Letošnji nagrajenci s predsednikom Čebelarske zveze Gorenjske Anžetom Perčičem / Foto: arhiv ČZ Gorenjske

Gorenjski čebelarji podelili priznanja

Najvišje priznanje gorenjskih čebelarjev letos v roke Severinu Golmajerju, odlikovanja so prejeli: Lovro Legat, Jože Ptiček, Bogdan Rupnik, Janez Hočevar, Jože Klemenc in Janez Meglič. Naziv naj župan je prejel Borut Sajovic, župan Tržiča.

Lesce – Konec februarja je bil v Čebelarskem centru v Lescah redni občni zbor Čebelarske zveze Gorenjske, združenja, v katerega je vključenih kar 530 gorenjskih čebelarjev iz dvanajst društev; letos se je v združenje vključilo tudi Čebelarsko društvo Kranjska Gora. Na občnem zboru so ocenili preteklo delo in si zastavili načrte za letošnje, podelili pa so tudi priznanja in nagrade najbolj zaslužnim čebelarjem, je v imenu zveze sporočil Erik Luznar.

Plaketo čebelnjaka Antona Janše so za dolgoletno delo v čebelarskem društvu Radovljica podelili Severinu Golmajerju. Golmajer, ki čebelari že neverjetnih 75 let, je skoraj pet mandatov deloval kot blagajnik radovljiškega čebelarskega društva, prav toliko časa je društvo vodil kot predsednik, osem let je bil predsednik častnega razsodišča pri Čebelarski zvezi Slovenije in tri mandate član njenega upravnega odbora. Pol stoletja je vodil satnišnico, aktiven je bil tudi pri izgradnji Čebelarskega razvojno-izobraževalnega centra Gorenjske, je zapisano v utemeljitvi nagrade.

Odlikovanje Antona Janše II. stopnje je prejelo šest čebelarjev. Lovro Legat, ki že tretji mandat uspešno vodi ČD Bled - Gorje, je tudi podpredsednik čebelarske zveze Gorenjske. Jože Ptiček je praporščak, aktiven tudi pri številnih komisijah, društvenih akcijah in izobraževanjih. Bogdan Rupnik je osem let vodil ČD Bohinj, zdaj je član upravnega odbora. Največji dosežek v njegovem mandatu je bila postavitev plemenilne postaje v Ukancu. Janez Hočevar je že 22 let član Slovenskega akademskega čebelarskega društva, večino časa tudi v upravnem in nadzornem odboru. Bil je urednik in avtor člankov v Zborniku ČD Cerklje, na različne načine je sodeloval v programih Apimondie pa tudi pri pripravi Slovenskega čebelarskega terminološkega slovarja. Jože Klemenc je bil tajnik in blagajnik ČD Cerklje, zdaj je član nadzornega odbora društva. Velja tudi za pobudnika in soorganizatorja društvenih čebelarskih ekskurzij. Janez Meglič že vrsto let deluje v upravnem odboru ČD Tržič. Je praporščak, deloval je pri gradnji plemenilne postaje Zelenica in društvenega čebelnjaka v Bistrici.

Zveza je letos naziv Naj župan podelila tržiškemu županu Borutu Sajovicu. »Čebelariti je začel še kot srednješolec, danes oskrbuje okoli trideset čebeljih družin. Po poklicu je veterinar, zato članom čebelarskega društva že vrsto let pomaga s svojim znanjem, nasveti o zdravljenju čebel in nasveti o zasaditvi medovitih rastlin,« so pojasnili razloge za podelitev naziva. »Pod vodstvom Boruta Sajovica občina izdaja občinske akte tako, da omogoča gradnjo čebelnjakov na kmetijskih zemljiščih v okviru zakonsko predpisanih možnosti. Spodbuja sonaravni način kmetovanja, integralno poljedelstvo in vrtnarstvo ter ekološko kmetovanje in čebelarjenje.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°


vlažnost: 59 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-3/19

torek

-2/20

sreda

-2/21

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

OBVESTILA / Jesenice, 7. april 2020

Gornjesavski muzej Jesenice vabi

OBVESTILA / Kranj, 7. april 2020

V Moravske Toplice četrtega oktobra

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

V pripravi že novi ukrepi / 15:10, 7. april

Prejemniki socialne pomoči bodo prejeli solidarnostni dodatek??
Resno?

Imamo več kot tisoč obolelih / 15:03, 7. april

To kar se dogaja v domovih za ostarele je sramota in vse bolj kaže na to, da nekdo želi namerno povzročiti kaos.
Včeraj je od 35 potrjenih, 33 prišlo iz teh ustanov.

Trideset let Radia Ga Ga / 10:10, 7. april

Ena boljših oddaj, vsaka čast ekipi !

p.s. Na obletnici bo tudi Serpentinšek?

Hvala vsem, ki nesebično pomagate / 11:47, 6. april

Ostanite pozitivni še naprej in vse bo OK, vse naše sanje se lahko uresničijo, če imamo dovolj poguma, da jim sledimo! Naj vas vedno in povsod spremlja sreča, lp.

Kako graditi malo hidroelektrarno / 15:27, 5. april

Kakšno je stanje na tem področju sedaj 2020? So bile kakšne spremembe?Bi lahko kakšen raziskovalni novinar vzel gradnjo malih hidro elektrar...

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.