Osnovna šola Frana Albrehta Kamnik bo zaprta štirinajst dni. V tem času bodo prostore tudi razkužili. / Foto: Jasna Paladin

Okužena zaposlena v osnovni šoli

Z novim koronavirusom se je okužila zaposlena na Osnovni šoli Frana Albrehta Kamnik. Šolo so začasno zaprli, pristojni pa opozarjajo, naj se učenci izogibajo stiku s starejšimi. Do poldneva v sredo, 11. marca, smo imeli v Sloveniji že 47 obolelih. Nadzor nad potniki se bo začel izvajati na slovensko-italijanski meji, tudi v Ratečah.

V Sloveniji število okužb s koronavirusom narašča. V sredo, 11. marca, je bilo do poldneva potrjenih 47 primerov, do 14. ure pa že 57.

Ljubljana – V sredo, 11. marca, je bila Občina Kamnik s strani pristojnih služb obveščena, da je bil potrjen prvi primer okužbe z novim koronavirusom tudi v občini, in sicer zaposlene na Osnovni šoli (OŠ) Frana Albrehta Kamnik. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), Ministrstvo za šolstvo in Ministrstvo za zdravje so ukrepali, je na opoldanski novinarski konferenci povedal minister za zdravje v odhajanju Aleš Šabeder, ki je tudi odredil, da se šola za predvidoma 14 dni zapre. Direktorica NIJZ dr. Nina Pirnat je ob tem dejala, da obolela oseba ni imela tesnega stika z učenci in zaposlenimi, kljub temu so epidemiologi izdali navodila za izrazito preventivno delovanje, da se širjenje virusa čim bolj omeji. »Otroci naj omejijo gibanje in ostanejo doma; naj se ne družijo z vrstniki, se ne udeležujejo aktivnosti izven doma, ne spijo v isti sobi s sorojenci, poostrijo naj se higienski ukrepi doma. Otroci, ki imajo znake akutne okužbe zgornjih dihal, naj se res izogibajo stikov s starejšimi (dedki, babicami), kroničnimi bolniki, osebami z oslabljenim imunskim sistemom,« je opozorila Pirnatova. Dodala je, da zapiranje vrtcev, osnovnih in srednjih šol na splošno še ni potrebno, da pa podrobno spremljajo vsak primer posebej in da se obseg ukrepov glede na stanje dnevno spreminja. Kot je poudarila državna sekretarka na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Martina Vuk, sta varnost in zdravje otrok na prvem mestu, zato so se tudi odločili za ukrep začasnega zaprtja šole v Kamniku. Vrtci in šole se sicer ne smejo odločati po svoje, ampak usklajeno z Ministrstvom za zdravje in Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport. Vukova je ob tem pojasnila, da pa so univerze avtonomne v svojem delovanju in se glede ukrepov odloča vsaka zase, so jih pa na ministrstvu opozorili, naj izhajajo iz odredb.

Do poldneva že 47 obolelih

V sredo, 11. marca, do 12. ure smo imeli v Sloveniji potrjenih že 47 okužb s koronavirusom, od tega največ v ljubljanski regiji ter na Dolenjskem in v Beli krajini, posamezne primere še na Štajerskem, v Prekmurju in na Primorskem. Kot je povedal minister Šabeder, koordinacijo vodenja aktivnosti v zvezi s koronavirusom prevzema Civilna zaščita, ker te že presegajo pristojnosti Ministrstva za zdravje. Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je pojasnil, da bodo nekoliko reorganizirali delo koordinacijske skupine na nivo t. i. štabnega vodenja. Še naprej bodo sodelovali tudi s podpornimi skupinami, sploh strokovnjaki s področja zdravstva. To, da koordinacijo prevzema Civilna zaščita, še ne pomeni izrednih razmer, je poudaril Šestan.

Kontrola na meji z Italijo tudi v Ratečah

V času opoldanske novinarske konference je ravno zasedala delovna skupina, ki dokončuje konkretne ukrepe in uredbo o poteku kontrole na meji z Italijo. »Gre za smiseln in izvedljiv nadzor nad zdravstvenim stanjem potnikov. Nekaj dejstev je že znanih, kontrole potnikov se bodo izvajale na mejnih prehodih Rateče, Robič, Vrtojba, Fernetiči, Škofije in Krvavi Potok. Vse druge poti se zaprejo, upravljavci cest so dolžni zagotoviti ustrezno signalizacijo in zaporo cest,« je razložil minister za zdravje. Kontrola na mejah se bo postopoma začela izvajati 11. marca.

Na ginekološki kliniki ostri ukrepi

Zaradi zmanjšanja možnosti prenosa okužb do nadaljnjega v zmanjšanem obsegu delujeta stomatološka in ginekološka klinika UKC Ljubljana. Direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar, dr. med., je povedal, da aktivno preverjajo vse, s katerimi je bilo do zdaj šest potrjenih okuženih zaposlenih v stiku. Praviloma so vsi oboleli iz vodstva posameznih klinik UKC Ljubljana, ki praviloma tudi niso imeli stika s pacienti. Poostreni so ukrepi, ki so pomembni za obisk pacientov v njihovi ginekološki kliniki in porodnišnici. Med drugim je do nadaljnjega prepovedana tudi prisotnost očeta pri porodu, ukinjen je elektivni program. Očetje, ki hodijo po porodnice, morajo biti zdravi. Osebje, ki je v tesnem stiku s pacienti, uporablja kirurške maske. Določen del nenujnih programov so z vidika preventive zmanjšali tudi na Infekcijski kliniki UKC Ljubljana.

Varnost in varstvo otrok

Direktorica NIJZ dr. Nina Pirnat je povedala, da posebno težki primeri poteka bolezni pri otrocih niso opisani, ampak bolezen v večini primerov poteka blago: »Pri nekaterih otrocih so videli dalj časa izločanje virusa po preboleli bolezni. Izrecno opozorilo je zato, da je ob pojavu znakov akutne okužbe zgornjih dihal pri otrocih treba biti še posebej pozoren; dlje kot pri odraslih. Treba je vedeti, da otroci lahko predstavljajo pomemben vir v širjenju virusa na okolico, zlasti prenos na starejše. Še enkrat opozarjam na dosledno umivanje rok, higieno kašlja.« Omenjalo se je tudi izločanje virusa preko prebavnega trakta, kar je še v preiskovanju.

Nekateri otroci, npr. v kamniški OŠ, ki so jo zaprli, zaradi svoje starosti potrebujejo še varstvo. »Prav gotovo se bo treba v okviru delovne skupine o tem pogovoriti. Bolniški dopust samo zato, ker je otrok doma, na opazovanju, staršem ne pripada. Ena od možnosti je koriščenje dopusta oziroma morebiti tudi dogovor z delodajalcem za delo od doma,« je razmišljala Pirnatova.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

jasno
vlažnost: 33 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-3/19

torek

-3/20

sreda

-2/22

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

OBVESTILA / Jesenice, 7. april 2020

Gornjesavski muzej Jesenice vabi

OBVESTILA / Kranj, 7. april 2020

V Moravske Toplice četrtega oktobra

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Trideset let Radia Ga Ga / 10:10, 7. april

Ena boljših oddaj, vsaka čast ekipi !

p.s. Na obletnici bo tudi Serpentinšek?

Hvala vsem, ki nesebično pomagate / 11:47, 6. april

Ostanite pozitivni še naprej in vse bo OK, vse naše sanje se lahko uresničijo, če imamo dovolj poguma, da jim sledimo! Naj vas vedno in povsod spremlja sreča, lp.

Kako graditi malo hidroelektrarno / 15:27, 5. april

Kakšno je stanje na tem področju sedaj 2020? So bile kakšne spremembe?Bi lahko kakšen raziskovalni novinar vzel gradnjo malih hidro elektrar...

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.

Življenje v domači občini / 13:45, 4. april

Omejitev gibanja v domači občini je super, končno mav gmaha pred žabarji !

Življenje v domači občini / 12:12, 4. april

Bravo!
Treba se je prilagajat ( biti discipliniran) in ohranit optimizem.
Gospa Jasna, super !