Na vadbišču Mačkovec pri Bohinjski Beli so se udeleženci tabora preizkusili v ofenzivnem in defenzivnem spustu. / Foto: Primož Pičulin

Na taboru izkusili vojaško življenje

Danes se zaključuje prvi letošnji zimski tabor za dijake MORS in mladi, ki je vse od ponedeljka potekal na Bohinjski Beli in Pokljuki. Udeležilo se ga je 54 mladih, od tega 19 deklet, med njimi je tudi 16 povratnikov.

Cilj tabora MORS in mladi je dijakom in dijakinjam predstaviti vojaške dejavnosti in jih spodbuditi za sodelovanje s Slovensko vojsko.

Bohinjska Bela – Ministrstvo za obrambo in Slovenska vojska že od leta 1998 izvajata tradicionalne tabore MORS in mladi, ki so namenjeni slovenskim srednješolkam in srednješolcem. Cilj tabora je mladim predstaviti vojaške dejavnosti in jih spodbuditi za sodelovanje s Slovensko vojsko. Med zimskimi počitnicami udeleženci spoznavajo osnove orientacije in taktike, kot sta ofenzivni in defenzivni spust, izdelujejo improvizirane bivake ter pridobivajo druga znanja, kot so maskiranje, iskanje in reševanje v gorah z uporabo psov, streljanje na tarčo z malokalibrskim orožjem, patruljni tek, turno smučanje, preživetje v naravi. »Vsebine na zanimiv in dinamičen način predstavljajo platformo vojaškega življenja, obenem pa so pridobljene veščine lahko uporabne tudi v zasebnem življenju. Udeleženci so odtegnjeni od tehnologije in so primorani vzpostaviti osebni stik. Ugotavljamo, da se radi vračajo, kar dokazuje, da jim ugajajo strukturiran čas, naravno okolje, samostojnost in odgovornost,« je pojasnil podpolkovnik Simon Lindič, poveljnik 132. gorskega polka – nosilne enote, ki izvaja prvi termin tabora.

Tabora se je že četrtič udeležila 17-letna Metka Taler iz Gorij pri Bledu. »Spoznala sem veliko novih ljudi, se naučila korakati, poslušnosti, organizacije in orientacije,« je povedala Talerjeva in dodala: »Če posameznik zamudi ali krši pravilo, potem celo skupino doleti kazen, kot so na primer sklece in počepi. Vaje za vzdržljivost in moč pa so zame ena najtežjih dejavnosti na taboru.« Na taboru pa so prvič 16-letna Lara Srakar iz Kranja, 15-letni Nik Prešeren iz Bohinja in 18-letni Martin Gomboc iz Mojstrane. »Tabor je zame čisto nova izkušnja. Rada imam dogodivščine in ta mi poleg zabave in bivanja v naravi nudi tudi pridobivanje novih vrednot, kot sta sodelovanje in medsebojna pomoč. Zjutraj moramo vstati ob šesti uri, dan je popolnoma zapolnjen z aktivnostmi in mislim, da bi potrebovala mesec do dva, da bi se navadila,« je povedala Lara Srakar. Nika Prešerna pa je na tabor pripeljala želja po neposrednem izkustvu vojaškega poklica. »Vojaka odlikujeta red in disciplina, česar sem vajen že od doma, sicer pa menim, da to mladim manjka,« je povedal Prešeren in nam zaupal, da se je že prvi dan naučil, kako se pravilno pospravi postelja. Nekoliko naporen in zahteven pa se poklic vojaka zdi Martinu Gombocu. »Nisem navajen, da se moram strogo držati pravil, se na ukaz držati časovnih in krajevnih določitev. Kot glasbeniku in umetniku mi je to velik izziv, ki ga bom premagal, in domov odšel obogaten z novo izkušnjo.« Na vprašanje, ali bi se odločili za služenje v Slovenski vojski, pa so vsi štirje odgovorili, da so o tem že razmišljali, a dokončne odločitve za vojaški poklic še ne morejo sprejeti.

Naslednji teden bo na istih lokacijah potekal še drugi tabor, tokrat za dijake in dijakinje vzhodne Slovenije. Prijavljenih je 43 udeležencev, izvajala pa ga bo 72. brigada.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

jasno
vlažnost: 28 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-3/19

torek

-3/20

sreda

-2/22

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

OBVESTILA / Jesenice, 7. april 2020

Gornjesavski muzej Jesenice vabi

OBVESTILA / Kranj, 7. april 2020

V Moravske Toplice četrtega oktobra

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Trideset let Radia Ga Ga / 10:10, 7. april

Ena boljših oddaj, vsaka čast ekipi !

p.s. Na obletnici bo tudi Serpentinšek?

Hvala vsem, ki nesebično pomagate / 11:47, 6. april

Ostanite pozitivni še naprej in vse bo OK, vse naše sanje se lahko uresničijo, če imamo dovolj poguma, da jim sledimo! Naj vas vedno in povsod spremlja sreča, lp.

Kako graditi malo hidroelektrarno / 15:27, 5. april

Kakšno je stanje na tem področju sedaj 2020? So bile kakšne spremembe?Bi lahko kakšen raziskovalni novinar vzel gradnjo malih hidro elektrar...

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.

Življenje v domači občini / 13:45, 4. april

Omejitev gibanja v domači občini je super, končno mav gmaha pred žabarji !

Življenje v domači občini / 12:12, 4. april

Bravo!
Treba se je prilagajat ( biti discipliniran) in ohranit optimizem.
Gospa Jasna, super !