Za obnovo premalo denarja

Generalni sekretariat vlade tudi v ponovljenem razpisu ni izbral izvajalca gradbenih del za obnovo Hotela Brdo. Razlog: prejete ponudbe so precej višje od sredstev, ki jih ima sekretariat na voljo.

Brdo pri Kranju – Postopek izbire izvajalca za obnovo Hotela Brdo, ki mora biti dokončana do junija prihodnje leto, ko bo Slovenija prevzela predsedovanje Svetu Evropske unije, se bo še zavlekel. Generalni sekretariat vlade se je namreč v ponovljenem postopku odločil, da javnega naročila ne odda, saj vseh pet ponudb presega zagotovljena sredstva. Izvajalca bodo zdaj predvidoma poiskali s pogajanji.

Potem ko je državna revizijska komisija septembra lani razveljavila del razpisne dokumentacije v postopku za izbor izvajalca gradbenih in obrtniških del v okviru prenove Hotela Brdo, je generalni sekretariat vlade 17. oktobra lani objavil novo javno naročilo za izvedbo del za prenovo in dograditev hotela. Do roka za oddajo ponudb, ki se je iztekel 12. decembra, so prispele ponudbe gradbenih podjetij Strabag, Kolektor Koling, CGP, VG5, Makro 5 Gradnje in Riko, njihove vrednosti pa so skupaj z davkom na dodano vrednost znašale od slabih 42 milijonov evrov do skoraj 48 milijonov evrov.

Po pregledu celotne dokumentacije, pridobitvi potrdil in preverjanju navedb se je izkazalo, da vse zahtevane razpisne pogoje izpolnjujejo Strabag, Kolektor Koling, CGP, VG5 in Makro 5 Gradnje, ponudbo Rika pa so, ker ni predložil ustreznih dokumentov, kot nedopustno izločili. Ker so vse dopustne ponudbe presegale zagotovljena sredstva naročnika, je sekretariat pet ponudnikov povabil k elektronski dražbi, ki je potekala 19. februarja. Na njej so ponudniki cene svojih ponudb sicer znižali, a še vedno so bile vse predrage, zato so se v generalnem sekretariatu odločili, da javnega naročila ne oddajo. Najnižjo ponudbo je sicer podal Kolektor Koling (40,8 milijona evrov), sledili so Makro 5 Gradnje z 41,4 milijona, VG5 ter Strabag z 41,6 milijona evrov ter CGP z 42,8 milijona evrov. Generalni sekretariat vlade bo v nadaljevanju predvidoma izvedel konkurenčni postopek s pogajanji, pri čemer bo v postopek vključil vseh pet ponudnikov iz tega postopka, ki izpolnjujejo pogoje za sodelovanje, piše v objavljeni odločitvi o neoddaji javnega naročila.

Ocenjena vrednost projekta je sicer 26 milijonov evrov, vpogled v državna proračuna za 2020 in 2021 pa razkriva, da ima generalni sekretariat vlade za obnovo Hotela Brdo zagotovljenih 22,6 milijona evrov. Glede na dosedanje ponudbe, ki so za od 18 do 20 milijonov evrov dražje, je že jasno, da bodo morali v sekretariatu za uspešno oddajo naročila nujno poiskati dodatna sredstva. Z izvedbo projekta se sicer že mudi. Po terminskem planu bi morali pogodbo z izvajalcem gradbenih in obrtniških del podpisati do 1. marca, dela pa končati do 31. marca 2021.

Medtem pa obnovitvena dela na gradu Brdo, ki jih izvajata družbi Makro 5 Gradnje in Lesnina MG Oprema, potekajo tekoče. Generalni sekretariat vlade je 3. marca objavil spremembe javnega naročila zaradi dodatnih del, ki niso bila upoštevana v osnovni pogodbi, ki je bila vredna dobrih 2,38 milijona evrov, po novem pa je skupna vrednost javnega naročila 2,74 milijona evrov. Na posestvu Brdo, kjer bo v drugi polovici 2021 potekala glavnina dogodkov ob predsedovanju Slovenije Svetu EU, med drugim že izvajajo tudi posodobitev informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

zmerno oblačno
vlažnost: 91 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

8/20

ponedeljek

8/19

torek

7/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 21:55, 21. maj

Partizanska bolnica? Jaz bi vam svetoval, da vsi ki so bili v vojni, priznajo svoje zločine, potem pa lahko govorimo o spravi, največ Sloven...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:39, 21. maj

Drugače takim ljudem ne boste prišli do živela.

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:37, 21. maj

A ste že gdaj slišal za Video nadzor,obstajajo Video kamere ki reagirali na premik in snemajo tudi v temi, mislim da bi se izplačalo że v einem tedna.

Bo zdaj spet vse po starem? / 13:36, 20. maj

Res, to da se otroci ne smejo igrati na igralih (tudi v vrtcih) je bedarija. Nekateri ukrepi NIJZ-ja so res birokratska neumnost, ki s strok...

Umrla je dr. Aleksandra Kornhauser Frazer / 11:51, 20. maj

To so Slovenci(ke), na katere smo lahko iskreno ponosni! Počivajte v miru, cenjena Gospa!

Bo zdaj spet vse po starem? / 11:46, 20. maj

Septembra prihaja nova verzija Covid-20 in Covid-20 Pro!

Ena oseba pozitivna, znova brez umrlih / 08:15, 20. maj

Hmm, poročilo NIJZ -ja pravi, da je bilo stanje včeraj : 21 aktivno okuženih od tega 24 v bolnišnici !??
Torej so 3 je preveč al kako?