Kako je z zimsko opremo v sosednjih državah

Predvsem ne hitite z menjavo zimskih pnevmatik.

Evropske države imajo zelo različno zakonodajo glede uporabe zimskih pnevmatik, zato je dobro, da se o tem pred obiskom pozanimate. V Nemčiji, Avstriji in na Madžarskem uporaba datumsko ni omejena, pomembne so le vremenske razmere. V Italiji pogoje določajo posamezne regije. V Furlaniji - Julijski krajini je treba imeti zimske pnevmatike od 15. novembra do 15. aprila, v Benečiji (od Benetk do Brescie) pa le do 31. marca. Tudi na Hrvaškem je na določenih avtocestnih odsekih zahtevana zimska oprema od 15. novembra do 15. aprila, drugje pa le v primeru zimskih vremenskih razmer.

V Avstriji je zimska oprema obvezna med 1. novembrom in 15. aprilom. Zimske pnevmatike morajo imeti vsaj štiri milimetre profila, prav tako tudi letne pnevmatike, če jih uporabljate v kombinaciji z verigami. Te lahko namestite le, ko je na vozišču led ali strnjen sneg. V snežni brozgi ali na delno zasneženem cestišču uporaba verig ni dovoljena. V visokogorju so verige obvezne tudi na zimskih pnevmatikah (glede na signalizacijo).

V Italiji velja podobno. Zimsko opremo morate imeti med 1. novembrom in 15. aprilom, v dolini Aoste pa že od 15. oktobra. Ponekod je obdobje krajše. Nameščene morate imeti vse štiri zimske pnevmatike ali letne v kombinaciji z verigami. Na višje ležečih cestah morate v primeru večjega sneženja imeti verige tudi na zimskih pnevmatikah.

Na Hrvaškem je zimska oprema obvezna takrat kot pri nas: od 15. novembra do 15. aprila ne glede na vozne razmere in vedno v primeru sneženja. Vozilo mora biti opremljeno s štirimi zimskimi pnevmatikami ali celoletnimi z oznako M+S in profilom najmanj štiri milimetre. Velja pa to le na določenih cestah, v primeru sneženja pa je zimska oprema nujna za vse ceste.

Na Madžarskem uporaba zimske opreme datumsko ni določena. V primeru sneženja ali večje količine snega lahko uporabijo znake za obvezno uporabo verig. V teh primerih se uporaba verig zahteva že ob vstopu v državo.

Tudi v Franciji, Švici in Nemčiji obvezna uporaba zimska datumsko ni določena. V primeru sneženja morate imeti vozilo opremljeno z zimskimi pnevmatikami. Verige na zimskih pnevmatikah morate imeti, če vas na to opozarja signalizacija. V Švici lahko v primeru nesreče prisodijo odgovornost tistemu, ki vozi brez zimske opreme.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

5/7

sobota

0/6

nedelja

-2/4

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PREDAVANJA / Gorenjska, 23. januar 2021

Predavanje o klasicistični literaturi

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...

Potrdili 1698 okužb, vlada bo odločala o ukrepih / 12:48, 20. januar

Maršal twitto je twittnil .da se odpirajo tudi smučišča !
Maja ali najkasneje začetek junija hahahahaa....

Manj gneče in kršitev / 12:43, 20. januar

Logično, ker pol morosta je šlo itak že v petek popoldne v Krajnsko ne..

Štirje razredi v karanteno / 11:10, 20. januar

Naš glavni vir denarja so podjetja, ki delajo. Tako bomo imeli denar za pokrivanje vsega. Morajo delati! Drugače nam lahko vse propade.

Štirje razredi v karanteno / 16:48, 19. januar

Gospodarstvo pa nemoteno dela naprej, turnusi 4/1 12/24 sobote, nedelje in to ob epidemiji smrtonosnega virusa ! Javna uprava pa doma, pol morosta v Kr. Gori dan na dan na sončku pa to...

Štirje razredi v karanteno / 15:31, 19. januar

A nehate? Učiteljica je 'zbolela'? Ker je bila 'pozitivna'? In potem vse v karanteno.... Kaj pa je tej učiteljici? Kdaj je izvedela, da ...