Po jezeru Črnava so prvič zaplavali gregorčki. / Foto: Tina Dokl

Gregorčki tudi na Črnavi

V sredo, na predvečer gregorjevega, so po številnih gorenjskih jezerih, potokih in rakah spet spustili barčice. Letos so gregorčki prvič zaplavali tudi po jezeru Črnava v Preddvoru.

Preddvor – Zavod za turizem Preddvor je v sodelovanju s tamkajšnjo osnovno šolo in domačimi gasilci pripravil dogodek ob letošnjem gregorjevem. Prvič so po jezeru Črnava spustili gregorčke, ki so jih izdelali učenci Osnovne šole Matije Valjavca Preddvor, pred tem so otroci iz 5. a in 5. b razreda priredili kratek glasbeni nastop.

Dogodek so želeli povezati s predhodnim vodenim ornitološkim sprehodom okoli jezera, je povedala direktorica zavoda Ernesta Koprivc in v ta namen povabila naravoslovnega fotografa in opazovalca ptic Toneta Trebarja. Lani je namreč spontani ogled pritegnil veliko zanimanje. Ob jezeru po njegovih besedah prebiva nekaj deset vrst ptic, o katerih je želel govoriti na podlagi fotografij ptic, letos pa bi predvajal tudi njihovo oglašanje. Žal za ta del dogodka ni bilo zanimanja. Se je pa veliko otrok in njihovih staršev pred mrakom zbralo na severnem delu jezera, kjer vanj priteče potok Bistrica, in v vodo spustilo lično izdelane in osvetljene hišice.

Prireditev so ponekod, na primer v Kranju in Strmolu, zaradi trenutnih razmer v zvezi s širjenjem koronavirusa odpovedali. V Kropi in Kamni Gorici pa so barčice, kot gregorčkom rečejo v vaseh pod Jelovico, v vodo spuščali tudi letos. V obeh krajih, kjer ima običaj dolgoletno tradicijo, so že prejšnji konec tedna za otroke pripravili delavnice izdelovanja barčic, tako da je bilo v sredo zvečer tako pri bajerju v Kropi kot na rakah v Kamni Gorici videti pisano zbirko zares zanimivih pravih malih umetnih. Povsod so za obiskovalce pripravili kratek kulturni program, ki je dodatno popestril dogajanje, nad katerim so bili seveda najbolj navdušeni najmlajši. V Kropi jih je bilo tokrat zaradi trenutnih razmer, ki niso vprid zadrževanju v skupinah, nekaj manj kot prejšnja leta, v Kamni Gorici pa so prireditev organizirali tako, da so udeleženci prihajali in odhajali v daljšem časovnem obdobju, zaradi česar pri rakah ni bilo sicer običajne gneče.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

jasno
vlažnost: 76 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-3/19

torek

-3/18

sreda

-2/21

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

OBVESTILA / Jesenice, 7. april 2020

Gornjesavski muzej Jesenice vabi

OBVESTILA / Kranj, 7. april 2020

V Moravske Toplice četrtega oktobra

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Hvala vsem, ki nesebično pomagate / 11:47, 6. april

Ostanite pozitivni še naprej in vse bo OK, vse naše sanje se lahko uresničijo, če imamo dovolj poguma, da jim sledimo! Naj vas vedno in povsod spremlja sreča, lp.

Kako graditi malo hidroelektrarno / 15:27, 5. april

Kakšno je stanje na tem področju sedaj 2020? So bile kakšne spremembe?Bi lahko kakšen raziskovalni novinar vzel gradnjo malih hidro elektrar...

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.

Življenje v domači občini / 13:45, 4. april

Omejitev gibanja v domači občini je super, končno mav gmaha pred žabarji !

Življenje v domači občini / 12:12, 4. april

Bravo!
Treba se je prilagajat ( biti discipliniran) in ohranit optimizem.
Gospa Jasna, super !

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 09:07, 4. april

Zelo vas peče, ker vi niste na oblasti. Še bolj vas pa peče, ker trenutna vlada dobro obvladuje situacijo. Zato ji je treba metati polena pod noge.