Glasovi izletniki pred Dvorcem Lanthieri v Vipavi

Vipava in aleksandrinke

Glasovi izletniki smo se odpravili v Vipavo, si ogledali Dvorec Lanthieri, se ustavili v Prvačini, kjer smo spoznali aleksandrinke, kosili v Vrhpolju ter z odprtimi usti občudovali mozaično umetniško delo patra Marka Ivana Rupnika.

V Vipavi nas je sprejela prijazna turistična vo­dnica Ja­na Kete. Izvedeli smo marsikaj o Dvorcu Lanthieri, ki je bil zgrajen pod vplivom beneške baročne arhitekture okrog leta 1659, grajskem parku pred njim in baročnih kipcih dečkov, ki v rokah držijo različne rekvizite. Danes so v njem ohranjene nekatere freske in poslikave, tam so prostori Univerze v Novi Gorici, zanimiva je poročna dvorana, pogled skozi okna na notranjo ali zadnjo stran stavbe pa razkriva tudi lep most. Pa tudi o reki Vipavi ter o njenih izvirih smo kakšno rekli. Poleg naštetega smo si ogledali še vinarski muzej v obokani kleti dvorca oziroma graščine, saj se ta izraz tudi uporablja, ko govorimo o pečatu, ki ga je v mestu pustila družina Lanthieri. Streljaj stran, na trgu sredi Vipave, pa stoji tudi znameniti Plečnikov spomenik padlim v narodnoosvobodilnem boju, odkrit leta 1952.

Izletniki smo pot nadaljevali v Prvačino, kjer smo si ogledali razstavo V spomin aleksandrinkam Društva za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink Prvačina. Razstava je posvečena deseti obletnici Hiše aleksandrink in prinaša pregled in izbor iz pričevanj, zgodb, fotografij, dokumentov in predmetov, zbranih v Prvačini, Renčah, Biljah, Bukovici, na Vogrskem ter v drugih krajih v Vipavski dolini in na Krasu. Razstava zaznamuje tudi skorajšnji začetek obnove Hiše aleksandrink. Zato obiskovalca vodi k temeljem za razumevanje in spoznavanje fenomena ženskega izseljevanja v Egipt ter tako postavlja izhodišča za stalno muzejsko zbirko o aleksandrinkah.

Najprej nas je sprejela Andrejka Humar, kasneje se ji je pridružil lik aleksandrinke Lojze in skupaj sta nas skozi zaigran prizor popeljali v preteklost. Izvedeli smo tudi, da so med prvo in drugo svetovno vojno v Egipt odhajale največ ženske iz Prvačine, s Krasa in Brike, po evidencah, ki so jih pridobili iz arhivov na Dunaju, pa so do prve svetovne vojne tja odhajale iz vse Slovenije. Tudi Gorenjke, predvsem iz Radovljice in njene okolice. Po prvi svetovni pa je bilo največ Primork. »Bile so varuške, dojilje. Bilo je kar hudo ... Ženske so šle, potem pa so pošiljale domov denar, da so lahko doma recimo kupili kravo, košček zemlje, hišo. So se pa te ženske vračale domov z ogromno znanja in so imele kar problem, da so se vključile nazaj v prvoten način življenja. Tam so imele lahko celo šoferja ...« razlaga Humarjeva.

Kdor je želel, si je lahko ogledal še bližnjo cerkev, potem pa se je počasi bližal čas kosila. Gorenjci pa smo se že v kleti dvorca podprli z izvrstnimi krofi, saj je bil izlet ravno na pustni torek in smo nekaj pustnih šem srečali tudi na poti.

Na kosilu smo se ustavili v Vrhpolju, potem pa smo si ogledali še notranjost župnijske cerkve sv. Primoža in Felicijana, ki jo krasi mozaična mojstrovina patra Marka Ivana Rupnika. S postavitvijo veličastnega mozaika je Rupnik pred sedmimi leti cerkvi popolnoma spremenil podobo. Posebnost cerkve pa so tudi orgle in izletniki smo imeli priložnost slišati njihov zven, saj je bila z nami Marija Jamnik iz Žabnice, ki je nanje zaigrala. S svojo pesmijo in melodijami Marija in njen soprog večkrat polepšata naše izlete.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

delno oblačno
vlažnost: 100 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

5/20

četrtek

12/18

petek

14/21

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 1. oktober 2020

Na Jelenkamen

IZLETI / Naklo, 1. oktober 2020

S kolesom do Trstenika

PRIREDITVE / Tržič, 1. oktober 2020

Fantazija v lesu

OBVESTILA / Jesenice, 1. oktober 2020

Začetek dejavnosti za otroke

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 2. oktober 2020

O rezultatih analize vode iz izvira v Zgornji Besnici

PRIREDITVE / Bled, 3. oktober 2020

Bralni krožek pisateljice Nine Kosmač

IZLETI / Kranj, 3. oktober 2020

Pohod po Notranjskem

PRIREDITVE / Bled, 3. oktober 2020

Bralni krožek na Bledu

 

 
 

 

 
 
 

V torek potrdili rekordne 203 okužbe z novim koronavirusom / 11:25, 30. september

Včeraj na RTVslo pri odmevih neka mladostna sekretarka, verjetno je Beovićeva pri frizerju...

Zapora Gradnikove ceste / 10:11, 30. september

Kot izgleda je g.Kolar zelo politično močen, da je odsegel to zaporo. Če se gre občina umirjanje prometa, naj naredi zaporo na bližnjem križ...

V nesreči niso ostali sami / 15:04, 29. september

Kaj ni absurd, da vsak v nesreči najprej rešuje dokumente? Ker VEMO, da bo dobit nove največja muka in vse poti do uradnih okencev. :( Ne...

Na šoli je zelena streha / 14:36, 29. september

Zelo skeptična sem v zvezi teh zelenih streh. In kako so zagotovili, da jim ne bo zamakalo v spodnje prostore?Od oktorbra do maja je ta stre...

V soboto potrdili 159 okužb z novim koronavirusom, umrl en bolnik s covidom-19 / 19:24, 27. september

Umrlo ni 147 bolnikov zaradi korone!!!!!!!!!!! Je pa bil virus prisoten in skrajšal agonijo!!!

Uredili lepotni center / 19:20, 27. september

Je kje objavljen cenik? Vau, kakšne storitve. Pa še svetovanje........ kupi to in to, heheh. Jaz se s tremi frendicami dobim doma. Se pob...

Preplet čipke in fotografije / 19:05, 27. september

Ena sama stara jajca! Vauu, kakšno neverjetno ustvarjanje.
No ja, vsak ima svoje veselje.