Predsednik skupščine Komunale Kranj Zoran Stevanović je v ponedeljek delavcem komunale na javnem shodu na Zarici pojasnil, da so razrešili direktorja, sindikat pa je nato v sredo napovedal stavko.

Zaskrbljeni zaradi komunale

Delavci Komunale Kranj so ta teden napovedali stavko, vprašanje pa je še, kdo se bo z njimi pogovarjal o stavkovnih zahtevah, saj je direktorja Matjaža Berčona skupščina v ponedeljek razrešila. Težava je tudi odvoz odpadne embalaže.

Kranj – Problematika na Komunali Kranj je bila glavni vzrok za sklic sredine seje kranjskega mestnega sveta, saj je bila sprva 14. seja predvidena šele za sredino marca.

Stanje in obravnava aktualnih razmer sta bila nato tudi osrednja tema seje, na kateri je svetnik in predsednik skupščine Komunale Kranj Zoran Stevanović najprej pojasnil, kako sta v zadnjem mescu potekali dve izredni skupščini. Ker sklepi prve zaradi napačnega sklica niso veljali, je bila nova skupščina minuli ponedeljek, kot je pojasnil Stevanović, pa je bila izpeljana zakonito. »Ko sem nastopil mesto predsednika skupščine Komunale, sem se javnosti zavezal, da bo Komunala postala servis za ljudi, in k temu stremim. Ne glede na to, kdo je vsilil tega direktorja, je bil ta v ponedeljek razrešen. Odpovedni rok je tri mesece, že v naslednjih dneh pa bo sklicana nova izredna skupščina in na njej bo imenovan nov vršilec dolžnosti oziroma bo pripravljen razpis za novega direktorja,« je pojasnil Stevanović in dodal: »Dokler sem predsednik skupščine Komunale, bo ta delovala pošteno. Ko me ne bo, saj ste sprejeli odlok in boste župani to obvladovali, se bo pač zgodilo, kar se mora. Če kdo misli, da zadeva glede razrešitve direktorja ni bila pravno regularna, naj gre na sodišče. Vendar dvomim, da si kdo to upa.«

Kar nekaj svetnikov se je nato strinjalo, da razmere v Komunali Kranj občini niso v ponos, da so vprašljive kadrovske menjave v javnem podjetju, da dvomijo o razpisih, in predlagali revizijo poslovanja. Govorili so tudi o cenah storitev in se spraševali o kvaliteti storitve.

Direktor Matjaž Berčon je nato pojasnil razmere v podjetju, ki so se še zaostrile po ponedeljkovem javnem shodu delavcev Komunale Kranj, ki so zahtevali predvsem višje plače, nato pa so ta teden napovedali tudi stavko, ki naj bi potekala 6. marca. Kot je povedal, je prepričan, da se bo z delavci, ki imajo res slabe plače, moč dogovoriti in da stavke ne bo. Skrbi pa ga problematika kopičenja odpadkov, zlasti plastike iz rumenih zabojnikov.

Ob koncu več kot dve uri trajajoče razprave so svetniki sprejeli sklepa, da so se seznanili s stanjem in obravnavo aktualnih razmer v javnem podjetju Komunala Kranj in da je predstavnik Mestne občine Kranj v skupščini Komunale Kranj mestnemu svetu posredoval informacijo, da je skupščina Komunale Kranj razrešila direktorja.

»Lahko povem, da je sedaj na potezi skupščina Komunale Kranj, skrbi pa me, ker komunala sedaj nima vodstva oziroma direktorja. To je seveda velika napaka skupščine, da ob razrešitvi sedanjega direktorja ni imenovala novega. Tukaj bo nastal velik pravni problem, v tem pa vidim največjo nevarnost, da se bo Komunali naredila škoda,« je povedal kranjski župan Matjaž Rakovec in na vprašanje, s kom se bodo nezadovoljni delavci pogajali, dodal: »V prehodnem obdobju, do uveljavitve odloka, je to stvar skupščine Komunale Kranj. Mi kot ustanovitelji imamo določene funkcije, vendar v to ne moremo posegati. Naše ugotovitve so zgolj, da komunala nima direktorja. Sklep o razrešitvi je bil vročen. Ni pa bil zakonito, tako imamo res nerodno situacijo. Za to bodo odgovarjali ljudje, ki so tak sklep sprejeli in ga tudi izvedli.«

Župan Rakovec je na včerajšnji novinarski konferenci tudi pojasnil, da bo nov odlok o organiziranju javnega podjetja Komunala Kranj v kratkem stopil v veljavo, kar pomeni, da bo v nadaljevanju del dosedanjih pristojnosti skupščine, med drugim tudi imenovanje in razrešitev direktorja, prevzel Svet ustanoviteljev oziroma župani. »Računamo, da bo odlok v Uradnem listu objavljen že ta teden oziroma jutri, 28. februarja, veljati pa naj bi začel 14. marca,« je povedal župan Rakovec.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

oblačno
vlažnost: 84 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

4/5

ponedeljek

-3/8

torek

-4/9

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 30. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

PRIREDITVE / Kranj, 1. april 2020

Predstavitev medicinskih in ortopedskih pripomočkov

RAZSTAVE / Radovljica, 2. april 2020

Mlada ilustracija 2020

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 4. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 5. julij 2020

V Romunijo

 

 
 

 

 
 
 

Okužen tudi stanovalec nakelskega doma / 16:14, 29. marec

Kaj klobasaš, kaj ima to opraviti z vlado. Pol vlade je iste kot prej, sploh pa ni Janše nihče silil v to koalicijo, Šarec je pozival na pre...

Ali je kupljen kruh varen / 06:27, 29. marec

Bojim se zaostrenih ukrepov.
Tako kot se razvija korona zadeva, kaže, bomo morali prenehat z dihanjem.

Maske v vsako gospodinjstvo v Mengšu / 09:21, 28. marec

Bravo. To pa je delo za ljudi. V naši občini smo ravno včeraj dobili občinski časopis ali županov časopis. To je verjetno tudi vse kar lahko od njega pričakujemo. Župana namreč.

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:22, 27. marec

Tole v podkrepitev govoric:

https://revijazarja.si/clanek/mnenja/5aa7e56560105/ste-za-referendum-o-rtv-nikar

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:19, 27. marec

Primož, sva že bližje. Te že vidim na desni..........................mal heca.Tole se govori:"....... da velika večina odgovornih in resnih ...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 08:55, 27. marec

Izginilo bo na stotine ur dokumentarnega programa in vsebin, ki se ukvarjajo s kulturo, mladimi, glasbo, znanostjo, zabavo, športom in bog v...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 20:48, 26. marec

Kar razloži.