Tudi na sodiščih izvajajo ukrepe za preprečitev okužbe. / Foto: Tina Dokl

Sodišča samo o nujnih zadevah

Posebnim ukrepom za zajezitev koronavirusa so se pridružili tudi v pravosodju; sodišča obravnavajo in odločajo samo v nujnih zadevah, močno so omejili tudi vstop v sodne stavbe.

Kranj – Na sodiščih od ponedeljka opravljajo naroke in odločajo le v nujnih zadevah. Razpisane naroke v vseh ostalih zadevah so preklicali, v času trajanja posebnih ukrepov pa zanje procesni roki ne tečejo, prav tako se ne vročajo sodna pisanja. Če je bilo sodno pisanje vročeno, začnejo teči procesni roki prvi naslednji dan, ko prenehajo veljati posebni ukrepi, ki bodo trajali do 16. maja oziroma preklica.

Med nujne zadeve se med drugim štejejo kazenske zadeve za priprte osebe in tujce, postopki v zadevah zavarovanja, izvršilne zadeve v zvezi z vzgojo in varstvom otrok ter preživninskimi obveznostmi, nepravdne zadeve o pridržanju oseb v psihiatričnih zdravstvenih organizacijah, spori za objavo popravka objavljene informacije, popis zapustnikovega premoženja, razen v primerih, ko je potrjena smrt zapustnika zaradi okužbe s koronavirusom ali je vzrok smrti neznan, zadeve prisilne poravnave in stečaja ...

Razen v nujnih zadevah v času trajanja posebnih ukrepov stranke njihovi pooblaščenci in druge osebe ne smejo vstopati v sodne stavbe, vloge lahko vlagajo le po pošti ali preko portala eSodstvo, za komunikacijo s sodišči pa uporabljajo elektronske naslove in telefonske številke v času uradnih ur. V nujnih zadevah pa se morajo stranke, njihovi pooblaščenci in druge osebe, ki želijo podatke v zvezi s postopkom, predhodno najaviti po elektronskih naslovih in telefonskih številkah v času uradnih ur. Omejena (a ne izključena) bo tudi prisotnost predstavnikov medijev na javnih obravnavah.

Za vse primere, ki niso zajeti v navedenih primerih, so sodišča določila po eno vstopno točko v sodno stavbo, na kateri se izvajajo vsi potrebni preventivni ukrepi za preprečitev virusne okužbe. Osebam, ki kažejo jasne znake okužbe zgornjih dihal (kašelj, kihanje, oteženo dihanje), bodo vstop v sodno stavbo preprečili.

Tudi na državnih tožilstvih do nadaljnjega ne bodo sprejemali strank, informacije o poteku kazenskih postopkov bodo podajali po telefonu oz. e-pošti, pisne vloge pa sprejemali po navadni oziroma elektronski pošti. Poslovanje so prilagodile tudi notarske pisarne, kjer se morajo stranke za obisk v notarski pisarni predhodno najaviti po telefonu ali elektronski pošti.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°


vlažnost: 59 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-3/19

torek

-2/20

sreda

-2/21

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

OBVESTILA / Jesenice, 7. april 2020

Gornjesavski muzej Jesenice vabi

OBVESTILA / Kranj, 7. april 2020

V Moravske Toplice četrtega oktobra

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

V pripravi že novi ukrepi / 15:10, 7. april

Prejemniki socialne pomoči bodo prejeli solidarnostni dodatek??
Resno?

Imamo več kot tisoč obolelih / 15:03, 7. april

To kar se dogaja v domovih za ostarele je sramota in vse bolj kaže na to, da nekdo želi namerno povzročiti kaos.
Včeraj je od 35 potrjenih, 33 prišlo iz teh ustanov.

Trideset let Radia Ga Ga / 10:10, 7. april

Ena boljših oddaj, vsaka čast ekipi !

p.s. Na obletnici bo tudi Serpentinšek?

Hvala vsem, ki nesebično pomagate / 11:47, 6. april

Ostanite pozitivni še naprej in vse bo OK, vse naše sanje se lahko uresničijo, če imamo dovolj poguma, da jim sledimo! Naj vas vedno in povsod spremlja sreča, lp.

Kako graditi malo hidroelektrarno / 15:27, 5. april

Kakšno je stanje na tem področju sedaj 2020? So bile kakšne spremembe?Bi lahko kakšen raziskovalni novinar vzel gradnjo malih hidro elektrar...

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.