Na vadbišču Mačkovec pri Bohinjski Beli so se udeleženci tabora preizkusili v ofenzivnem in defenzivnem spustu. / Foto: Primož Pičulin

Na taboru izkusili vojaško življenje

Danes se zaključuje prvi letošnji zimski tabor za dijake MORS in mladi, ki je vse od ponedeljka potekal na Bohinjski Beli in Pokljuki. Udeležilo se ga je 54 mladih, od tega 19 deklet, med njimi je tudi 16 povratnikov.

Cilj tabora MORS in mladi je dijakom in dijakinjam predstaviti vojaške dejavnosti in jih spodbuditi za sodelovanje s Slovensko vojsko.

Bohinjska Bela – Ministrstvo za obrambo in Slovenska vojska že od leta 1998 izvajata tradicionalne tabore MORS in mladi, ki so namenjeni slovenskim srednješolkam in srednješolcem. Cilj tabora je mladim predstaviti vojaške dejavnosti in jih spodbuditi za sodelovanje s Slovensko vojsko. Med zimskimi počitnicami udeleženci spoznavajo osnove orientacije in taktike, kot sta ofenzivni in defenzivni spust, izdelujejo improvizirane bivake ter pridobivajo druga znanja, kot so maskiranje, iskanje in reševanje v gorah z uporabo psov, streljanje na tarčo z malokalibrskim orožjem, patruljni tek, turno smučanje, preživetje v naravi. »Vsebine na zanimiv in dinamičen način predstavljajo platformo vojaškega življenja, obenem pa so pridobljene veščine lahko uporabne tudi v zasebnem življenju. Udeleženci so odtegnjeni od tehnologije in so primorani vzpostaviti osebni stik. Ugotavljamo, da se radi vračajo, kar dokazuje, da jim ugajajo strukturiran čas, naravno okolje, samostojnost in odgovornost,« je pojasnil podpolkovnik Simon Lindič, poveljnik 132. gorskega polka – nosilne enote, ki izvaja prvi termin tabora.

Tabora se je že četrtič udeležila 17-letna Metka Taler iz Gorij pri Bledu. »Spoznala sem veliko novih ljudi, se naučila korakati, poslušnosti, organizacije in orientacije,« je povedala Talerjeva in dodala: »Če posameznik zamudi ali krši pravilo, potem celo skupino doleti kazen, kot so na primer sklece in počepi. Vaje za vzdržljivost in moč pa so zame ena najtežjih dejavnosti na taboru.« Na taboru pa so prvič 16-letna Lara Srakar iz Kranja, 15-letni Nik Prešeren iz Bohinja in 18-letni Martin Gomboc iz Mojstrane. »Tabor je zame čisto nova izkušnja. Rada imam dogodivščine in ta mi poleg zabave in bivanja v naravi nudi tudi pridobivanje novih vrednot, kot sta sodelovanje in medsebojna pomoč. Zjutraj moramo vstati ob šesti uri, dan je popolnoma zapolnjen z aktivnostmi in mislim, da bi potrebovala mesec do dva, da bi se navadila,« je povedala Lara Srakar. Nika Prešerna pa je na tabor pripeljala želja po neposrednem izkustvu vojaškega poklica. »Vojaka odlikujeta red in disciplina, česar sem vajen že od doma, sicer pa menim, da to mladim manjka,« je povedal Prešeren in nam zaupal, da se je že prvi dan naučil, kako se pravilno pospravi postelja. Nekoliko naporen in zahteven pa se poklic vojaka zdi Martinu Gombocu. »Nisem navajen, da se moram strogo držati pravil, se na ukaz držati časovnih in krajevnih določitev. Kot glasbeniku in umetniku mi je to velik izziv, ki ga bom premagal, in domov odšel obogaten z novo izkušnjo.« Na vprašanje, ali bi se odločili za služenje v Slovenski vojski, pa so vsi štirje odgovorili, da so o tem že razmišljali, a dokončne odločitve za vojaški poklic še ne morejo sprejeti.

Naslednji teden bo na istih lokacijah potekal še drugi tabor, tokrat za dijake in dijakinje vzhodne Slovenije. Prijavljenih je 43 udeležencev, izvajala pa ga bo 72. brigada.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

delno oblačno
vlažnost: 100 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

12/22

četrtek

15/21

petek

10/14

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 24. september 2020

Kraška trgatev

IZLETI / Kranj, 24. september 2020

Krajinski park Zgornja Idrijca

OBVESTILA / Cerklje, 24. september 2020

Pohod na Ratitovec prestavljen

PRIREDITVE / Tržič, 24. september 2020

Ura pravljic

IZLETI / Naklo, 24. september 2020

S kolesom do Medvod

DELAVNICE / Škofja Loka, 26. september 2020

Rokodelska doživetja

IZLETI / Kranj, 26. september 2020

V osrčje Kamniško-Savinjskih Alp

IZLETI / Šenčur, 26. september 2020

Juliana trail Kranjska Gora–Mojstrana

 

 
 

 

 
 
 

Drugi val nas je prehitel / 12:54, 23. september

Za še en uspešen klon, zdej res ne vem več kdo je kdo.. :)

Drugi val nas je prehitel / 12:52, 23. september

Tako je, bravo vojči&ela !

Drugi val nas je prehitel / 11:41, 23. september

Ela, hvala za vzpodbudo.
Prvič, da na argument Primož ne flanca.

Drugi val nas je prehitel / 09:33, 23. september

Bravo Ela !!

Drugi val nas je prehitel / 23:40, 22. september

bravo vojči !!

Drugi val nas je prehitel / 20:13, 22. september

Opozicija je napadla Simono Kustec, ker ni imela maske na eni prireditvi.Da mora odstopit pravijo.Zanimivo je pa tole:" Celotna opozicija, ...

Politzgodovina / 17:24, 22. september

V naši preljubi domovini še ni nič novega. Še vedno so po 75 letih nasproti na okopih novodobni partizani in domobranci.