Murajca in Mojca Pajić zadnjih sedem let živita v Appianu pri Bolzanu. / Foto: osebni arhiv

Kako je živeti v karanteni v Italiji

Murajca Pajić, ki kot hokejski trener dela in živi v bližini Bolzana v Italiji, pravi, da so se Italijani šele zdaj začeli zavedati, kako resne so stvari glede koronavirusa. Življenje se je skoraj ustavilo, ljudje gredo zjutraj v trgovino, zatem pa so večinoma doma.

Danes 58-letni Murajca Pajić je hokej igral med leti 1977 in 1998, začel je pri HK Kranjska Gora, zatem je igral za HK Acroni Jesenice, nekaj časa tudi za Olimpijo in zagrebški Medveščak. Je udeleženec zimskih olimpijskih iger v Sarajevu in devetih svetovnih prvenstev. Vse od zaključka hokejske kariere dela kot hokejski trener, zadnja leta v Italiji.

Nekdanji jeseniški hokejist Murajca Pajić že vrsto let kot trener dela v Italiji, ta čas je glavni trener in koordinator mladinskih selekcij v klubu Appiano. V Appianu, ki se nahaja dobrih pet kilometrov od Bolzana na južnem Tirolskem, z ženo Mojco živita že sedem let. Kakšen je vsakdan v Italiji v času, ko je celotna država v karanteni, smo se po telefonu pogovarjali v torek zvečer. Kot je povedal, je gibanje v Italiji zdaj res omejeno in za to, da bi šel iz kraja bivanja, bi moral imeti res dober razlog. Na cestah so kontrole, tako da v tem času ne moreta na obisk k prijateljem ali v nakupovalno središče v Bolzano. Kot ugotavlja, so se Italijani šele zdaj začeli zavedati, da so stvari resne ... »Tukaj doslej nismo občutili nobene panike, saj na tem območju ni bilo veliko okuženih. Tako smo se lahko prosto gibali, normalno so potekale vse aktivnosti. Šole so sicer zaprte, a je bil vaški trg ves čas poln otrok, mladine, polni so bili tudi lokali. Marsikdo je bil prepričan, da je panika okrog virusa pretirana,« je povedal Pajić. A od začetka marca so se ukrepi začeli stopnjevati, četrtega marca so prepovedali tudi treninge v klubu in vsa tekmovanja, tako da tudi sam ni hodil na delo. Prepovedani so vsi javni dogodki, prireditve, zaprte so kinodvorane, dovoljene niso niti poroke niti pogrebi. V ponedeljek so zaprli tudi vsa smučišča. »Z ženo sva načrtovala, da bova vsaj smučala, imava namreč letni vozovnici, a zdaj tudi to ni več mogoče,« je povedal Pajić, ki se sicer strinja z ukrepi, ki jih je sprejela italijanska vlada za zajezitev širjenja okužb. »Število okuženih se povečuje in glede na to, da vsak dan umre okrog 140 ljudi, je prav, da so uvedli najstrožje ukrepe in karanteno,« meni sogovornik, ki dodaja, da za zdaj v Appianu na ulicah ni videti ljudi z zaščitnimi maskami, se je pa življenje skoraj povsem ustavilo. Ljudje gredo takoj zjutraj v trgovino, te so za zdaj dobro založene in ničesar ne primanjkuje, potem pa so ves dan doma.

Pajić meni, da bodo ukrepi veljali vsaj še do sredina aprila; šole naj bi bile po sedanji odločitvi zaprte do 15. aprila, a sam meni, da se bo to podaljšalo do velike noči. Kot je poudaril, se domačini na južnem Tirolskem, ki se zvečine preživljajo s turizmom, najbolj bojijo, kako bo s turistično sezono. Običajno za veliko noč odprejo hotele, kampe, zdaj pa že prihajajo odpovedi. »Celotna regija živi od turizma, pohodništva, kolesarstva, tako da jih res skrbi, kako bo,« je še dodal. Ker je tudi sam zdaj prost, se bosta z ženo najverjetneje konec tedna vrnila v Slovenijo, na Gorenjsko. Po kateri poti se bosta vračala, še ne vesta; po nekaterih informacijah naj bi Avstrija uvedla ukrep, po katerem se vozila v tranzitu ne smejo ustavljati. Sama ves čas spremljata aktualne informacije o tem, na kakšen način se lahko v Slovenijo vrnejo slovenski državljani. So pa sinu Roku, ki je to sezono igral pri Appianu v italijanski ligi in v klubu delal kot eden od trenerjev, sicer pa živi na Češkem, že sporočili, da bo po vrnitvi na Češko moral dva tedna preživeti v karanteni ...

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

jasno
vlažnost: 86 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-3/19

torek

-3/18

sreda

-2/21

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

OBVESTILA / Jesenice, 7. april 2020

Gornjesavski muzej Jesenice vabi

OBVESTILA / Kranj, 7. april 2020

V Moravske Toplice četrtega oktobra

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Hvala vsem, ki nesebično pomagate / 11:47, 6. april

Ostanite pozitivni še naprej in vse bo OK, vse naše sanje se lahko uresničijo, če imamo dovolj poguma, da jim sledimo! Naj vas vedno in povsod spremlja sreča, lp.

Kako graditi malo hidroelektrarno / 15:27, 5. april

Kakšno je stanje na tem področju sedaj 2020? So bile kakšne spremembe?Bi lahko kakšen raziskovalni novinar vzel gradnjo malih hidro elektrar...

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.

Življenje v domači občini / 13:45, 4. april

Omejitev gibanja v domači občini je super, končno mav gmaha pred žabarji !

Življenje v domači občini / 12:12, 4. april

Bravo!
Treba se je prilagajat ( biti discipliniran) in ohranit optimizem.
Gospa Jasna, super !

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 09:07, 4. april

Zelo vas peče, ker vi niste na oblasti. Še bolj vas pa peče, ker trenutna vlada dobro obvladuje situacijo. Zato ji je treba metati polena pod noge.