Novoizvoljena predsednica KO RK Gorje Nina Repe in njen predhodnik, prejemnik zlatega znaka RKS Jože Kuralt / Foto: Primož Pičulin

Posebno priznanje družini Kuralt

Krajevna organizacija Rdečega križa (KO RK) Gorje letos praznuje 75 let prostovoljstva in humanitarnosti, obenem obeležujejo tudi šestdeset let sprejema mladih članov v okviru Krožka Rdečega križa na osnovni šoli Gorje in petdesetletnico predsedovanja družine Kuralt.

Zgornje Gorje – Jubileje so obeležili v Gorjanskem domu na jubilejnem občnem zboru z uvodnim kulturnim programom, ki so ga pripravili učenci OŠ Gorje. Tedaj še predsednik KO RK Gorje Jože Kuralt je predstavil njihovo delo v preteklem letu. Pojasnil je, da trenutno štejejo 733 članov, med katerimi je 33 prostovoljcev. Sedemdeset njihovih krvodajalcev je v preteklem letu 106-krat darovalo kri. Sodelovali so v humanitarnih akcijah, nudili pomoč na domu in obiskovali starejše občane, organizirali predavanja z različnimi tematikami in podelili dvanajst odlikovanj prostovoljcem in prostovoljkam. Kuralt se je zahvalil tudi vsem, ki z njihovo organizacijo kakorkoli sodelujejo in razumejo velik pomen njihovega dela v kraju. Ob teh jubilejih so izdali dopolnjen almanah, ki je nastal že ob sedemdesetletnici. Pripisali so delovanje v zadnjih petih letih, podroben je tudi zgodovinski pregled ter popis socialne in humanitarne dejavnosti doma in v tujini. Tisti dan pa je bila na ogled še razstava, ki je prav tako ponazarjala delovanje zadnjih petih let s poudarkom na mladih članih. Mlade člane v Gorjah že šestdeset let seznanjajo s humanitarnim načinom življenja in jim predajajo zavedanje, da je vsem v stiski, vključno z vrstniki, treba pomagati.

Na občnem zboru, ki so se ga udeležili tudi predstavniki pobratenega RK Varaždin, so izvolili novo vodstvo KO RK Gorje. Vodenje je prevzela Nina Repe. Dejala je, da bo po svojih močeh nadaljevala uspešen program in preteklo delo družine Kuralt, še naprej spodbujala sodelovanje z lokalnimi ustanovami, društvi in posamezniki. »Tako bomo uspeli v našem poslanstvu,« je poudarila Repetova, predstavila program dela za leto 2020 in kot eno ključnih nalog poudarila pridobivanje novih članov.

Ob tej priložnosti so podelili še priznanja, in sicer bronasti znak RKS Slavici Torkar in zlati znak RKS Jožetu Kuraltu, Gregorju Repetu pa priznanje za petdesetkrat darovano kri. Območno združenje Rdečega križa Radovljica je družini Kuralt za dolgoletno vodenje in prostovoljstvo pri Rdečem križu podelilo posebno priznanje Henry Dunant. Leta 1945 je Jože Kuralt najstarejši postal prvi predsednik vaškega odbora RK vasi Spodnje Gorje. V letih 1979 in 1986 je bil predsednik KO RK Gorje Jože Kuralt starejši. Nasledila ga je Nada Kuralt, ki je bila predsednica trideset let, vse do leta 2016, ko je predsednikovanje prevzel Jože Kuralt mlajši. Člani družine Kuralt beležijo skupnega prostovoljstva pri RK kar 126 let.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

zmerno oblačno
vlažnost: 39 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-6/16

petek

1/15

sobota

-1/16

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 13:30, 3. april

Kritika svetnika iz stranke SD. Brez komentarja.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 11:15, 3. april

Primož, če se bo zgodilo to, kar je predstavljeno v videu, noben, še tako odličen zapis ne bo pomagal:

https://www.youtube.com/watch?v=cd21tmvCP0o

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 10:04, 3. april

Odličen zapis, bravo !

Domovi za starejše žarišča okužb / 10:02, 3. april

Zakaj se jih ne loči in osami po domovih? Se jih preseli v prazne hotele? Malomarnost, da ji ni para ! Celo dvomim že v to, da so tako nesposobni..

Virus ustavil gradnjo druge cevi / 09:59, 3. april

Zna se zgodit to kar napoveduje župan Račič, če ne zaženemo gospodarstva bo tale covid-19 navaden pichkin dim v primerjavi s tem kar sledi.....

Večja zbiranja in igranje nogometa v Završnici / 17:18, 2. april

Jeseničanom težko razložiš kaj je karantena.

Bitka s covidom-19 se bije v domovih za starejše / 09:20, 1. april

Stanovalce domov naj naselijo v prazne hotele kar naj plača država. Tako bodo uvedli manjšo koncetracijo ljudi in pomagali SLO turizmu.