Pomočnica direktorja za področje zdravstvene nege in oskrbe Mojca Strgar Ravnik / Foto: Gorazd Kavčič

Medicinske sestre so iskali tudi v Beogradu

V Splošni bolnišnici Jesenice se soočajo s pomanjkanjem medicinskih sester. Ker jih v Sloveniji primanjkuje, jih iščejo tudi v tujini, med drugim so bili tudi na zaposlitvenem sejmu v Beogradu.

Ena od medicinskih sester iz jeseniške bolnišnice se je raje zaposlila kot sprevodnica na vlaku pri Slovenskih železnicah ...

Da je med mladimi vse manj zanimanja za poklice v zdravstveni negi, opozarja ravnateljica Srednje šole Jesenice Monika Lotrič. Še pred tremi leti se je v prvi letnik vpisalo 80 dijakov, v tem šolskem letu samo še 60. To je kar četrtina manj, za nameček je med njimi večina deklet. Prav zaradi manjšega vpisa so na šoli tudi izgubili en oddelek, a so veseli, da so za prihodnje šolsko leto spet lahko razpisali tri oddelke. Poklic skušajo približati mladim tudi z dodatnimi vsebinami s področja kozmetike (nega kože in nohtov).

Jesenice – Vsaj štirideset razpisov za prosto delovno mesto medicinske sestre, zdravstvenega tehnika in diplomirane medicinske sestre imajo ves čas odprtih v Splošni bolnišnici Jesenice. Najhuje je na internističnih oddelkih, zaradi česar so že lani na enem od oddelkov morali zmanjšati število postelj. Zlasti v preteklih letih je bolnišnico zaradi slabih plač in težkih delovnih pogojev zapustilo večje število zaposlenih, nekaj jih je odšlo v primarno zdravstvo, zlasti v zdravstvene domove, kjer imajo prijaznejši delovnik, veliko pa tudi drugam, v trgovske centre, podjetja, tudi v tujino ...

Kot je dejala pomočnica direktorja za področje zdravstvene nege in oskrbe Mojca Strgar Ravnik, je v zadnjem času odhodov sicer manj, vendar pa morajo nadomestiti vse odhode iz prejšnjih let. Žal pa kadra v Sloveniji primanjkuje, zato so ga prisiljeni iskati tudi v tujini. Tako so bili med drugim tudi na zaposlitvenem sejmu v Beogradu, da bi našli medicinske sestre iz Srbije.

A po besedah v. d. direktorja bolnišnice Mirana Remsa je težava v preverjanju diplom, poleg tega pa jim bolnišnica ne more ponuditi nič dodatnega, zlasti stanovanj. O tem so po Remsovih besedah govorili tudi na sestanku pri jeseniškem županu, a žal ugotovili, da na Jesenicah ni na voljo tovrstnih stanovanj. Zato po Remsovih besedah celo razmišljajo, da bi bolnišnica najela večjo hišo in sofinancirala bivanje tistim, ki bi bili pripravljeni priti v službo na Jesenice. Ob tem je Rems tudi poudaril, da so medicinske sestre plačane slabo, kot direktor bolnišnice pa žal nima možnosti, da bi jih lahko dodatno nagradil.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

pretežno oblačno
vlažnost: 38 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-1/15

sobota

-2/16

nedelja

-1/18

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Življenje v domači občini / 13:45, 4. april

Omejitev gibanja v domači občini je super, končno mav gmaha pred žabarji !

Življenje v domači občini / 12:12, 4. april

Bravo!
Treba se je prilagajat ( biti discipliniran) in ohranit optimizem.
Gospa Jasna, super !

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 09:07, 4. april

Zelo vas peče, ker vi niste na oblasti. Še bolj vas pa peče, ker trenutna vlada dobro obvladuje situacijo. Zato ji je treba metati polena pod noge.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 13:30, 3. april

Kritika svetnika iz stranke SD. Brez komentarja.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 11:15, 3. april

Primož, če se bo zgodilo to, kar je predstavljeno v videu, noben, še tako odličen zapis ne bo pomagal:

https://www.youtube.com/watch?v=cd21tmvCP0o

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 10:04, 3. april

Odličen zapis, bravo !

Domovi za starejše žarišča okužb / 10:02, 3. april

Zakaj se jih ne loči in osami po domovih? Se jih preseli v prazne hotele? Malomarnost, da ji ni para ! Celo dvomim že v to, da so tako nesposobni..