Še to pomlad bo zaključena prva faza preureditve kopališča v Radovljici, to je izgradnje nove strojnice z elektroenergetskimi napravami za potrebe sedanjega in prihodnjega kompleksa, je pojasnil župan Ciril Globočnik. / Foto: Tina Dokl

Predstavili največje projekte

Začeli bodo gradnjo cestne in komunalne infrastrukture, vezane na nadgradnjo železniške proge, uredili kolesarsko povezavo med Lescami in Radovljico ter zaključili energetsko sanacijo šole v Lipnici, nadaljuje se tudi rekonstrukcija kopališča v Radovljici.

Radovljica – Radovljiški župan Ciril Globočnik in direktorica občinske uprave Alenka Langus sta v sredo na novinarski konferenci predstavila aktualne občinske naložbe, programe in projekte za letošnje leto. Med večjimi investicijami sta poudarila gradnjo kolesarske povezave med Radovljico in Lescami, izgradnjo cestne in komunalne infrastrukture ob nadgradnji železniške proge na odseku Podnart–Lesce, energetsko sanacijo Osnovne šole Staneta Žagarja Lipnica, prvo fazo rekonstrukcije kompleksa kopališča v Radovljici in izgradnjo kanalizacije na Spodnjem Lancovem.

Navezava na nadgradnjo železnice

Med najzahtevnejšimi bo zagotovo projekt, vezan na nadgradnjo železniške proge. Občina je s Slovenskimi železnicami in Direkcijo za infrastrukturo že uskladila glavne skupne posege na trasi, je pojasnil župan Globočnik. To so ukinitev vseh štirih nivojskih prehodov na območju radovljiške občine, označenih samo z Andrejevim križem (dva na območju Podnarta in dva na območju Zaloš), izgradnja novih podvozov za promet osebnih vozil, tovorni in peš promet v Podnartu in Zalošah, novogradnja nadvoza čez železniško progo na Cesti svobode pri železniškem postajališču v Radovljici z utrditvijo brežine, ureditev podhoda za pešce in kolesarje na območju Poljske poti v Radovljici ter ureditev pasov za kolesarje in pešce skozi železniški nadvoz ob regionalni cesti v Lescah. Ob tem bodo uredili še regionalno cesto skozi Podnart, ob kateri bo sočasno zgrajen pločnik. Občina bo do dveh stavb ob sedanjem nivojskem prehodu zagotovila nadomestni cestni priključek, ki je predviden preko novega premostitvenega objekta čez potok Lipnica, ter nove ceste in podvoza pod železniško progo na območju Podnarta, so še pojasnili.

Iz občinske blagajne skoraj milijon

Poleg tega bodo obnovili peronsko infrastrukturo na železniških postajališčih Otoče, Globoko in Radovljica, za nov podvoz v Lescah in ukinitev obstoječega nivojskega prehoda na Alpski cesti ter za ureditev podhoda za pešce in kolesarje za dostop na perone železniške postaje v Lescah pa bodo izdelane strokovne podlage, je še pojasnil župan.

Za izgradnjo cestne in komunalne infrastrukture, ki se navezuje na investicije Slovenskih železnic in Direkcije RS za infrastrukturo, je v občinskem proračunu za letošnje leto 2020 predvidenih 472.500 evrov, v načrtu razvojnih programov za prihodnje leto pa še 520 tisoč evrov.

Kolesarska povezava in pločnik

Na projekt je delno vezana tudi Gradnja kolesarske povezave med Radovljico in Lescami, natančneje med upravnim središčem Radovljice in železniško postajo v Lescah. Investicija zajema obojestranske ločene kolesarske steze in pločnika ob regionalni cesti med krožiščem z Gorenjsko cesto in krožiščem z Boštjanovo ulico ter ureditev obojestranskega pomožnega kolesarskega pasu in pločnika na Železniški ulici v Lescah. Že za jeseni je načrtovana izvedba dveh prebojev za ločeno vodenje pešcev in kolesarjev skozi železniški nadvoz pri Mercatorjevem nakupovalnem centru v Lescah. Poleg kolesarske infrastrukture in pločnikov projekt zajema tudi obnovo cest, komunalne opreme in vodov ter cestne razsvetljave.

Pričakovani stroški izvedbe kolesarske povezave znašajo približno 2,3 milijona evrov, od tega bo iz Evropskega sklada za regionalni razvoj financiranih 1,4 milijona evrov. Pred oddajo vloge za sofinanciranje mora občina pridobiti še eno zemljišče, za katero ji doslej ni uspelo doseči dogovora o odkupu, zato bo treba izvesti postopek razlastitve, in revizijo projekta s strani Slovenskih železnic, so še pojasnili na radovljiški občini.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

jasno
vlažnost: 55 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-3/19

torek

-3/20

sreda

-2/22

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

OBVESTILA / Jesenice, 7. april 2020

Gornjesavski muzej Jesenice vabi

OBVESTILA / Kranj, 7. april 2020

V Moravske Toplice četrtega oktobra

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Hvala vsem, ki nesebično pomagate / 11:47, 6. april

Ostanite pozitivni še naprej in vse bo OK, vse naše sanje se lahko uresničijo, če imamo dovolj poguma, da jim sledimo! Naj vas vedno in povsod spremlja sreča, lp.

Kako graditi malo hidroelektrarno / 15:27, 5. april

Kakšno je stanje na tem področju sedaj 2020? So bile kakšne spremembe?Bi lahko kakšen raziskovalni novinar vzel gradnjo malih hidro elektrar...

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.

Življenje v domači občini / 13:45, 4. april

Omejitev gibanja v domači občini je super, končno mav gmaha pred žabarji !

Življenje v domači občini / 12:12, 4. april

Bravo!
Treba se je prilagajat ( biti discipliniran) in ohranit optimizem.
Gospa Jasna, super !

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 09:07, 4. april

Zelo vas peče, ker vi niste na oblasti. Še bolj vas pa peče, ker trenutna vlada dobro obvladuje situacijo. Zato ji je treba metati polena pod noge.