Krajane Duplice skrbi, da dihajo onesnažen zrak. / Foto: Gorazd Kavčič

Kakšen zrak dihajo na Duplici

Krajani južnega dela občine Kamnik opozarjajo, da dihajo onesnažen zrak. Agencija RS za okolje v Kamniku nima svoje postaje za merjenje kakovosti zraka, kar naj bi se v prihodnje sicer spremenilo. Inšpekcijski nadzori nepravilnosti niso odkrili.

Duplica – »V pljučih kar zapeče in oči se solzijo, še posebej pozno zvečer se iz tovarniških dimnikov močno kadi,« nam pojasni zaskrbljena krajanka z Duplice, da pa v svojih opažanjih še zdaleč ni osamljena, je na februarski seji občinskega sveta opozoril tudi občinski svetnik Grega Zorman. »Pred leti smo imeli v južnem delu Kamnika velike težave z onesnaževanjem zraka, ki ga je povzročalo kurjenje biomase v kurilni napravi podjetja Tisa, v nekdanji tovarni Stol. V letih 2010 in 2011 je Inšpekcija za okolje in naravo izvajala redne nadzore delovanja te družbe, vrstili so se protesti krajanov, v naslednjih letih se je situacija umirila oziroma ni bilo več zaslediti tako vidnih sledi onesnaževanja. V zadnjih tednih pa so se na nas obrnili zaskrbljeni občani Duplice in širše okolice in nam dostavili fotografije, da se iz dimnika nekdanjega Stola ponovno vali črni dim, v zraku pa je moč zaznati tudi vonj po plastiki, gumah. Skrbi nas, da se pri kurjenju poleg biomase kurijo tudi odpadki in druge snovi, ki se v takšnih kurilnih napravah ne smejo kuriti. Črne saje so vidne na avtomobilih, oknih, obešenem perilu, terasah. Onesnažen zrak prebivalci vdihavajo, onesnažen zrak pride v organizem tudi preko zelenjave, ki uspeva na bližnjih vrtovih, onesnaženost se lahko kopiči v prsti. O težavah z onesnaženim zrakom poročajo tudi občani iz okolice Livarne Titan, ki opažajo drobne kovinske delce ter droben črn prah na terasah, okenskih policah, avtomobilih ...« pravi Zorman in daje pobudo, da bi v občini imeli stalno postajo za merjenje kakovosti zraka.

Kot je pojasnila Mihaela Brnot Veternik iz občinske uprave, so s stanjem seznanjeni, a konkretnih podatkov nimajo, saj tega, kakšen zrak dihajo na Duplici, ne vedno niti na Arsu. Merilne postaje v Kamniku namreč nimajo, z mobilno enoto pa so v Kamniku zrak nazadnje merili pred petnajstimi leti. Poleg teh meritev so v letih 2005, 2006, 2007 in 2009 izvedli še nekaj kratkotrajnih meritev dušikovega dioksida in benzena z difuzivnimi vzorčevalniki na lokaciji Steletove, Livarske in Kovinarske ceste v Kamniku. Rezultati so javno dostopni na atlasu okolja. »Državno merilno mrežo za spremljanje kakovosti zunanjega zraka trenutno sestavlja 23 merilnih mest po Sloveniji. Obstoječa merilna mreža zagotavlja osnovne podatke o kakovosti zraka v Sloveniji in zadostuje zahtevam evropske zakonodaje. Na Arso se zavedamo, da je poleg teh lokacij v Sloveniji še mnogo mest, kjer se soočajo s prekomerno onesnaženostjo zraka, ampak meritev žal ne moremo izvajati povsod. Radi bi poudarili, da meritve kakovosti zraka še ne pomenijo njegovega izboljšanja,« pojasnjujejo na Arso, kjer pa imajo vseeno tudi spodbudno informacijo. Mrežo stalnih merilnih mest za spremljanje onesnaženosti zunanjega zraka bodo v okviru nove finančne perspektive za obdobje 2021–2027 namreč nadgradili, kot novo lokacijo pa so prepoznali tudi mesto Kamnik. Počakati je treba le, da bo projekt odobren.

Kakšne pa so ugotovitve inšpekcijskih služb? Inšpektorat RS za okolje in prostor je v lanskem letu na območju Kamnika opravil štiri nadzore, povezane z morebitno onesnaženostjo zraka, in sicer v podjetjih Tisa, Livarna Titan, Prašno barvanje in eloksiranje – Martin Ambrož s. p. in družbi Euronep Eko iz Šmarce. Kot so nam pojasnili, nikjer niso zaznali preseganj mejnih vrednosti, določenih z Uredbo o emisiji snovi v zrak iz nepremičnih virov onesnaževanja, in da vsa omenjena podjetja delujejo skladno z okoljevarstvenimi dovoljenji.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

zmerno oblačno
vlažnost: 91 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

8/20

ponedeljek

8/19

torek

7/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 21:55, 21. maj

Partizanska bolnica? Jaz bi vam svetoval, da vsi ki so bili v vojni, priznajo svoje zločine, potem pa lahko govorimo o spravi, največ Sloven...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:39, 21. maj

Drugače takim ljudem ne boste prišli do živela.

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:37, 21. maj

A ste že gdaj slišal za Video nadzor,obstajajo Video kamere ki reagirali na premik in snemajo tudi v temi, mislim da bi se izplačalo że v einem tedna.

Bo zdaj spet vse po starem? / 13:36, 20. maj

Res, to da se otroci ne smejo igrati na igralih (tudi v vrtcih) je bedarija. Nekateri ukrepi NIJZ-ja so res birokratska neumnost, ki s strok...

Umrla je dr. Aleksandra Kornhauser Frazer / 11:51, 20. maj

To so Slovenci(ke), na katere smo lahko iskreno ponosni! Počivajte v miru, cenjena Gospa!

Bo zdaj spet vse po starem? / 11:46, 20. maj

Septembra prihaja nova verzija Covid-20 in Covid-20 Pro!

Ena oseba pozitivna, znova brez umrlih / 08:15, 20. maj

Hmm, poročilo NIJZ -ja pravi, da je bilo stanje včeraj : 21 aktivno okuženih od tega 24 v bolnišnici !??
Torej so 3 je preveč al kako?