Strožji prometni režim

V Bohinju se zavedajo izzivov, ki jih prinaša povečevanje števila obiskovalcev in še zlasti vse več prometa, predvsem poleti. Plačevanje parkirnine razen pri Danici vse leto, višje globe za kršitelje.

Bohinj – V Bohinju si že dlje časa prizadevajo, da bi čim več avtomobilov spravili stran od jezerske sklede in obiskovalcem omogočili obisk Bohinja z javnimi prevoznimi sredstvi. Bohinjski občinski svet je v skladu s temi prizadevanji že na prvi letošnji seji sprejel nov odlok o prometnem režimu, s katerim vzpostavljajo temeljne smernice za oblikovanje prometnega režima – ne le na območju Bohinjskega jezera, temveč na celotnem območju občine.

Sicer pa je eden od instrumentov za urejanje stanja tudi sistem parkirnin, ki jih v Bohinju postopno zvišujejo: tako so že lani poleti na parkiriščih neposredno ob obali jezera zvišali parkirnino, s čimer so obiskovalce želeli spodbuditi k uporabi drugih prevoznih sredstev namesto osebnih avtomobilov ter parkiranju čim dlje proč od jezera.

Ponekod je bilo doslej ob manj obremenjenih delih leta parkiranje brezplačno, zdaj pa bo pozimi za uro treba plačati pol evra, spomladi in jeseni pred poletno turistično sezono in po njej, pa tako kot lani evro in pol. Na dodatnem parkirišču Labora v Ribčevem Lazu, kjer je bilo doslej možno zgolj celodnevno parkiranje, je po novem možnost poldnevnega parkiranja po polovični ceni, to je sedem evrov.

Pri Danici tako kot doslej

Načrtovano je bilo tudi povišanje cene celodnevnega parkiranja pri Danici v Bohinjski Bistrici, ki naj bi se podvojila in sredi poletja znašala štiri evre, zunaj sezone pa dva, a so svetniki na zadnji seji odločili, da režim na tem parkirišču ostaja enak kot doslej, kar pomeni, da je od septembra do konca junija parkiranje tam brezplačno. Popolnoma brezplačno vse leto ostaja parkiranje na parkirišču Kobla v Bohinjski Bistrici. Uporaba gozdne ceste Stara Fužina–Voje–Vogar–planina Blato še vedno stane 12 evrov na dan. Z vseh oddaljenih parkirišč bodo tudi letošnje poletje v Bohinju uredili javne prevoze, njihova uporaba pa bo všteta v parkirnino.

Novi odlok o prometnem režimu v Bohinju predvideva tudi kazni za kršitelje. Najvišja zagrožena globa je dvesto evrov, grozi pa voznikom, ki bodo z vozili na motorni pogon uporabljali vaške, poljske in gozdne poti ter prostore okrog parkirišč ali tam parkirali oziroma vozilo pustili na javnih zelenih površinah, kmetijskih zemljiščih, gozdnih površinah ter na dostopnih gozdnih in poljskih poteh. Globa 80 evrov čaka vse, ki bodo parkirali na parkirišču z omejenim časom parkiranja, a ne bodo označili časa svojega parkiranja s parkirno uro.

Vse več obiskovalcev tudi pozimi

Svetnik Bojan Traven je ob tem na seji sveta opozoril, da se povečuje število obiskovalcev in s tem prometna obremenitev Bohinja tudi pozimi, direktor občinske uprave Miro Sodja pa je svetnike seznanil s prizadevanji za zaporo ceste proti Savici, kjer so v poletni sezoni v zadnjem obdobju beležili izjemne prometne obremenitve. »Vsako leto naredimo vsaj nekaj za to, da zmanjšamo pritisk na Bohinjsko jezero – in večina je te ukrepe dobro sprejela. Pritožb je malo, ljudje so predvsem zelo zadovoljni, da smo jim omogočili alternativo s ''shuttle'' prevozi,« je na seji svetnikom še povedal direktor.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

jasno
vlažnost: 81 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-1/18

nedelja

-1/18

ponedeljek

-2/19

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.

Življenje v domači občini / 13:45, 4. april

Omejitev gibanja v domači občini je super, končno mav gmaha pred žabarji !

Življenje v domači občini / 12:12, 4. april

Bravo!
Treba se je prilagajat ( biti discipliniran) in ohranit optimizem.
Gospa Jasna, super !

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 09:07, 4. april

Zelo vas peče, ker vi niste na oblasti. Še bolj vas pa peče, ker trenutna vlada dobro obvladuje situacijo. Zato ji je treba metati polena pod noge.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 13:30, 3. april

Kritika svetnika iz stranke SD. Brez komentarja.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 11:15, 3. april

Primož, če se bo zgodilo to, kar je predstavljeno v videu, noben, še tako odličen zapis ne bo pomagal:

https://www.youtube.com/watch?v=cd21tmvCP0o