O kaznovanju v šoli – 4. del

Za boljšo šolo (63)

Šole skušajo doseči primerno vedenje učencev s številnimi preventivnimi vzgojnimi dejavnostmi, med katere sodijo tudi šolska pravila in hišni red. Govorili smo o tem, koliko časa učitelji porabijo za to, da otroke naučijo vsaj poslušati navodila, kaj šele upoštevati. Kršitev je veliko, mogoče tudi zato, ker kazni niso primerne in dovolj učinkovite. Vsi se strinjamo, da fizičnih kazni ne smemo več uporabljati, hkrati pa ne vemo, kako doseči enak učinek npr. v primeru, ko otrok nesramno in žaljivo jezika učitelju. Kako neprimerno vedenje čim prej ustaviti?

Učenci sami ugotavljajo, da so učitelji vedno bolj nemočni. Na enem od šolskih parlamentov so predlagali, naj se za kršitelje šolskega reda uvede družbeno koristno delo. V nekaterih šolah so kot vzgojni ukrep uvedli t. i. restitucijo, kar pomeni povračilo škode. Restitucija je samostojen ukrep v primeru, ko z njo dosežemo svoj namen, to je spremembo otrokovega vedenja. Takrat kazen ni več potrebna. Učitelj učenca skozi pogovor pripelje do spoznanja, kaj je storil narobe in kako bo škodo, psihično, socialno ali materialno, oškodovanemu povrnil. Otrok mora sam ali ob pomoči učitelja, kadar se ne zaveda svoje napake, poiskati način poravnave škode in oškodovanec se mora s tem strinjati.

Najlažje je povrniti materialno škodo, težje je poiskati način, kako popraviti škodo, ki jo je učenec povzročil sošolcem z motenjem pouka ali žaljivim vedenjem. V primeru motenja pouka se z učencem lahko dogovorimo, da bo sam vodil uro pouka in učencem razlagal učno snov. Da bo na lastni koži doživel, koliko truda je treba vložiti v pripravo ene učne ure in kako težko je doseči pozornost učencev. V primeru, da je učenec izvajal nad sošolci verbalno ali psihično nasilje, je veliko težje najti način, kako se oddolžiti prizadetemu učencu. Ni dovolj, da se opraviči, za sošolca je treba tudi kaj prijaznega storiti, npr. mu pomagati pri domači nalogi ali kakšnem hišnem opravilu, da ga povabiti v kino, se ponuditi, da ga zagovarjaš in braniš pred nasilneži … Skratka, povračilo škode mora biti smiselno in vezano na storjeno dejanje.

Restitucija bi bila neustrezna, če bi žaljivega učenca za kazen poslali pometat šolsko dvorišče. Takšen ukrep bi bil smiseln v primeru, ko nekdo namenoma odmetava smeti po šoli. Delo ne sme postati kazen. Nekateri učenci restitucijo odločno odklanjajo, raje dobijo pisni opomin, ki mu obvezno sledi pogovor s starši. Odgovornost tako preložijo na druge, saj se s prekrškom namesto njih ukvarjajo učitelji in starši.

Učitelji imajo zaradi kaznovanja veliko administrativnih opravil in starši morajo najti čas, da pridejo v šolo. Srečanje in pogovor z oškodovancem namreč nista prijetna, saj vzbujata nelagodje in občutek krivde. Tudi priznanje, da s svojim nesprejemljivim obnašanjem delaš težave drugim, ni enostavno. Izvajanje restitucije, ki je verjetno najbolj smiselna in koristna oblika obravnavanja neprimernega vedenja, je za šolo izredno zahteven proces. Terja veliko pogovarjanja z učenci in spremljanja izvajanja dogovorov. Restitucija velja za pozitivno vzgojno metodo, saj otroke usposablja, da sami rešujejo probleme, ki so jih povzročili s svojim ravnanjem. Restitucija je vzgoja za vrednote in lastno odgovornost. Uspešna je takrat, ko jo poleg strokovnih delavcev podpirajo tudi drugi zaposleni in sodelujejo pri njenem izvajanju.

Oddaj svoj komentar

Kranj 6°

oblačno
vlažnost: 71 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

4/5

ponedeljek

-3/8

torek

-4/9

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 30. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

PRIREDITVE / Kranj, 1. april 2020

Predstavitev medicinskih in ortopedskih pripomočkov

RAZSTAVE / Radovljica, 2. april 2020

Mlada ilustracija 2020

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 4. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 5. julij 2020

V Romunijo

 

 
 

 

 
 
 

Okužen tudi stanovalec nakelskega doma / 16:14, 29. marec

Kaj klobasaš, kaj ima to opraviti z vlado. Pol vlade je iste kot prej, sploh pa ni Janše nihče silil v to koalicijo, Šarec je pozival na pre...

Ali je kupljen kruh varen / 06:27, 29. marec

Bojim se zaostrenih ukrepov.
Tako kot se razvija korona zadeva, kaže, bomo morali prenehat z dihanjem.

Maske v vsako gospodinjstvo v Mengšu / 09:21, 28. marec

Bravo. To pa je delo za ljudi. V naši občini smo ravno včeraj dobili občinski časopis ali županov časopis. To je verjetno tudi vse kar lahko od njega pričakujemo. Župana namreč.

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:22, 27. marec

Tole v podkrepitev govoric:

https://revijazarja.si/clanek/mnenja/5aa7e56560105/ste-za-referendum-o-rtv-nikar

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:19, 27. marec

Primož, sva že bližje. Te že vidim na desni..........................mal heca.Tole se govori:"....... da velika večina odgovornih in resnih ...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 08:55, 27. marec

Izginilo bo na stotine ur dokumentarnega programa in vsebin, ki se ukvarjajo s kulturo, mladimi, glasbo, znanostjo, zabavo, športom in bog v...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 20:48, 26. marec

Kar razloži.