Nov center za ravnanje z odpadki bo stal na mestu zdajšnjega. / Foto: arhiv Gorenjskega glasa

Zelena luč za gradnjo centra za odpadke

Občinski svetniki občin Kamnik in Komenda so potrdili investicijsko dokumentacijo za gradnjo zbirnega centra za ravnanje z odpadki, ki ga bodo skupaj zgradili na območju Suhadol. Ker računajo na nepovratna sredstva, morajo Kamničani vlogo oddati do konca meseca, zato so se svetniki sestali na izredni seji.

Celotna vrednost projekta, ki mora biti zaključen do konca letošnjega leta, je ocenjena na 750 tisoč evrov, občini pa si jo bosta razdelili glede na količino zbranih komunalnih odpadkov v letu 2018 – 79 odstotkov Občina Kamnik (592.500 evrov) in 21 odstotkov Občina Komenda (157.500 evrov).

Kamnik, Komenda – Občini Kamnik in Komenda sta sporazum o ureditvi skupnega zbirnega centra, ki bo urejen na območju Centra za ravnanje z odpadki Suhadole, sklenili že leta 2018, kmalu za tem, ko jima je Inšpektorat RS za okolje in prostor določil, da sedanji zbirni center okoljsko in zakonsko ni primeren in da morata novega postaviti do konca letošnjega leta. Skupno investicijo jima omogoča dejstvo, da v obeh občinah javno službo zbiranja komunalnih odpadkov izvaja isti izvajalec javne službe, to je podjetje Publikus.

A čeprav so za ta projekt vedeli že nekaj časa, so bili kamniški svetniki pred dnevi postavljeni pred dejstvo – mudi se, saj je treba dokumentacijo potrditi do konca meseca. Občina Kamnik namreč pri tem projektu računa na nepovratna sredstva, ki jih občinam omogoča država v skladu z Zakonom o financiranju občin, a vlogo je treba oddati do 28. februarja. Na občinski upravi so pojasnili, da se je zavleklo zaradi komasacijskega postopka in da je bilo lastništvo zemljišča rešeno šele v začetku februarja. Na zemljišče v velikosti slabih 3000 kvadratnih metrov, na katerem bo stal center (ta se nahaja v neposredni bližini sedanjega centra), je bilo tako vpisano lastništvo Občine Komenda, z odkupom 79-odstotnega deleža pa bo zdaj solastnica postala tudi Občina Kamnik, za to pa bodo plačali 129 tisoč evrov.

Celotna vrednost projekta je ocenjena na 750 tisoč evrov, občini pa si jo bosta razdelili glede na količino zbranih komunalnih odpadkov v letu 2018 – 79 odstotkov Občina Kamnik (592.500 evrov) in 21 odstotkov Občina Komenda (157.500 evrov).

Projekt nove gradnje zajema projektiranje in gradnjo zbirnega centra z zunanjo ureditvijo pripadajočega funkcionalnega zemljišča. Na območje v treh nivojih bosta umeščena dva pritlična objekta oz. dve nadstrešnici, pisarniški kontejner s sanitarijami in garderobo za enega zaposlenega. Območje bo s treh strani zaščiteno z žičnato ograjo, vse površine bodo asfaltirane, uredili pa bodo tudi novo vodovodno omrežje in kanalizacijski sistem, ločen za meteorno in odpadno vodo.

Med gradnjo bo center za občane deloval nemoteno

Gradbeno dovoljenje je bilo pridobljeno že leta 2015 in pripravljalna dela že op­ravljena, zares pa se bo začelo po izboru izvajalca – občini bosta razpis objavili te dni. Dela bi predvidoma začeli junija in jih dokončali oktobra. Obstoječi center bo tudi med gradnjo za občane deloval nemoteno.

Kamniški svetniki, nezadovoljni, da so morali tako pomemben projekt obravnavati pod časovnim pritiskom, so oba investicijska programa sicer soglasno podprli, a izrazili več pomislekov. Zdi se jim, da je občina zemljišče kupila predrago in da je investicija predraga, a se zavedajo, da občina druge izbire nima. V zadnjih petnajstih letih primernega (ali cenejšega) zemljišča na območju občine Kamnik namreč niso našli.

Za Komendo je skupna naložba zelo dobrodošla

Medtem so komendski občinski svetniki oba dokumenta sprejeli že na februarski redni seji prejšnji četrtek.

Kot so pojasnili na občinski upravi, bo nov center stal na isti lokaciji, kot je zdajšnji začasni center, ki več ne ustreza zakonski podlagi. Kot je dodal župan Stanislav Poglajen, je za Komendo sicer dobrodošlo, da bosta center gradili obe občini, kar je možno po spremembi zakonodaje, ki sta jo predlagali prav občini Kamnik in Komenda. Pred tem je namreč veljalo, da mora vsaka občina imeti svoj center za ravnanje z odpadki.

Komendčani bodo tako nosili 21 odstotkov celotne investicije, kar je skladno s količino zbranih komunalnih odpadkov v občini.

Glede na ocenjeno vrednost bi to za Komendo pomenilo, da bi v center za ravnanje z odpadki morala investirati 157 tisoč evrov, a na občinski upravi opozarjajo, da bo dejanska vrednost investicije znana šele po tem, ko bodo na javnem razpisu izbrali najugodnejšega ponudnika.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

zmerno oblačno
vlažnost: 91 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

8/20

ponedeljek

8/19

torek

7/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 21:55, 21. maj

Partizanska bolnica? Jaz bi vam svetoval, da vsi ki so bili v vojni, priznajo svoje zločine, potem pa lahko govorimo o spravi, največ Sloven...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:39, 21. maj

Drugače takim ljudem ne boste prišli do živela.

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:37, 21. maj

A ste že gdaj slišal za Video nadzor,obstajajo Video kamere ki reagirali na premik in snemajo tudi v temi, mislim da bi se izplačalo że v einem tedna.

Bo zdaj spet vse po starem? / 13:36, 20. maj

Res, to da se otroci ne smejo igrati na igralih (tudi v vrtcih) je bedarija. Nekateri ukrepi NIJZ-ja so res birokratska neumnost, ki s strok...

Umrla je dr. Aleksandra Kornhauser Frazer / 11:51, 20. maj

To so Slovenci(ke), na katere smo lahko iskreno ponosni! Počivajte v miru, cenjena Gospa!

Bo zdaj spet vse po starem? / 11:46, 20. maj

Septembra prihaja nova verzija Covid-20 in Covid-20 Pro!

Ena oseba pozitivna, znova brez umrlih / 08:15, 20. maj

Hmm, poročilo NIJZ -ja pravi, da je bilo stanje včeraj : 21 aktivno okuženih od tega 24 v bolnišnici !??
Torej so 3 je preveč al kako?