Pogrešano petletnico so policisti po dobri uri našli na njenem domu na Trsteniku. / Foto: Simon Šubic

Izginulo deklico našli doma

Med sprehodom skupine otrok iz Vrtca Ježek na Trsteniku v bližnji gozd je v sredo izginila petletna deklica. Po dobri uri so jo živo in zdravo našli na njenem domu.

Trstenik – Na Trsteniku je v sredo nastal preplah zaradi pogrešane petletne deklice. Pogrešili so jo ob 11.20 med sprehodom vrtčevske skupine od tamkajšnjega vrtca Ježek do gozda na robu vasi. Hitro je stekla iskalna akcija, v kateri je sodelovalo trideset policistov, aktivirali pa so tudi več kot sto prostovoljcev, katerih pomoč pa k sreči ni bila potrebna, saj so deklico po eni uri nepoškodovano našli na njenem domu, ki se nahaja ob poti, po kateri je šla skupina šestnajstih otrok v spremstvu dveh vzgojiteljic.

Po besedah komandirja Policijske postaje Kranj Matjaža Završnika so bili o pogrešani deklici obveščeni manj kot pet minut po njenem izginotju. Vrtčevske otroke v spremstvu vzgojiteljic je približno 1500 metrov dolga pot vodila od vrtca, kjer so se prešteli, mimo doma pogrešanega otroka do travnika pred vstopom v gozd, kjer so se ponovno prešteli in ugotovili, da eden izmed otrok manjka. O dogodku so takoj obvestili starše in policijo. Ugotovili so tudi, da deklice ni doma, zato so stekli prvi nujni ukrepi za njeno izsleditev. Na kraj so napotili okoli trideset policistov, aktivirani so bili tudi policijski helikopter, vodniki policijskih psov, brezpilotni letalniki s termovizijo in več kot sto prostovoljcev, ki poznajo dejavnost iskanja pogrešanih oseb.

Policisti so takoj začeli pregledovati teren, ki je travnat in gozdnat. Preverili so tudi stanovanjsko hišo, v kateri živi deklica, vendar je v njej ni bilo. Med iskanjem so policisti in svojci v hišo kasneje vstopili še enkrat, da bi pridobili oblačila otroka, ki bi jih uporabili za iskanje s psi. Takrat, bilo je okoli 12.30, so v hiši opazili njeno bundo, naposled pa so našli še deklico. Večkraten pregled lokacij je pri iskanju otrok, starejših in dementnih oseb običajen, poudarjajo na policiji.

Okoliščine kažejo, da je deklica v hišo neopazno vstopila skozi zadnja vrata hiše, ki so jih starši pustili odprta, pojasnjuje policija, ob tem pa so zanikali nekatere trditve, da je bil otrok ves čas doma in so ga tam pozabili starši. Podatka, kje se je zadrževala deklica v času iskanja, policisti še nimajo. Z njo so že opravili prvi razgovor in posebnosti niso ugotovili, ker pa je bil otrok v stresu in šoku, so aktivnosti za ugotovitev vseh okoliščin preložili za nekaj dni. Po do sedaj preverjenih podatkih pogrešitev najdene deklice ni povezana s kaznivim dejanjem, bodo pa policisti z ugotovitvami seznanili pristojno ministrstvo za izobraževanje.

Na Policijski upravi Kranj se zahvaljujejo vsem, ki so bili kakorkoli angažirani za iskanje. »Odziv služb in posameznikov je bil izjemen, zato je bilo v fazi hitrega prihoda na kraj in aktiviranja še dodatnih sto in več ljudi,« so pojasnili.

Med prostovoljci, ki so sodelovali v iskalni akciji, je bil tudi vodja območne enote pri Kinološki zvezi Slovenije za iskanje pogrešanih oseb Darko Turk, ki je bil vesel, da so deklico hitro našli, saj so gozdovi na tem območju precej obširni in bi se lahko iskanje precej zavleklo. Na vprašanje, kako se je kaj takega zgodilo, je Turk ocenil, da mali otroci razmišljajo drugače od odraslih in jim lahko nenadoma nekaj šine v glavo in to storijo.

Pomočnica ravnateljice Kranjskih vrtcev Irena Fabian je po najdbi deklice povedala, da so njeno izginotje hitro zaznali in takoj poklicali ustrezne institucije, tako da je iskalna akcija stekla zelo hitro. Podrobnosti dogodka sicer še preiskujejo, je dodala Fabianova, ki ne pomni, da bi v Kranjskih vrtcih v preteklosti že prišlo do podobnega dogodka.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

jasno
vlažnost: 26 %
veter: V, hitrost: 29 km/h

-1/18

nedelja

-2/18

ponedeljek

-3/19

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.

Življenje v domači občini / 13:45, 4. april

Omejitev gibanja v domači občini je super, končno mav gmaha pred žabarji !

Življenje v domači občini / 12:12, 4. april

Bravo!
Treba se je prilagajat ( biti discipliniran) in ohranit optimizem.
Gospa Jasna, super !

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 09:07, 4. april

Zelo vas peče, ker vi niste na oblasti. Še bolj vas pa peče, ker trenutna vlada dobro obvladuje situacijo. Zato ji je treba metati polena pod noge.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 13:30, 3. april

Kritika svetnika iz stranke SD. Brez komentarja.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 11:15, 3. april

Primož, če se bo zgodilo to, kar je predstavljeno v videu, noben, še tako odličen zapis ne bo pomagal:

https://www.youtube.com/watch?v=cd21tmvCP0o