Vodja oddelka za upravne notranje zadeve Jana Grden Rutar in načelnik Upravne enote Kamnik Mihael Novak

Kadrovske težave

Na Upravni enoti Kamnik je trenutno zaposlenih osem delavcev manj kot pred leti, ti pa ob največjih obremenitvah delujejo že na robu svojih zmogljivosti. A dobiti ustrezen kader je vedno težje.

Kamnik – Na Upravni enoti Kamnik, ki pokriva območje občin Kamnik in Komenda ali skupno več kot 38.300 prebivalcev, se s kadrovskimi težavami soočajo že nekaj let, in čeprav v tem med slovenskimi upravnimi enotami niso izjema, težave s kadrom počasi že vplivajo tudi na opravljeno delo. To je bilo v lanskem letu sicer še v celoti opravljeno tako, kot so si zadali, opozarja načelnik Upravne enote Kamnik Mihael Novak.

»V preteklem letu smo se soočali s precejšnjo bolniško odsotnostjo, saj so bile tri javne uslužbenke odsotne več kot dva meseca in ena javna uslužbenka celo leto. Tudi svetovalke na porodniškem dopustu v drugi polovici leta nismo nadomeščali. Z dobro organizacijo dela in z veliko mero prilagajanja ter prožnosti nam je, kljub okrnjeni kadrovski zasedbi, s sodelovanjem, razumevanjem in veliko zavzetostjo vseh zaposlenih uspelo izvesti vse načrtovane in nenačrtovane naloge, čeprav ob največjih obremenitvah že na robu zmogljivosti zaposlenih. Tre­nutno je v upravni enoti trideset zaposlenih za nedoločen čas in poteka postopek javnega natečaja za zasedbo delovnega mesta svetovalec, ki je postalo prosto po odhodu javne uslužbenke iz upravne enote v novembru. Zaradi dolgoletnega varčevanja v državni upravi in omejitev nadomeščanj odhodov zaposlenih je za zagotavljanje kontinuitete dela nujno potrebna pospešitev procesa pomlajevanja kadrovske sestave upravne enote. Ugotavljamo pa, da je v trenutnih razmerah pomanjkanja ponudbe na trgu delovne sile in precejšnjih potreb gospodarstva ustrezen ter kakovosten kader za delo na upravni enoti vedno težje pridobiti,« pravi Novak in dodaja, da je povprečna starost zaposlenih že 48 let.

Kljub omenjenim težavam so imeli v lanskem letu znova več dela kot leta poprej. Obravnavali so 16.244 upravnih zadev ali 11,4 odstotka več kot leta 2018, nerešenih pa je ostalo 1,8 odstotka zadev, kar je krepko pod slovenskim povprečjem. Za dobrih 36 odstotkov se je povečalo število zadev, povezanih s tujci. Na območju UE Kamnik je stalno oziroma začasno prijavljenih 3018 tujcev, največ tujcev je državljanov Bosne in Hercegovine, sledijo pa državljani Kosova. Največ je bilo izdanih enotnih dovoljenj za prebivanje in delo (1076), in sicer kar za 62 odstotkov več kot v preteklem letu, ter dovoljenj za začasno prebivanje tujca, kar predstavlja 11,2 odstotka več kot v preteklem letu. V reševanje so prejeli tudi 51 vlog za sprejem v državljanstvo Republike Slovenije; ugodili so 44 prošnjam. Izvedli so tudi več postopkov preverjanja resničnosti prijave tujcev, saj na območju UE Kamnik delujejo zaposlitvene agencije, ki nastopajo kot posredniki tuje delovne sile. V teh primerih gre večinoma za fiktivne prijave prebivališč, saj se v mnogih primerih tujci nadalje zaposlujejo v tujini in jim naše ozemlje predstavlja zgolj tranzit do naslednje destinacije.

Kadrovske težave so še najbolj občutili v oddelku za okolje in prostor, saj so leto končali z 82 nerešenimi zadevami.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

zmerno oblačno
vlažnost: 91 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

8/20

ponedeljek

8/19

torek

7/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 21:55, 21. maj

Partizanska bolnica? Jaz bi vam svetoval, da vsi ki so bili v vojni, priznajo svoje zločine, potem pa lahko govorimo o spravi, največ Sloven...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:39, 21. maj

Drugače takim ljudem ne boste prišli do živela.

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:37, 21. maj

A ste že gdaj slišal za Video nadzor,obstajajo Video kamere ki reagirali na premik in snemajo tudi v temi, mislim da bi se izplačalo że v einem tedna.

Bo zdaj spet vse po starem? / 13:36, 20. maj

Res, to da se otroci ne smejo igrati na igralih (tudi v vrtcih) je bedarija. Nekateri ukrepi NIJZ-ja so res birokratska neumnost, ki s strok...

Umrla je dr. Aleksandra Kornhauser Frazer / 11:51, 20. maj

To so Slovenci(ke), na katere smo lahko iskreno ponosni! Počivajte v miru, cenjena Gospa!

Bo zdaj spet vse po starem? / 11:46, 20. maj

Septembra prihaja nova verzija Covid-20 in Covid-20 Pro!

Ena oseba pozitivna, znova brez umrlih / 08:15, 20. maj

Hmm, poročilo NIJZ -ja pravi, da je bilo stanje včeraj : 21 aktivno okuženih od tega 24 v bolnišnici !??
Torej so 3 je preveč al kako?