V neposredni bližini predora Karavanke, kjer je za zdaj še skladišče hlodovine, bodo v kratkem uredili kamp za delavce, ki bodo gradili drugo cev. / Foto: Gorazd Kavčič

Začetek gradnje druge cevi

Turško podjetje Cengiz Insaat je bilo že uvedeno v delo, s čimer se uradno začenja gradnja vzhodne cevi predora Karavanke. Dela naj bi po pogodbi trajala pet let in dva meseca. V neposredni bližini predora Karavanke bodo uredili kamp za delavce.

Na podoben način, le da v barakah, so v bližini predora bivali delavci že v času gradnje prve predorske cevi. Gradnja te je traja med letoma 1986 in 1991, stala pa je 160 milijonov današnjih evrov. Zanimivo je, da je bil predor sprva načrtovan kot dvocevni, a je bila nato zaradi premajhne gostote prometa zgrajena samo ena cev ...

Jesenice – Gradnja druge cevi predora Karavanke se začenja. Dars je izbranega izvajalca Cengiz Insaat že uvedel v delo, s čimer je tudi uradno začel teči 62-mesečni pogodbeni rok graditve. Pogodbena vrednost znaša 120,2 milijona evrov z DDV. Cengiz je pravočasno predložil tudi bančno garancijo, ki znaša deset odstotkov, torej 12 milijonov evrov, so pojasnili na Darsu. Najprej bodo stekla pripravljalna dela, potem dela na predvkopu, čemur bo sledil sam izkop predora.

Ob tem na Hrušici potekajo tudi povsem praktične priprave na začetek gradnje. Cengiz ureja vse potrebno, da bo na zemljišču v neposredni bližini predora postavil kamp za delavce, ki bodo gradili drugo cev. Gre za zemljišče, ki je v lasti Agrarne skupnosti (AS) Dovje - Mojstrana, na njem pa ima GG Bled deponijo lesa. Kot je dejal direktor GG Bled Marko Matjašič, imajo zemljišče v najemu do konca leta 2022. »V sodelovanju med GG Bled, AS Dovje Mojstrana in Občino Jesenice smo za skladiščenje hlodovine poiskali novo površino, ki je v lasti občine in nam jo je pripravljena oddati v najem do konca 2022,« je pojasnil Matjašič. Na Občini Jesenice so to potrdili, objavljena je namera o sklenitvi neposredne pogodbe za najem občinskega zemljišča v bližini za začasno skladiščenje lesa. GG Bled naj bi tja prepeljal hlodovino, s tem pa se bo izpraznil prostor za potrebe kampa za Cengiz v neposredni bližini predora. Predsednik AS Dovje - Mojstrana Slavko Rabič je povedal, da gre skupaj za okrog hektar veliko zemljišče (del ga je v lasti Občine Kranjska Gora), ki ga bo turško podjetje vzelo v najem za pet let oziroma čas gradnje predora. Rabič je dejal, da so dosedanje izkušnje z vodstvom turškega podjetja dobre, so zelo komunikativni, kamp pa želijo postaviti čim prej. »Bi ga že začeli postavljati, če tam ne bi bilo lesa,« je dejal Rabič.

In kako naj bi kamp za delavce sploh izgledal? Podoben kamp je Cengiz postavil nad Zenico v Bosni v času gradnje avtoceste. Kamp so si lani ogledali novinarji POP TV, in kot so poročali, so delavci bivali v sobah s po šestimi ležišči, imeli so skupne sanitarije, po tri tople obroke na dan so jim pripravljali v kuhinji in stregli v jedilnici. Delavci so bili na gradbišču po tri mesece, zatem so odšli za deset dni domov; na teden naj bi bili opravili 40 ur dela. Del kampa je bila tudi manjša molilnica. Takrat so v turškem podjetju povedali, da naj bi takšen bivanjski kompleks postavili tudi na Karavankah.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

zmerno oblačno
vlažnost: 39 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-6/16

petek

1/15

sobota

-1/16

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 13:30, 3. april

Kritika svetnika iz stranke SD. Brez komentarja.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 11:15, 3. april

Primož, če se bo zgodilo to, kar je predstavljeno v videu, noben, še tako odličen zapis ne bo pomagal:

https://www.youtube.com/watch?v=cd21tmvCP0o

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 10:04, 3. april

Odličen zapis, bravo !

Domovi za starejše žarišča okužb / 10:02, 3. april

Zakaj se jih ne loči in osami po domovih? Se jih preseli v prazne hotele? Malomarnost, da ji ni para ! Celo dvomim že v to, da so tako nesposobni..

Virus ustavil gradnjo druge cevi / 09:59, 3. april

Zna se zgodit to kar napoveduje župan Račič, če ne zaženemo gospodarstva bo tale covid-19 navaden pichkin dim v primerjavi s tem kar sledi.....

Večja zbiranja in igranje nogometa v Završnici / 17:18, 2. april

Jeseničanom težko razložiš kaj je karantena.

Bitka s covidom-19 se bije v domovih za starejše / 09:20, 1. april

Stanovalce domov naj naselijo v prazne hotele kar naj plača država. Tako bodo uvedli manjšo koncetracijo ljudi in pomagali SLO turizmu.