Na prireditvi v Sokolskem domu so podelili priznanja najboljšim tekmovalcem. / Foto: Tina Dokl

Jubilejno računalniško tekmovanje

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je na Osnovni šoli (OŠ) Jela Janežiča v Škofji Loki nedavno pripravila računalniški tekmovanji za šole s prilagojenim programom.

Škofja Loka – Tekmovanje Z računalniki skozi okna, namenjeno programu nižjega izobrazbenega standarda, je letos praznovalo dvajsetletnico. Sodelovalo je 22 tekmovalcev iz enajstih šol. Največ spretnosti pri delu z računalniki je pokazal par s šole gostiteljice, to sta bila Aleksej Rihtaršič in Andrej Vrhnjak. Na 13. državnem računalniškem tekmovanju Z miško v svet pa so se v dveh kategorijah pomerili učenci posebnega programa. Sodelovalo je 18 otrok iz 13 šol. Najbolj sta se izkazala Tina Okoren iz OŠ Jela Janežiča v kategoriji urejanja fotografij in uporabi urejevalnika Word ter Jakob Šircelj iz Centra Janeza Levca Ljubljana v kategoriji PowerPoint.

Tekmovanji potekata v okviru Festivala inovativnih tehnologij, pri čemer s tekmovanjem Z računalniki skozi okna ZOTKS že od leta 2000 v program računalniškega izobraževanja vključujejo tudi otroke s posebnimi potrebami. »Na ta način otroci pridobivajo številne nove spretnosti in znanja, predvsem pa oblikujejo svojo samopodobo,« so poudarili pri ZOTKS. Omenjeno tekmovanje poteka v parih, pri čemer so tekmovalci najprej uporabili svoj pametni telefon ali tablico. V telovadnici so bile namreč po stenah nalepljene QR-kode, pod katerimi so se skrivala vprašanja. »Učenci so nanje odgovarjali in tako dobili različne tekste, ki so jih potem uporabili za izdelavo zloženke s pomočjo računalnika,« je razložila Mija Kordež iz ZOTKS in dodala, da so za letošnjo temo izbrali brata Lumiere in njune iznajdbe na področju kinematografije.

Kot so še poudarili pri ZOTKS, izvedba obeh tekmovanj vsa ta leta ne bi bila mogoča brez sodelovanja škofjeloške Osnovne šole Jela Janežiča ter podpore občin Škofja Loka, Žiri, Železniki in Gorenja vas - Poljane. Predsednik ZOTKS Radovan Stanislav Pejovnik se je posebej zahvalil mentorjem, ki znajo svoje obsežno znanje posredovati tudi učencem. Na slavnostni prireditvi, ki je po zaključku tekmovanja potekala v Sokolskem domu, so zato poleg priznanj najboljšim tekmovalcem podelili tudi zlati priznanji ZOTKS ravnateljici OŠ Jela Janežiča Marjeti Šmid in idejni vodji tekmovanja Andreji Gorše. Vsem sodelujočim občinam so podelili srebrna priznanja ZOTKS, saj s svojim sodelovanjem pri obeh tekmovanjih nadpovprečno prispevajo k razvoju tehnične kulture v Sloveniji, so poudarili na ZOTKS. Podelili so še posebna priznanja osnovnim šolam, katerih učenci na tekmovanju sodelujejo že 15 let ali več, ter mentorjem, ki so ali še vedno prostovoljno pripravljajo učence na tekmovanje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

pretežno oblačno
vlažnost: 56 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-1/16

sobota

-2/16

nedelja

0/19

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 13:30, 3. april

Kritika svetnika iz stranke SD. Brez komentarja.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 11:15, 3. april

Primož, če se bo zgodilo to, kar je predstavljeno v videu, noben, še tako odličen zapis ne bo pomagal:

https://www.youtube.com/watch?v=cd21tmvCP0o

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 10:04, 3. april

Odličen zapis, bravo !

Domovi za starejše žarišča okužb / 10:02, 3. april

Zakaj se jih ne loči in osami po domovih? Se jih preseli v prazne hotele? Malomarnost, da ji ni para ! Celo dvomim že v to, da so tako nesposobni..

Virus ustavil gradnjo druge cevi / 09:59, 3. april

Zna se zgodit to kar napoveduje župan Račič, če ne zaženemo gospodarstva bo tale covid-19 navaden pichkin dim v primerjavi s tem kar sledi.....

Večja zbiranja in igranje nogometa v Završnici / 17:18, 2. april

Jeseničanom težko razložiš kaj je karantena.

Bitka s covidom-19 se bije v domovih za starejše / 09:20, 1. april

Stanovalce domov naj naselijo v prazne hotele kar naj plača država. Tako bodo uvedli manjšo koncetracijo ljudi in pomagali SLO turizmu.