Vlada odloča o novih ukrepih za zajezitev širjenja novega koronavirusa. / Foto: Tina Dokl

Vse več posameznih potrjenih okužb po Gorenjskem

V četrtek, 19. marca, do 14. ure je bilo na Nacionalni inštitut za javno zdravje sporočenih 319 okuženih z novim koronavirusom, testiranih je bilo 9860 oseb. Popoldne so sporočili tudi prvo okužbo v občini Bled.

Ljubljana, Kranj – Po zadnjih informacijah v četrtek, 19. marca, so bili na širšem Gorenjskem potrjeni primeri okužbe s covidom-19 v naslednjih občinah: Domžale sedem, Žirovnica šest, Kranj štiri, Kamnik tri, po dva Škofja Loka, Gorje, Radovljica, Vodice, po eden pa Bohinj, Jesenice, Komenda, Preddvor, Trzin. Prva obolela oseba je tudi v občini Bled. Direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske Jože Veternik je potrdil okužbo pri patronažni sestri iz Zgornje Gorenjske, ki je doma v samoizolaciji. Ljudi, s katerimi je bila v stiku, so obvestili, je še povedal Veternik.

Če prostor zračimo dve uri, virusa ni več v zraku

V domačem okolju ostajajo bolniki, ki niso iz rizičnih skupin in imajo lažjo klinično sliko z virusom covida-19 ter zanje zdravniki ocenijo, da se lahko varno zdravijo v domačem okolju. Hospitalizirani bolniki pa, preden gredo v domačo oskrbo, dobijo natančna navodila, je povedala doc. dr. Mateja Logar z Infekcijske klinike UKC Ljubljana: »Vsekakor vsi dobijo navodilo, da v primeru težkega dihanja, krvavega kašlja ali tiščanja v prsih pokličejo na Infekcijsko kliniko ali osebnega zdravnika. V primeru povišane temperature, torej tisti z lažjimi simptomi, pa naj vzamejo paracetamol.«

Logarjeva dodaja, da je predvsem pomembno, da prostor dobro prezračimo. Če ga zračimo dve uri, virusa prav gotovo ni več v zraku. »Virus pa ostane dlje časa na gladkih površinah, tudi do dva dni, ampak ob ustreznem razkuževanju, če površino pobrišemo ali razkužimo, virus takoj uničimo,« še pojasni.

Na vprašanja, koliko časa kapljice po kašlju ostajajo v zraku, doc. dr. Logarjeva odgovarja: »Pri kašlju kapljice padejo na tla v nekaj sekundah, kar ni problematično. Problematični so predvsem posegi, pri katerih nastaja aerosol, kar se pa v domačem okolju ne dogaja. To velja predvsem za bolnišnice, kjer delamo invazivne posege na področju dihal. Takrat lahko pride do nastanka aerosolov, ti pa ostanejo v zraku več ur.«

Zaskrbljenost še nekoliko višja in vsesplošna

Javnomnenjska raziskava, ki jo je ekipa podjetja Valicon izvedla 18. in 19. marca na vzorcu 507 anketiranih, je pokazala, da je zaskrbljenost zaradi širjenja novega koronavirusa vsesplošna, izraža jo 86 odstotkov vprašanih, kar je deset odstotnih točk več kot pred enim tednom. Spremenilo se je tudi razmerje med tistimi, ki so zelo zaskrbljeni, in tistimi, ki so zmerno zaskrbljeni; zelo zaskrbljenih je zdaj 27 odstotkov (teden dni nazaj 19 odstotkov), zmerno zaskrbljenih pa ostaja podobno, blizu 60 odstotkov.

Še bolj izrazito so vprašani na prvo mesto postavili skrb za lastno družino (81 odstotkov vprašanih, pred tednom dni 73 odstotkov). Na drugem mestu ostaja skrb, da se to ne bo kmalu končalo; to skrbi dobro polovico anketiranih, enako kot pred tednom dni. Na tretjem mestu sta skrb za lastno zdravje (44 odstotkov, ni spremembe) ter gospodarske posledice (43 odstotkov, pred tednom dni 40 odstotkov).

Dobrih 60 odstotkov vprašanih meni, da so ukrepi vlade še premalo strogi (61 odstotkov), da so ravno pravšnji, pa meni 35 odstotkov vprašanih. Čeprav večina vprašanih (59 odstotkov) meni, da gredo »stvari v zvezi s širjenjem koronavirusa v Sloveniji na slabše«, pa je ta delež precej nižji kot pred tednom dni (86 odstotkov). Sorazmerno s tem se je občutno popravil delež tistih, ki menijo, da gredo stvari na bolje.

Vlada razpravlja o še strožjih omejitvah

Vlada odloča o novih ukrepih za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Uradni govornik kriznega štaba za zajezitev in obvladovanje epidemije Jelko Kacin je za Radio Slovenija povedal, da bodo državljani od polnoči dalje v trgovino, službo in po opravkih morali hoditi posamezno. O tem naj bi bili ljudje prek vseh mobilnih operaterjev obveščeni s SMS-sporočili.

Slovenski Cobik začenja razvoj cepiva

Slovenski Center odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo (Cobik) je v sodelovanju s slovenskimi in tujimi podjetji, raziskovalnimi inštituti in univerzami začel razvoj cepiva za covid-19. Cobik je pridobil zasebna sredstva za razvoj cepiva in razvoj platforme, ki bo omogočala hiter odziv in stalno prilagajanje ob morebitnih pojavih novih virusov. S tem se konzorcij, ki razpolaga z znanjem in izkušnjami na področju razvoja cepiv ter virusnih vektorjev, pridružuje drugim podjetjem in raziskovalnim skupinam, ki se že ukvarjajo z razvojem cepiva za covid-19, in prispeva k povečanju števila cepiv v razvoju. Začetna investicija v razvoj znaša en milijon evrov, kar bo dovolj, da preverijo tehnologijo in pridejo do prvih rezultatov. Stroški razvoja so izjemno visoki, a ocenjujejo, da bodo po prvi fazi pridobili podporo novih partnerjev, kar bo omogočilo nadaljevanje dela.

Učinkovitost cepiv v razvoju v tem trenutku ni znana, hkrati pa je možno, da bodo za zaščito pred virusi potrebna različna cepiva. Razvoj cepiva bo temeljil na neinfektivnih nanodelcih in gradil na inovativnih tehnologijah za proizvodnjo in analitiko cepiv ter virusnih vektorjev, so sporočili iz Cobika.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

pretežno oblačno
vlažnost: 54 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

7/19

četrtek

6/18

petek

8/17

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Nova realnost v turizmu / 18:20, 28. maj

Jelko pravi, da če bo v jeseni virus mutiral si bo obvezno umivati tudi noge !

Podaljšali rok oprostitve najemnin / 16:49, 27. maj

Po seji pa gredo v gostilno in skupaj sedijo za isto mizo !
FAKINGBULŠIT

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 10:20, 27. maj

Pa dobr, če vas je Tito tolk sovražil pa tolk potamanil, kdaj se vas je tolk nakotil?

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 08:04, 27. maj

gledam; pravilno si ocenil, da so Nemci dobrodošli, Slovenci so pa sprti za vse večne čase. Nemci niso nikoli bili problem za komuniste; Slo...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 23:11, 26. maj

Partizani trdijo, da so pobiti v povojnih pobojih izdajalci. Glede na veliko število grobišč po naši državi in tudi na veliko število umorje...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 15:06, 26. maj

Ne pozabi vzroka. V kolikor ne bi okupator napadel takratno Jugoslavijo in če ne bi nekateri ljudje stopili v pomoč okupatorju z izdajanjem ...

Poleti bom šla v Prekmurje / 14:16, 26. maj

Nisem še prepričan, če je ta gesta ravno za pozdraviti, ker nekaj nam ne bo šenkal nihče, ampak smo vedno plačniki državljani. Sliši se pa r...