Dobrih devetdeset tisoč potnikov manj je lani potovalo preko brniškega letališča. / Foto: Tina Dokl

Lani manj letalskih potnikov

Lani so na brniškem letališču zabeležili petodstotni upad potnikov, v glavnem na račun propada Adrie Airways konec septembra.

Zgornji Brnik – Po podatkih statističnega urada je v lanskem letu preko brniškega letališča potovalo 1,72 milijona potnikov, kar je pet odstotkov manj kot leta 2018, ko so jih zabeležili rekordnih 1,81 milijona, tovorni promet pa je v primerjavi z lanskim letom upadel za 8,2 odstotka.

Padec števila prepeljanih potnikov gre v glavnem pripisati propadu letalskega prevoznika Adria Airways konec septembra, ki je sicer prispeval k približno polovici vsega potniškega prometa na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana. S propadom podjetja je letališče izgubilo devet od skupno 29 letalskih povezav. Sorazmerno hitro so ključne Adrijine povezave zapolnili drugi prevozniki, kljub temu pa je število potnikov, ki so potovali preko letališča, oktobra prvič v letu spustilo pod sto tisoč, novembra jih je bilo 85.800, kar predstavlja 27-odstotni upad glede na november 2018, številka je bila podobna tudi decembra lani. Najuspešnejša meseca sta bila sicer julij in avgust, ko je potniški promet presegel dvesto tisoč potnikov.

Kljub temu upravljavec letališča Fraport Slovenija, kjer so se na morebiten stečaj Adrie pripravljali, ocenjuje, da so jo dobro odnesli. »S kompenzacijo izpadlega prometa v zadnjih treh mesecih leta smo zadovoljni, saj smo sprva pričakovali nekoliko večji izpad števila potnikov. Glede na trenutne napovedi prometa ocenjujemo, da se bo ta razvijal skladno s pričakovanji. V letu 2020 pričakujemo vsaj 1,5 milijona potnikov,« je stanje po stečaju Adrie komentiral vodja letaliških storitev v Fraportu Janez Krašnja.

Kakšen vpliv bi imelo lahko na rast potniškega prometa nadaljnje širjenje novega koronavirusa, še ni znano, kot pa je sicer še pred prvim potrjenim primerom bolezni pri nas, pojasnil poslovodni direktor Fraporta Zmago Skobir, pristojne letališke službe tesno sodelujejo s pristojnimi državnimi institucijami: »Ni prvič, da gremo skozi takšno zgodbo. Imamo lastna zaščitna sredstva in procedure, striktno pa sodelujemo tudi z Nacionalnim inštitutom za zdravje, s katerim zadeve koordiniramo na dnevni ravni.«

V Fraportu sicer pozivajo k upoštevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje za letalske potnike in poudarjajo, naj se v primeru vročine in kašlja ali občutka težkega dihanja v 14 dneh po vrnitvi z območja s povečanim tveganjem po telefonu posvetujejo z zdravstveno službo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

jasno
vlažnost: 29 %
veter: JV, hitrost: 29 km/h

-1/18

nedelja

-2/18

ponedeljek

-3/19

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.

Življenje v domači občini / 13:45, 4. april

Omejitev gibanja v domači občini je super, končno mav gmaha pred žabarji !

Življenje v domači občini / 12:12, 4. april

Bravo!
Treba se je prilagajat ( biti discipliniran) in ohranit optimizem.
Gospa Jasna, super !

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 09:07, 4. april

Zelo vas peče, ker vi niste na oblasti. Še bolj vas pa peče, ker trenutna vlada dobro obvladuje situacijo. Zato ji je treba metati polena pod noge.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 13:30, 3. april

Kritika svetnika iz stranke SD. Brez komentarja.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 11:15, 3. april

Primož, če se bo zgodilo to, kar je predstavljeno v videu, noben, še tako odličen zapis ne bo pomagal:

https://www.youtube.com/watch?v=cd21tmvCP0o