Predsednik skupščine Komunale Kranj Zoran Stevanović je v ponedeljek delavcem komunale na javnem shodu na Zarici pojasnil, da so razrešili direktorja, sindikat pa je nato v sredo napovedal stavko.

Zaskrbljeni zaradi komunale

Delavci Komunale Kranj so ta teden napovedali stavko, vprašanje pa je še, kdo se bo z njimi pogovarjal o stavkovnih zahtevah, saj je direktorja Matjaža Berčona skupščina v ponedeljek razrešila. Težava je tudi odvoz odpadne embalaže.

Kranj – Problematika na Komunali Kranj je bila glavni vzrok za sklic sredine seje kranjskega mestnega sveta, saj je bila sprva 14. seja predvidena šele za sredino marca.

Stanje in obravnava aktualnih razmer sta bila nato tudi osrednja tema seje, na kateri je svetnik in predsednik skupščine Komunale Kranj Zoran Stevanović najprej pojasnil, kako sta v zadnjem mescu potekali dve izredni skupščini. Ker sklepi prve zaradi napačnega sklica niso veljali, je bila nova skupščina minuli ponedeljek, kot je pojasnil Stevanović, pa je bila izpeljana zakonito. »Ko sem nastopil mesto predsednika skupščine Komunale, sem se javnosti zavezal, da bo Komunala postala servis za ljudi, in k temu stremim. Ne glede na to, kdo je vsilil tega direktorja, je bil ta v ponedeljek razrešen. Odpovedni rok je tri mesece, že v naslednjih dneh pa bo sklicana nova izredna skupščina in na njej bo imenovan nov vršilec dolžnosti oziroma bo pripravljen razpis za novega direktorja,« je pojasnil Stevanović in dodal: »Dokler sem predsednik skupščine Komunale, bo ta delovala pošteno. Ko me ne bo, saj ste sprejeli odlok in boste župani to obvladovali, se bo pač zgodilo, kar se mora. Če kdo misli, da zadeva glede razrešitve direktorja ni bila pravno regularna, naj gre na sodišče. Vendar dvomim, da si kdo to upa.«

Kar nekaj svetnikov se je nato strinjalo, da razmere v Komunali Kranj občini niso v ponos, da so vprašljive kadrovske menjave v javnem podjetju, da dvomijo o razpisih, in predlagali revizijo poslovanja. Govorili so tudi o cenah storitev in se spraševali o kvaliteti storitve.

Direktor Matjaž Berčon je nato pojasnil razmere v podjetju, ki so se še zaostrile po ponedeljkovem javnem shodu delavcev Komunale Kranj, ki so zahtevali predvsem višje plače, nato pa so ta teden napovedali tudi stavko, ki naj bi potekala 6. marca. Kot je povedal, je prepričan, da se bo z delavci, ki imajo res slabe plače, moč dogovoriti in da stavke ne bo. Skrbi pa ga problematika kopičenja odpadkov, zlasti plastike iz rumenih zabojnikov.

Ob koncu več kot dve uri trajajoče razprave so svetniki sprejeli sklepa, da so se seznanili s stanjem in obravnavo aktualnih razmer v javnem podjetju Komunala Kranj in da je predstavnik Mestne občine Kranj v skupščini Komunale Kranj mestnemu svetu posredoval informacijo, da je skupščina Komunale Kranj razrešila direktorja.

»Lahko povem, da je sedaj na potezi skupščina Komunale Kranj, skrbi pa me, ker komunala sedaj nima vodstva oziroma direktorja. To je seveda velika napaka skupščine, da ob razrešitvi sedanjega direktorja ni imenovala novega. Tukaj bo nastal velik pravni problem, v tem pa vidim največjo nevarnost, da se bo Komunali naredila škoda,« je povedal kranjski župan Matjaž Rakovec in na vprašanje, s kom se bodo nezadovoljni delavci pogajali, dodal: »V prehodnem obdobju, do uveljavitve odloka, je to stvar skupščine Komunale Kranj. Mi kot ustanovitelji imamo določene funkcije, vendar v to ne moremo posegati. Naše ugotovitve so zgolj, da komunala nima direktorja. Sklep o razrešitvi je bil vročen. Ni pa bil zakonito, tako imamo res nerodno situacijo. Za to bodo odgovarjali ljudje, ki so tak sklep sprejeli in ga tudi izvedli.«

Župan Rakovec je na včerajšnji novinarski konferenci tudi pojasnil, da bo nov odlok o organiziranju javnega podjetja Komunala Kranj v kratkem stopil v veljavo, kar pomeni, da bo v nadaljevanju del dosedanjih pristojnosti skupščine, med drugim tudi imenovanje in razrešitev direktorja, prevzel Svet ustanoviteljev oziroma župani. »Računamo, da bo odlok v Uradnem listu objavljen že ta teden oziroma jutri, 28. februarja, veljati pa naj bi začel 14. marca,« je povedal župan Rakovec.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

zmerno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

6/18

sobota

6/19

nedelja

9/21

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Strahinj, Duplje, 31. maj 2020

Pohod po Udin borštu

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

 

 
 

 

 
 
 

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:53, 29. maj

Z prijateljico še srečava vsak drugi dan seveda negre Brez poljubov, še bolj sva zdrava kot pred Corono.

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:51, 29. maj

Ljudje božji kako ste naivni kakšno Korona,neki če nebi bilo te epidemije bi isto toliko Ljudi umrlo,Jaz delam pri potrebujem zavodu v Nemči...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 18:22, 29. maj

Sivolasi brezzobi debeluh iz NIJZ -ja ne ve, da je Zdravc nabavil preveč mask in dokler zaloga rahlo ne poide, Jelko vztraja, da so maske obvezne...+ umivanje nog !
TOP LISTA NADREALISTA :)

Nova realnost v turizmu / 18:20, 28. maj

Jelko pravi, da če bo v jeseni virus mutiral si bo obvezno umivati tudi noge !

Podaljšali rok oprostitve najemnin / 16:49, 27. maj

Po seji pa gredo v gostilno in skupaj sedijo za isto mizo !
FAKINGBULŠIT

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 10:20, 27. maj

Pa dobr, če vas je Tito tolk sovražil pa tolk potamanil, kdaj se vas je tolk nakotil?

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 08:04, 27. maj

gledam; pravilno si ocenil, da so Nemci dobrodošli, Slovenci so pa sprti za vse večne čase. Nemci niso nikoli bili problem za komuniste; Slo...