iz šolskega, socialnega in zdravstvenega sistema. Mi smo zadnja mreža, ki jih ujame, edini program, ki je v Sloveniji namenjen prav njim,« je povedala vodja radovljiškega programa Pum-O Nastja Merc. Na Gorenjskem program deluje še v Škofji Loki, radovljiški pa prav v tem mesecu obeležuje dvajsetletnico neprekinjenega delovanja.

Na Pum, kot mu enostavno rečejo, mladostnike običajno napotijo na zavodu za zaposlovanje, pa tudi šole, starši, centri za socialno delo in zdravstvene ustanove. »Z mladim človekom v stiski, ki pride k nam, najprej zgradimo oseben, topel odnos. Nudimo mu varno okolje, kjer je sprejet tak, kot je. Šele ko začuti, da ga imamo iskreno radi v dobrih in slabih trenutkih, da delamo izključno njemu v dobro, lahko začnemo graditi naprej: pogovorimo se o tem, kaj si želi v življenju početi, ugotovimo, kje so njegovi interesi, katere so njegove močne in katere šibke točke. Pomagamo pri iskanju zaposlitve ali nadaljevanju šolanja; storimo vse, da ga lahko zaključi šolanje,« pojasnjuje mentorica Nuša Černe. »Veste, mladim je zelo pomembno, da zaključijo šolo, pa če še tako trdijo drugače. Občutek, da nekaj zmorejo, jim daje ogromno moči. Po drugi strani pa je neuspeh v šoli pogosto posledica težav v vsakodnevnem življenju. Te jim poberejo toliko energije, da je za šolsko delo ne ostane nič več.«

Program Pum-O, zato poudarja Nastja Merc, je šola za življenje, saj njihovi »učenci« skupaj z mentorji ne predelujejo zgolj šolske snovi, ampak se učijo tudi o družbenih problematikah, o rednosti, točnosti in organiziranosti, o sprejemanju, celo o financah. »Pum vsekakor temelji na celostnem pristopu, je kot krog, ki se na koncu, če gre vse po sreči, sklene, mladostnik pa lahko od tam dalje svoje življenje samostojno pelje naprej.«

Lani je bila na nacionalni ravni opravljena evalvacija programa, iz katere izhaja, da so mladi, vključeni v program, zelo uspešni pri vstopu na trg dela, prav tako pa tudi na pri zaključevanja šolanja. Uspešnost programa na področju zaposlovanja je 25, na področju izobraževanja pa 40 do 50-odstotna. Program sofinancirata država prek Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Evropska unija iz sredstev Evropskega socialnega sklada. Že vsa leta pa program sofinancira večina zgornje-gorenjskih občin, s financerji pa načeloma dobro sodelujejo. Upajo, da bo tako tudi v prihodnje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

pretežno oblačno
vlažnost: 37 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-1/15

sobota

-2/16

nedelja

-1/18

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Življenje v domači občini / 13:45, 4. april

Omejitev gibanja v domači občini je super, končno mav gmaha pred žabarji !

Življenje v domači občini / 12:12, 4. april

Bravo!
Treba se je prilagajat ( biti discipliniran) in ohranit optimizem.
Gospa Jasna, super !

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 09:07, 4. april

Zelo vas peče, ker vi niste na oblasti. Še bolj vas pa peče, ker trenutna vlada dobro obvladuje situacijo. Zato ji je treba metati polena pod noge.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 13:30, 3. april

Kritika svetnika iz stranke SD. Brez komentarja.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 11:15, 3. april

Primož, če se bo zgodilo to, kar je predstavljeno v videu, noben, še tako odličen zapis ne bo pomagal:

https://www.youtube.com/watch?v=cd21tmvCP0o

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 10:04, 3. april

Odličen zapis, bravo !

Domovi za starejše žarišča okužb / 10:02, 3. april

Zakaj se jih ne loči in osami po domovih? Se jih preseli v prazne hotele? Malomarnost, da ji ni para ! Celo dvomim že v to, da so tako nesposobni..